Več kot 250 mrtvih v monsunskih poplavah

Z monsunskimi poplavami se zadnje tedne soočajo v Indiji, Nepalu, Bangladešu, Pakistanu, Kitajskem in tudi v ruski regiji Irkutsk. Številni so umrli v poplavah in zemeljskih plazovih, ki so posledica deževja.
Fotografija: Poplave v indijskem mestecu Baldakhal. FOTO: Jayanta Dey/REUTERS
Odpri galerijo
Poplave v indijskem mestecu Baldakhal. FOTO: Jayanta Dey/REUTERS

Močno monsunsko deževje je v zadnjih dneh sprožilo več zemeljskih plazov in povzročilo poplave, zaradi katerih je v Nepalu umrlo najmanj 50 ljudi, več deset jih še pogrešajo. V Indiji je medtem umrlo najmanj 35 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obilno deževje je v zadnjem tednu v Nepalu prizadelo več okrožij, predvsem na vzhodu in jugu države. Prizadetih je bilo več deset tisoč ljudi, rešiti so jih morali več tisoč.

Obilno deževje je od četrtka v Nepalu prizadelo več okrožij, predvsem na vzhodu in jugu države. Po napovedih nepalskih oblasti se bodo vodostaji rek na običajno raven vrnili v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poplave v indijskem mestecu Baldakhal. FOTO: Jayanta Dey/REUTERS
Poplave v indijskem mestecu Baldakhal. FOTO: Jayanta Dey/REUTERS


Naravne nesreče prizadele več kot 1,5 milijona Indijcev

Monsunsko deževje težave povzroča tudi v sosednji Indiji, in sicer predvsem na severovzhodu države. V petih tamkajšnjih zveznih državah je po navedbah lokalnih oblasti umrlo najmanj 35 ljudi, največ, 19, v zvezni državi Uttar Pradesh, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Deževje in z njim povezane naravne nesreče so prizadeli več kot 1,5 milijona Indijcev. Več kot 20.000 so jih morali preseliti v začasna prebivališča, ki so jih vzpostavile oblasti.

Po napovedih vremenoslovcev bo na tem območju deževalo še v prihodnjih dneh, na kar se reševalne službe že pripravljajo.
Monsunsko obdobje traja od junija do septembra. Lani je v južni Aziji deževje skupno terjalo več kot 1200 življenj, najhuje pa je bila prizadeta indijska zvezna država Kerala.

S poplavami pa se od konca junija soočajo tudi v ruski regiji Irkutsk na jugovzhodu države, kjer je v poplavah umrlo 25 ljudi, osem pa jih pogrešajo. Doslej je moralo zdravniško pomoč poiskati več kot 4300 ljudi.

Komentarji: