V ZDA prva obsodba v primeru napada na ameriški kongres

Več kot pet mesecev po vdoru privržencev Trumpa v Kapitol je sodišče sprejelo prvo odločitev in na pogojno kazen treh let obsodilo 49-letnico iz Indiane.
Fotografija: FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Leah Millis/Reuters

Več kot pet mesecev po vdoru privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa v Kapitol je sodišče sprejelo prvo odločitev in v sredo na pogojno kazen treh let obsodilo 49-letnico iz zvezne države Indiana. Obsojena mora ob tem opraviti še 120 ur družbenokoristnega dela in plačati odškodnino v višini 500 dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Anna Morgan-Lloyd je pred tem priznala krivdo javnega nadlegovanja in izrazila obžalovanje glede napada. Po njenem je bilo narobe, da je vdrla v kongres, čeprav ni nikogar ranila in bila v poslopju le okoli deset minut. V Washingtonu je želela mirno izraziti podporo Trumpu, je zagotovila.

Sodnik Royce Lamberth je upošteval njeno obžalovanje, vendar poudaril, da je šlo za resna kazniva dejanja. Vdor po njegovem ni bil incident, ki je pomotoma postal nasilen.

Trumpovi privrženci so 6. januarja vdrli v ameriški kongres v prestolnici Washington. Trump je svoje podpornike takrat prepričal, da lahko ustavijo formalno potrditev zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra lani. V nasilju v ameriškem kongresu 6. januarja je umrlo pet ljudi, Trumpa pa je tik pred iztekom mandata doletela zgodovinska druga ustavna obtožba.

Trumpovi privrženci so 6. januarja vdrli v ameriški kongres v prestolnici Washington. FOTO: Leah Millis/Reuters
Trumpovi privrženci so 6. januarja vdrli v ameriški kongres v prestolnici Washington. FOTO: Leah Millis/Reuters


Oblasti so vložile veliko napora v identifikacijo vpletenih v vdor. Doslej so izsledili okoli 500 ljudi, proti katerim so vložili obtožnice.

Preberite še:

Komentarji: