V ZDA nov primer nasilja proti azijskim Američanom

Policisti in politika ogorčeni zaradi napada na 65-letno azijsko Američanko v New Yorku.
Fotografija: Newyorški politiki so v torek obsodili napad na 65-letno azijsko Američanko, ki jo je v ponedeljek med potjo v cerkev blizu Times Squara surovo pretepel moški. FOTO: Alyson Mcclaran/Reuters
Odpri galerijo
Newyorški politiki so v torek obsodili napad na 65-letno azijsko Američanko, ki jo je v ponedeljek med potjo v cerkev blizu Times Squara surovo pretepel moški. FOTO: Alyson Mcclaran/Reuters

Newyorški politiki so v torek obsodili napad na 65-letno azijsko Američanko, ki jo je v ponedeljek med potjo v cerkev blizu Times Squara surovo pretepel moški, ki je vzklikal rasistična gesla proti Azijcem in mirno odšel naprej. Obsojajo tudi mimoidoče, ki ženski niso pomagali.

Moški, ki ga policija še išče, je žensko podrl na tla, kričal, da ne spada v Ameriko, jo brcal ter stopal na glavo pred stanovanjsko zgradbo, v kateri sta bila dva varnostnika, ki nista posredovala. Njun sindikat je zagotovil, da sta poklicala policijo. Na ulici je bilo še več ljudi, ki prav tako niso poskušali ustaviti napada.
Županski kandidat Andrew Yang je kritiziral očividce, ki ženski niso pomagali. FOTO: Brendan McDermid/Reuters
Županski kandidat Andrew Yang je kritiziral očividce, ki ženski niso pomagali. FOTO: Brendan McDermid/Reuters


Newyorški župan Bill de Blasio je napad označil za absolutno ostuden, pasivnost prič pa za povsem nesprejemljivo.

»Ne zanima me, kdo si, kaj delaš, ampak someščanu Newyorčanu moraš priskočiti na pomoč. Če vidiš, da je kdo napaden, potem stori kaj. Ustvari hrup, zakriči, družno pomagaj. Nemudoma pokliči nujno številko. Pri tem moramo biti vsi del rešitve. Ne moremo le stati in opazovati grozljivega dejanja,« je dejal de Blasio.

image_alt
V strelskem napadu ubitih najmanj osem ljudi


Županski kandidat Andrew Yang, ki je sin priseljencev s Tajvana, je dejal, da bi lahko bila žrtev njegova mama. Prav tako je kritiziral očividce in dejal, da so storili ravno nasprotno od tega, kar bi morali.
 

Naraščanje nasilja


V Ameriki v zadnjem času narašča nasilje proti Američanom azijskega izvora in napad se je zgodil le nekaj tednov po strelskem pokolu v Atlanti, kjer je umrlo osem oseb, od tega šest žensk azijskega rodu. Naraščanje nasilja deloma pripisujejo tudi izjavam bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa o novem koronavirusu.

V New Yorku je bilo do aprila lani 11 zločinov iz sovraštva do Azijcev, letos 33. V petek je v isti soseski Manhattna Hell's Kitchen 48-letni moški mahal s palico pred prav tako 65-letno Azijko in ji grozil. Nasilneža so aretirali in ni povezan s ponedeljkovim napadom.

Guverner države New York Andrew Cuomo je oddelku državne policije, ki se posebej ukvarja z zločini iz sovraštva, ukazal, naj policiji mesta New York nudi vso pomoč, ki jo lahko.

Preberite še:

Komentarji: