Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Večkratnega posiljevalca po burnem odzivu javnosti priprli

Pripor so mu odredili na predlog tožilstva zaradi suma, da je ogrozil varnost novinark, ki sta opravili intervju z njim.
Večkratnega srbskega posiljevalca Igorja Miloševića so v petek priprli, v nedeljo pa mu je sodnik odredil 30-dnevni pripor. FOTO: Posnetek Zaslona/Youtube
Večkratnega srbskega posiljevalca Igorja Miloševića so v petek priprli, v nedeljo pa mu je sodnik odredil 30-dnevni pripor. FOTO: Posnetek Zaslona/Youtube
STA
3. 10. 2022 | 14:43
3. 10. 2022 | 14:55
3:16

Večkratnega srbskega posiljevalca Igorja Miloševića, intervju s katerim za srbski tabloid Informer je v zadnjih dneh razburil javnost v Srbiji, so na podlagi pritožbe tabloida v petek priprli, v nedeljo pa mu je sodnik odredil 30-dnevni pripor.

Pripor so mu odredili na predlog tožilstva zaradi suma, da je ogrozil varnost novinark, ki sta 27. septembra opravili intervju z njim, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

image_alt
V Beogradu ogorčenje zaradi objave intervjuja z večkratnim posiljevalcem

Milošević je v nedeljo pred sodnikom zanikal obtožbe. Tožilstvo bo o morebitni vložitvi obtožnice zdaj odločilo po zaslišanjih oškodovank in morebitnih prič ter psihološki oceni osumljenca.

Milošević je bil že večkrat obsojen zaradi posilstev. Nazadnje je pred tedni prišel iz zapora po 15 letih. Potem ko so srbski tabloidi začeli poročati o tem, kje živi, in opozarjati ženske pred njim, je Informer prejšnji teden objavil še pogovor z njim na svojem televizijskem kanalu in v časniku.

Objava pogovora je naletela na ostre obsodbe. Sanja Pavlović iz Avtonomnega ženskega centra je ocenila, da je pogovor s posiljevalcem ponižal ne le vse ženske, ki so neposredno doživele spolno nasilje intervjuvanca, ampak tudi vse druge, ki se trudijo, da bi se ženske lahko varno sprehajale po ulicah.

Da mediji ne bi smeli namenjati prostora serijskim posiljevalcem in nasilnežem, je opozorila tudi podpredsednica vlade in predsednica koordinacijskega telesa za enakopravnost spolov Zorana Mihajlović.

Dan po objavi pogovora je poleg tega pred uredništvom tabloida potekal množični protest, na katerem so zahtevali umik pogovora.

Šele nato je Informer, ki je pogovor objavil ob pompozni napovedi »mega ekskluzivnega intervjuja«, proti posiljevalcu vložil kazensko prijavo, povod zanjo pa so bile Miloševićeve grožnje novinarkama, ki sta se pogovarjali z njim, da ju bo posilil. Vendar pa pogovora nista prekinili, poroča srbski portal regionalne televizije N1.

Aktivistke organizacije Ženska solidarnost, ki je organizirala proteste pred uredništvom Informerja, sicer ob umiku intervjuja zahtevajo tudi uresničevanje etičnega kodeksa in to, da mediji, ki kršijo etični kodeks, ne morejo biti financirani iz državnega proračuna.

Informer, ki je naklonjen srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, ta je tudi osebni prijatelj lastnika in glavnega urednika tabloida Dragana J. Vučićevića, je namreč že večkrat prejel proračunska sredstva.

Odkar so aktivistke organizirale proteste, so vsakodnevno izpostavljene grožnjam. Sporočile so, da se ne bodo pustile ustrahovati in da so boj šele začele.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine