Pobesneli Trumpovi privrženci prekinili potrjevanje Bidnove zmage

Privrženci Donalda Trumpa so vdrli v kongresno poslopje ter razbijali okna in vrata.
Fotografija: Vdor privržencev republikanskega predsednika v ameriški kongres je za seboj pustil razbita okna in vrata hrama ameriške demokracije. FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Vdor privržencev republikanskega predsednika v ameriški kongres je za seboj pustil razbita okna in vrata hrama ameriške demokracije. FOTO: Leah Millis/Reuters

Washington – Pripadniki nacionalne garde so po vzpostavitvi policijske ure v ameriško prestolnico Washington vrnili red in mir in kongresniki so se vrnili na skupno zasedanje za potrditev prihodnjega predsednika Joeja Bidna. S tem so poudarili tudi svoje nasprotovanje nasilju.

Ashli Babbitt je še v torek je tvitala, da zagovornikov volilnih zlorab nič ne bo ustavilo, po prej nepredstavljivih prizorih vdora v hram ameriške demokracije pa so se tudi nekateri tesni sodelovci republikanskega predsednika odrekli ugovorom zaradi elektorskih glasov, ki v ZDA izvolijo predsednika države. Ne vsi in nekateri republikanski kongresniki so še naprej zahtevali preiskave o integriteti volitev, a so utišali svoje glasove. Nemiri so izbruhnili med razpravo v predstavniškem domu in senatu o sporni Arizoni, med katero se je teksaški senator Ted Cruz zavzemal za desetdnevno revizijo volitev v tej in nekaterih drugih zveznih državah. Sinoči so za Arizono že potrdili elektorske glasove.



Podporniki Donalda Trumpa so storili doslej nepredstavljivo, vdrli so v kapitol. FOTO: Mike Theiler/Reuters
Podporniki Donalda Trumpa so storili doslej nepredstavljivo, vdrli so v kapitol. FOTO: Mike Theiler/Reuters


Podpredsednik Mike Pence se je v vlogi predsedujočega skupnega kongresnega zasedanja že prej uprl Trumpovim zahtevam za vrnitev elektorskih glasov v parlamente zveznih držav, po obnovitvi zasedanja pa je poudaril, da nasilje nikoli ne zmaga ter da je kongres še naprej ljudska hiša. Televizijska postaja CBS pa je poročala o razmišljanju nekaterih članov republikanske administracije o uporabi 25. amandmaja k ameriški ustavi, ki omogoča razglasitev predsednikove neprimernosti za opravljanje svojih dolžnosti. S tem bi si prizadevali odstranitev iz Bele hiše proti njegovi volji kljub hitremu približevanju konca mandata, ni pa še znano, kaj si o tem misli Trump. Tako tviter kot facebook sta začasno suspendirala njegovo članstvo ter zagrozila s stalnim odklopom.

Vdor privržencev republikanskega predsednika v ameriški kongres je za seboj pustil  razbita okna in vrata hrama ameriške demokracije.  Predstavnike in senatorje so evakuirali, v bližini prostorov republikanske in demokratske stranke so našli tudi eksploziv. Novi predsednik Joe Biden je od Trumpa zahteval prizadevanja za končanje obleganja in vstaje. Vodilni republikanec je po twitterju nato res pozval k zakonu in redu, ni pa še priznal volilnega poraza. Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell je na obnovljenem zasedanju dejal, da jih ne bo nič odvrnilo od potrditve izida volitev in dodal, da so protestniki skušali ovirati demokracijo, ampak niso uspeli.


Predsednik izzval streljanje v kongresu


Kot smo že poročali, so jezni privrženci republikanskega predsednika Trumpa včeraj vdrli v poslopje ameriškega kongresa ter razbijali okna in vrata. Slišati je bilo streljanje, nepotrjena poročila so govorila o ranjenih. Pred tem je podpredsednik Mike Pence v vlogi predsedujočega na posebnem zasedanju za potrditev rezultatov predsedniških volitev sporočil, da ne verjame v svojo pristojnost odločanja o tem, katere elektorske glasove je mogoče šteti in katerih ne.

Predstavniki in senatorji so pred evakuacijo razpravljali šele o glasovih Arizone, tretje zvezne države po abecednem redu, s Penceovo zavrnitvijo ustavnega spora pa se nakazuje skoraj popoln demokratski prevzem izvršne in zakonodajne oblasti. »Ti ljudje tega ne bodo več prenašali in tudi jaz tega ne bom več prenašal,« je Trump opoldne pred Belo hišo nagovoril privržence. »Ustavili bomo krajo volitev!« Po njegovem prepričanju so volitve v državah tretjega sveta bolj poštene od sedanjih ameriških, spomnil je tudi na druge razkole v ameriški družbi, kot je odstranjevanje spomenikov med poletnimi rasnimi in mestnimi nemiri.

Pandemijo uporabljajo za volilne prevare, je poudaril, »šibki, patetični republikanci« naj bi pri tem pomagali. »Pozdravljeni, obžalovanja vredni!« je zbrane s spominom na opazko nekdanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton pred tem nagovorila organizatorka shoda Kylie Jane Kremer iz skupine »Ameriške ženske za Trumpa«. Nočem kmalu govoriti kitajsko, je izjavila še ena govornica iz te organizacije, nekateri drugi so izjavili, da hočejo vrnitev stranke Abrahama Lincolna.

Joe Biden FOTO: Jim Watson/Afp
Joe Biden FOTO: Jim Watson/Afp

 

Darilo Georgie


Pred večernimi izgredi so dopoldne  iz Georgie sporočili zmago demokratskega kandidata za zvezni senat Raphaela Warnocka,­ svojo je razglasil tudi drugi demokrat Jon Ossoff. Po Beli hiši in predstavniškem domu se demokratom Joeja Bidna obeta še izenačenje v senatu z odločilnim glasom za prihodnjo podpredsednico Kamalo Harris. Doslej tradicionalno republikanska ameriška zvezna država Georgia je novo­izvoljenemu predsedniku Joeju Bidnu dala veliko darilo. Če bodo zadnje uspehe potrdili, bo lahko brez večjih težav uveljavil svoje ambiciozne politične in gospodarske programe. Med drugim načrtuje državljanstvo za milijone mladih nezakonitih priseljencev, obsežne infrastrukturne projekte in ukrepe za zaščito ozračja in okolja ter uzakonitev popolne enakopravnosti za državljane, ki so pripadniki skupine LGBT+. Sredi pandemije je napovedal še večjo finančno pomoč zveznim državam, mestom in posameznikom.

Za 2000 dolarjev za vsakega Američana pod določeno ravnijo letnega dohodka se zavzema tudi odhajajoči republikanski predsednik Donald Trump, ki se je zaradi tega sprl s številnimi prvaki svoje stranke. S Trumpovim nepriznavanjem rezultatov novembrskih predsedniških volitev in drugega kroga georgijskih senatnih se bodo razkoli v ameriški družbi še poglobili. V občini Fulton so našli še 4000 glasov, začelo se je, je Trump tvitnil sredi noči: »Videti je, da se pripravljajo na veliko odlaganje glasov proti republikanskima kandidatoma. Ali čakajo, da bodo ­videli, koliko glasov bodo ­potrebovali?«

Zaradi pandemije so tudi Georgijcem olajšali glasovanje po pošti, ki je po Trumpovem prepričanju eden od virov volilnih prevar, v nasprotju z drugimi odločilnimi državami, kot sta Pensilvanija ali Michigan, kjer je izvršna oblast v demokratskih rokah, se je v Georgii spravil na republikanska guvernerja Briana Kampa in državnega sekretarja Brada Raffenspergerja. Zadnji je podpisal tudi elektorsko listo »države breskev« za potrditev zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah.

Po dvanajstem členu ameriške ustave posebnemu zasedanju za potrditev novega ameriškega predsednika predseduje aktualni podpredsednik, številni ustavni strokovnjaki pa verjamejo, da je njegova vloga le vodenje postopka in štetje glasov. Trump verjame, da lahko Pence parlamentom zveznih držav vrne »lažne glasove«, za desetdnevno revizijo glasov v tako imenovanih nihajočih oziroma odločilnih zveznih državah se zavzema tudi vrsta Trumpu zvestih republikanskih predstavnikov in senatorjev. Tudi v primeru uspešnega republikanskega upora ni pričakovati soglasja demokratsko nadzorovanega predstavniškega doma z zahtevo po ponovnem pregledu ali celo izničenju nekaterih elektorskih glasov.

Preberite še:

Komentarji: