V študentskih domovih bivanje za vse, ki opravljajo pomembne naloge

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Akademski kolegij. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Akademski kolegij. FOTO: Voranc Vogel/Delo



18.45 Ocena IJS: Okužen vsak 40. prebivalec Slovenije

Delež kužnih v Sloveniji je trenutno približno 2,5 odstotka prebivalstva, kar je vsak 40. prebivalec, ocenjujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). Ocenjeno reprodukcijsko število se je povzpelo na 2,20, medtem ko se število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom podvoji v 6,2 dneva. 

17.35 V Italiji prvič več kot 20.000 novookuženih

V Italiji so znova našteli rekordno visoko število novih okužb. Prvič od začetka epidemije so jih zabeležili več kot 20.000 – opravili so 161.880 testiranj in potrdili 21.273 okužb. Aktivno okuženih je 222.241 ljudi. V bolnišnicah je nekaj več kot 13.200 bolnikov s covidom-19, od tega 1208 na intenzivni negi. 

Italijanska vlada uvaja nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Italijanska vlada uvaja nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. FOTO: Yara Nardi/Reuters


17.25 Študentje, ki opravljajo naloge za zajezitev epidemije, bodo lahko ostali v domovih

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je s sklepom določila začasno spremembo namembnosti študentskih domov. V času, ko v njih ne bodo bivali študentje, bodo v domovih lahko bivali tisti, ki opravljajo za državo pomembne naloge. Mednje štejejo naloge v klicnih centrih, pomoč v zdravstvenih ustanovah in v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Na ministrstvu za izobraževanje so za STA pojasnili, da s sklepom omogočajo nadaljnje bivanje študentom, ki že stanujejo v študentskih domovih, in pomagajo pri navedenih nalogah. Predvsem naj bi šlo za študente medicine, ki delajo v zdravstvenih ustanovah, sodelujejo pri odvzemu brisov, delujejo na inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ali pa pomagajo v klicnih centrih.

16.20 Španija ponovno vstopa v obdobje izrednih razmer

Španska vlada je sprejela odločitev o razglasitvi izrednih razmer, ki bodo najprej v veljavi dva tedna, v primeru odobritve poslancev španskega kongresa pa do maja prihodnje leto, piše španski El País. Ukrepi z naslova razglasitve izrednih razmer bodo veljali na celotnem ozemlju Španije z izjemo Kanarskih otokov. V Španiji, kjer so skupno potrdili več kot milijon okužb z novim koronavirusom, bo med drugim omejeno gibanje v nočnih urah, zbiranje pa bo omejeno na šest oseb. Vlade španskih avtonomnih skupnosti se bodo prav tako lahko odločile za zaprtje regionalnih meja z namenom preprečevanja širjenja virusa. 

16.10 Okužil se je bolgarski premier

Bolgarski premier Bojko Borisov je danes na facebooku sporočil, da je okužen z novim koronavirusom. Ima blažje simptome in se zdravi doma, je zapisal.

15.35 UE Škofja Loka začasno zaprta

Od jutri Upravna enota Škofja Loka (UE) začasno zapira vrata, njen delokrog pa prevzema UE Kranj, je na twitterju sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Kot je dodal, epidemiološke razmere ne omogočajo več »(varnega) poslovanja«.

14.40 Na Dunaju skoraj sedemsto novih okužb

Iz Avstrije danes poročajo o 2782 novih okužbah, kar je rekord za nedeljo (včeraj so prvič obvestili, da je bilo novookuženih več kot 3000). Pozitivnih je bilo dobrih 15 odstotkov testov. Največ na novo okuženih je bilo na Dunaju, 686, sledita Zgornja in Spodnja Avstrija. Na Štajerskem je bilo 325 novih okužb, na Koroškem pa 46, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V državi imajo trenutno več kot 21.000 aktivno okuženih, v bolnišnicah se zdravi 1225 ljudi, od tega 174 na intenzivni negi.

Virus se še naprej hitro širi tudi v Avstriji. Na fotografiji prizor z osrednje nakupovalne ulice na Dunaju. FOTO: Joe Klamar/AFP
Virus se še naprej hitro širi tudi v Avstriji. Na fotografiji prizor z osrednje nakupovalne ulice na Dunaju. FOTO: Joe Klamar/AFP


13.30 Na Madžarskem rekordnih več kot 3100 novih okužb

Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 3149 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ doslej v enem dnevu, kažejo podatki madžarskih oblasti. Umrlo je še 35 bolnikov s covidom-19. V madžarskih bolnišnicah je trenutno 2449 covidnih bolnikov, od tega jih 221 potrebuje umetno predihavanje.

Skupaj se je v državi doslej s koronavirusom okužilo 59.247 ljudi, umrlo jih je 1425, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

11.55 V Italiji se jutri zapirajo kinodvorane, gledališča in športne dvorane

Italijanska vlada uvaja nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki bodo začeli veljati v ponedeljek. Med drugim bodo morali bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Zapirajo pa tudi kinodvorane, gledališča in športne dvorane. Po državi se medtem nadaljujejo nasilni protesti proti ukrepom.

Odlok, ki ga je italijanski premier Giuseppe Conte že podpisal, veljati pa bo začel v ponedeljek, predvideva, da bari in restavracije po 18. uri ne bodo smeli več streči gostov. Za mizo bodo lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu, poroča italijanski časnik Corriere della Sera.

Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo.

11.50 Na Hrvaškem nov črn rekord okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 2421 primerov novih okužb s koronavirusom, kar je največ doslej. V zadnjem dnevu je umrlo osem ljudi, je dopoldne sporočil štab civilne zaščite. Dnevno število na novo okuženih na Hrvaškem je v petek prvič preseglo 2000.

V bolnišnicah se zdravi 825 ljudi, od tega jih je 58 na ventilatorjih. V soboto so na Hrvaškem testirali 8520 ljudi, poročajo hrvaški mediji. Največ novih okužb so zabeležili v Zagrebu, kar 976. Med drugim so okužbe zabeležili v treh zagrebških domovih za starejše, pa tudi v petih osnovnih in 12 srednjih šolah v hrvaški prestolnici.

9.30 V Franciji v enem dnevu več kot 45.000 novih okužb

V Franciji število okuženih z novim koronavirusom še naprej raste. V soboto so zabeležili nov dnevni rekord, saj se je okužilo 45.422 ljudi, kar je za skoraj 3500 več kot dan prej. Na intenzivni negi zdravijo 2500 ljudi, v soboto jih je umrlo 138, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delež pozitivih testov prav tako še naprej narašča, v soboto jih je bilo 16 odstotkov, dan prej 15,1 odstotka, v začetku septembra pa le 4,5 odstotka. V zadnjih 24 urah so v bolnišnice zaradi covida-19 sprejeli skoraj 1700 ljudi, tako da jih je bilo v soboto zvečer na zdravljenju v bolnišnicah že 15.637.

8.50 Obama: Trump zavozil boj proti koronavirusu

V ZDA so v soboto že drugi dan zapored zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom, in sicer 88.973. Kljub temu se kampanja pred predsedniškimi volitvami nadaljuje, predsednik Donald Trump je imel v soboto tri predvolilna zborovanja, nekdanji predsednik Barack Obama pa ga je obtožil, da je zavozil boj proti koronavirusu.

Predsednik Donald Trump je imel v soboto tri predvolilna zborovanja. FOTO: AFP
Predsednik Donald Trump je imel v soboto tri predvolilna zborovanja. FOTO: AFP


Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je največ novih okužb na severu in srednjem zahodu, naraščanje števila okuženih beležijo v 35 zveznih državah. Medtem ko so v soboto zabeležili skoraj 89.000 novih okužb, jih je bilo dan prej 79.963. Doslej je v ZDA za covidom-19 umrlo 224.751 ljudi, samo v soboto 906.

Komentarji: