Vegi burger kmalu le še »plošča«?

Prihaja konec zelenjavnih zrezkov, polpet in klobas? Sodeč po novem predlogu za klasifikacijo živil iz Bruslja, da.
Fotografija: Vegetarijanski burgerji ali polpete bodo nemara kmalu le še »plošče«, če bodo jedi v obliki klobase, pa »proteinske cevi« ali »tube«. FOTO:Igor Modi/Delo
Odpri galerijo
Vegetarijanski burgerji ali polpete bodo nemara kmalu le še »plošče«, če bodo jedi v obliki klobase, pa »proteinske cevi« ali »tube«. FOTO:Igor Modi/Delo

Se vegetarijanskim burgerjem izteka rok uporabe? Kot piše mednarodni tisk, zelo verjetno. Glede na najnovejši predlog nove regulative označevanja živil, ki jo je potrdil odbor za kmetijstvo Evropskega parlamenta, bodo oznake, kot so burger, klobasa ali zrezek, morda zakonsko kmalu omejene le še na mesne jedi.

Za brezmesne bi bile prepovedane. Te bi bile poslej označene z besedami, ki teka niti ne spodbujajo najbolje ... Denimo z izrazom »plošča« za zelenjavne zrezke ali burgerje, če bi bila jed v obliki klobase, pa bi bila označena kot »proteinska cev« ali »tuba«.
 

Vpliv mesnega lobija?


Poznavalci so novico sprejeli z oceno, da predlog odraža vpliv močnega mesnega lobija v okviru Evropske unije, ki si prizadeva za ohranitev in promocijo potrošnje mesa, zlasti med mladimi.

»Gre za jasen poskus napada na vegetarijanske nadomestke za meso. Menim, da je to prvi signal, da je mesni lobi zaskrbljen zaradi hitrih sprememb v prehrani, zlasti med mladimi. Marsikaj od tega se nanaša tudi na podnebne spremembe,« je novico za britanski The Independent komentirala britanska evroposlanka Zelenih Molly Scott Cato. »Mesna industrija čuti pritisk zaradi ljudi, ki se preusmerjajo k cenejši in bolj zdravi rastlinski hrani.«

Podporniki predlagane regulative se sicer sklicujejo na podoben primer izpred dveh let, ko je Evropsko sodišče odredilo, da sojino mleko ne sme več biti mleko, lahko je le sojina pijača, napitek.


Ervopski parlament o predlogu po volitvah


Odbor parlamenta za kmetijstvo je predlog podprl z 29 glasovi za, sedem jih je glasovalo proti, sam Evropski parlament pa bo o njem odločal po evropskih volitvah.

Koalicija nevladnih okoljskih organizacij se je že izrazila proti njemu. Marco Contiero iz evropskega Greenpeaca s sedežem v Bruslju je predlog označil za posmeha vreden poskus vpliva odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo, s katerim želi promovirati industrijsko proizvodnjo mesa in mlečnih izdelkov na račun okolja in podeželskih skupnosti. Ali na račun zdravega razuma, je dodal.

Zanimivo je, da se na natanko isto, na zdrav razum, se sklicujejo tudi predlagatelji. Kot piše The Guardian, je francoski evroparlamentarec iz stranke socialistov Éric Andrieu izjavil, da bi bila prepoved uporabe teh oznak za brezmesne jedi zgolj odraz zdravega razuma.

Pri tem se je skliceval na evropsko tradicijo imen za jedi. Izjavilje tudi, da predlog ni rezultat vpliva mesnega lobija.

Komentarji: