Več izstrelkov iz Gaze na jug Izraela

Izraelska vojska je že odgovorila z letalskimi napadi na več ciljev v Gazi.
Fotografija: En izstrelek je eksplodiral blizu vrtca, v katerem pa takrat ni bilo otrok. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
En izstrelek je eksplodiral blizu vrtca, v katerem pa takrat ni bilo otrok. FOTO: Reuters

Gaza - Palestinski skrajneži so davi iz območja Gaze izstrelili več minometnih izstrelkov proti jugu Izraela. Izraelska vojska je že odgovorila z letalskimi napadi na več ciljev v Gazi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Gre za prvi tovrstni spopad po začetku palestinskih protestov 30. marca.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonatan Konrikus, so nekaj palestinskih izstrelkov uspešno prestregli. Nekaj pa jih je priletelo na tla, vendar vendar niso povzročili škode. En izstrelek je eksplodiral blizu vrtca, v katerem pa takrat ni bilo otrok.

Izraelska vojska je v sporočilu za javnost navedla, da je bilo proti več krajem na izraelskem ozemlju izstreljenih 25 minometnih izstrelkov.

Proti več krajem na izraelskem ozemlju je bilo izstreljenih 25 minometnih izstrelkov. FOTO: Reuters
Proti več krajem na izraelskem ozemlju je bilo izstreljenih 25 minometnih izstrelkov. FOTO: Reuters


Zatem so po palestinskih navedbah izraelska letala napadla več ciljev na območju Gaze. Slišati je bilo več močnih eksplozij, še poroča DPA.

Palestinski viri so tudi navedli, da so izraelski tanki obstreljevali opazovalne točke palestinskih gibanj Hamas in Islamski džihad blizu meje z Izraelom. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je dejal, da o tem ni bil obveščen.

To je bilo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP najsilovitejše obstreljevanje iz Gaze na Izrael od izraelske ofenzive na to območje leta 2014.

To je bil hkrati prvi takšen spopad po začetku palestinskih protestov ob meji med Gazo in Izraelom 30. marca. Protestniki so zahtevali pravico do vrnitve palestinskih beguncev, izgnanih med vojno ob ustanovitvi judovske države leta 1948, na svoje domove v današnjem Izraelu.

Protesti so vrhunec doživeli 14. maja, ko so v Jeruzalemu odprli novo ameriško veleposlaništvo. Takrat se je na območju Gaze zbralo več tisoč protestnikov, ob posredovanju izraelske vojske pa je bilo ubitih 61 Palestincev. Od 30. marca je bilo ubitih najmanj 121 Palestincev.

Komentarji: