Velika Britanija bo zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita

Theresa May vztraja, da bo kakršen koli kompromis, ki ga bo poskušala doseči z opozicijo, moral vključevati njen ločitveni sporazum z EU.
Fotografija: Britanska premierka Theresa May FOTO: AFP
Odpri galerijo
Britanska premierka Theresa May FOTO: AFP

Britanska vlada bo zaprosila za vnovično odložitev datuma izstopa Združenega kraljestva iz EU, čas, ki ga bo pridobila s tem pa izkoristila za pogovore z opozicijo o tem, kako najti izhod iz slepe ulice, v kateri se je znašla država, je potrdila britanska premierka Theresa May.

Premierka je po zaključku maratonske seje britanske vlade, ki je potekala dan zatem, ko je britanski parlament zavrnil vse alternative novembra sklenjenemu ločitvenemu sporazumu z EU, napovedala, da se bo sestala z vodjo opozicije Jeremyjem Corbynom in poskušala doseči kompromis o tem, za kako tesne odnose z EU si bo po brexitu prizadevala država, ampak le pod pogojem, da bo del tega kompromisa tudi njen ločitveni sporazum.

Vodilni evroskeptiki v vladajoči konservativni stranki so premierko v prvih odzivih opozorili pred popuščanjem opoziciji in pred sprejemanjem odločitev, s katerimi bi kršila zaveze iz strankinega volilnega programa ter Združeno kraljestvo usmerila na pot mehkega brexita. Konservativci so na predčasnih volitvah leta 2017 obljubili, da bodo državo popeljali tako iz EU kot enotnega trga in carinske unije. Opozicijski laburisti, nasprotno, že dalj časa zagovarjajo obstanek države v carinski uniji kot alternativo dosedanjim načrtom vlade.

Nekdanji zunanji minister Boris Johnson je v odzivu na premierkino napoved poudaril, da kot poslanec »v nobenem primeru ne more glasovati za kompromis, ki bi vključeval obstanek države v carinski uniji, saj bi to pomenilo, da izid referenduma ne bi bil uresničen«.

Če britanska politika ne bo našla rešitve, bo Velika Britanija 12. aprila izstopila iz EU brez dogovora. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Če britanska politika ne bo našla rešitve, bo Velika Britanija 12. aprila izstopila iz EU brez dogovora. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters


Theresa May je danes sicer vztrajala, da bi vsakršen kompromis moral uresničiti izid referenduma in omogočiti politikom, da ponovno povežejo »razdeljeno državo«. Vlada z brexitom ne misli odlašati, zato se bo po njenih besedah potrudila, da bo ponovna odložitev datuma izstopa čim krajša. Izstop bo odložen za toliko časa, dokler parlament ne bo našel ustrezne rešitve, ki bo omogočila, da bo država EU zapustila na urejen način.

Če se britanska vlada in opozicija ne bosta mogli dogovoriti o kompromisu, pa bo vlada znova omogočila parlamentu, da glasuje o različnih oblikah prihodnjih odnosov, ki bi jih lahko država imela z EU. Theresa May je napovedala, da bo vlada v tem primeru spoštovala voljo poslancev.

Rok za sklenitev kompromisa je po premierkinih besedah 22. maj, vsakršna daljša odložitev brexita pa bi pomenila, da bi moralo Združeno kraljestvo sodelovati na prihajajočih evropskih volitvah.
 

Barnier: Brexit brez dogovora vse verjetnejši, a se mu še da izogniti


Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije je vsak dan bolj verjeten, je po ponedeljkovi ponovni zavrnitvi vseh alternativnih možnosti glede brexita v britanskem parlamentu danes v Bruslju poudaril glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier.

»Brexit brez dogovora nikoli ni bil moja želja ali predviden scenarij, a sedemindvajseterica je zdaj pripravljena. Iz dneva v dan je bolj verjeten,« je dejal Barnier na konferenci, ki jo je danes organiziral bruseljski think tank EPC.

Pri tem je poudaril, da sta britanska vlada in EU že novembra lani dosegli dogovor o ločitvenem sporazumu. »Hoteli smo zagotoviti, da bi Združeno kraljestvo lahko izstopilo 29. marca, kot je predvidel London. Če Združeno kraljestvo še vedno želi zapustiti Unijo na urejen način, ta dogovor je in ostaja edina možnost,« je poudaril.
 

Macron: EU ne more biti talka krize zaradi brexita


Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob današnjem obisku irskega premierja Lea Varadkarja v Parizu zatrdil, da Evropska unija ne more biti »trajna talka« politične krize v Veliki Britaniji zaradi brexita. London je pozval k predstavitvi alternativnega načrta do 10. aprila, Varadkar pa se je zavzel za odprtost EU za britanske predloge.

»Naša prioriteta je nemoteno delovanje Evropske unije in enotnega trga. Evropska unija ne more biti trajno talka reševanja politične krize v Združenem kraljestvu,« je povedal Macron.

Macron je ob današnjem obisku irskega premierja zatrdil, da Evropska unija ne more biti »trajna talka« politične krize FOTO: AFP
Macron je ob današnjem obisku irskega premierja zatrdil, da Evropska unija ne more biti »trajna talka« politične krize FOTO: AFP


Poudaril je, da je Francija odprta za daljšo preložitev britanskega izstopa iz EU pod določenimi pogoji, a ta preložitev ni »ne gotova ne avtomatična«. Zdaj mora po njegovih besedah Združeno kraljestvo do 10. aprila, ko bo izredni vrh EU o brexitu, predstaviti »verodostojen alternativni načrt, ki bo imel večinsko podporo«.

Britanski poslanci v ponedeljek znova niso večinsko podprli nobene od štirih možnosti izstopa Združenega kraljestva iz EU, o katerih so glasovali. Štiri možnosti, ki so alternativa ločitvenemu dogovoru z EU, so bile obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU in referendum o izstopnem dogovoru ter več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier pravi, da je sedemindvajseterica zdaj pripravljena na brexit brez dogovora. FOTO: François Lenoir/Reuters
Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier pravi, da je sedemindvajseterica zdaj pripravljena na brexit brez dogovora. FOTO: François Lenoir/Reuters

Preberite še:

Komentarji: