V Washingtonu dovoljujejo kompostiranje človeških posmrtnih ostankov

Bi se odločili za takšen alternativni pokop?
Fotografija: Človeški kompost lahko nato uporabijo na vrtu ali za sajenje rož. FOTO: Justin Sullivan/AFP
Odpri galerijo
Človeški kompost lahko nato uporabijo na vrtu ali za sajenje rož. FOTO: Justin Sullivan/AFP

Washington je postal prva ameriška zvezna država, ki dovoljuje kompostiranje človeških posmrtnih ostankov. Gre za alternativo pokopu ali sežigu, navajajo tuji mediji. Posebne ustanove tako ponujajo, da posmrtne ostanke v posebnih postopkih pomešajo z lesom, slamo in prstjo, iz česar v nekaj tednih nastane uporaben kompost.

Svojci lahko prst potresejo, kot želijo, podobno kot bi potresli pepel, še navajajo. Lahko pa v prst posadijo zelenjavo ali drevo. »To daje pomen in uporabno vrednost našim posmrtnim ostankom,« je za ameriške medije komentirala Nora Menkin, direktorica pogrebnega zavoda v Seattlu.

Podporniki poudarjajo, da je ta način do okolja prijazen v nasprotju s sežigom, ob katerem se v ozračje sprostijo ogljikov dioksid in fini delci, ali s pokopom v krsti na pokopališčih, kjer pogosto že primanjkuje prostora.

Senator Jamie Pedersen iz demokratske stranke je pojasnil, da je navdih za zakonodajo črpal pri sosedi Katrini Spade, ki je še kot študentka arhitekture začela preučevati pogrebne storitve. Pri lokalnih kmetih je raziskovala kompostiranje živalskih kadavrov in tako naredila model kompostiranja ljudi. Gre za pospešen naravni proces v posebni komori ob stalni temperaturi in vlagi ter z dodanima dušikom in ogljikom. Lani so njeno idejo testirali na tamkajšnji univerzi, ko so razgradili šest trupel ljudi, ki so se strinjali s študijo. Takšen pokop bo v zvezni državi možen od maja prihodnje leto.

Brez kritik seveda ni šlo, saj so nekateri poudarjali, da gre za nespoštovanje pokojnika.

Komentarji: