Velika Britanija potrdila široko uporabo Pfizerjevega cepiva

Prve odmerke cepiva bodo na Otok pripeljali že v prihodnjih dneh.
Fotografija: FOTO: Dado Ruvić/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Dado Ruvić/Reuters

Po tem, ko sta ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški Biontech v ponedeljek pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) vložila vlogo za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom proti covidu-19, je Velika Britanija kot prva država na svetu danes potrdila njihovo cepivo za široko uporabo, poroča BBC. Že pred tem so klinična testiranja pokazala, da je cepivo 95-odstotno učinkovito in brez pomembnejših stranskih učinkov.



Britanski regulator MHRA je potrdil, da je cepivo proti covidu-19 varno za množično uporabo. Cepljenje se bo tako lahko za prioritetne skupine ljudi začelo v prihodnjih dneh. Velika Britanija je že naročila 40 milijonov odmerkov, kar bo zadostovalo za 20 milijonov ljudi, in sicer po dva odmerka oziroma dve injekciji za posameznika. Že deset milijonov odmerkov cepiva bo na Otok prispelo kmalu, navaja britanski BBC.
 

Spoštovanje ukrepov še vedno pomembno


»Cepivo bo v Združenem kraljestvu na voljo za uporabo od prihodnjega tedna dalje. Britanski zdravstveni sistem ima desetletja izkušenj z izvajanjem obsežnih programov cepljenja in bo na podlagi svojih obširnih priprav začel podpirati in skrbeti za vse tiste, ki bodo lahko cepljeni,« so potrdili na britanskem ministrstvu za zdravje in socialne zadeve.



Vladni predstavniki so pri tem pozvali prebivalstvo, da je uspeh skorajšnjega začetka množičnega cepljenja še naprej odvisen od upoštevanja ukrepov za omejitev širjenja virusa. 

image_alt
Moderna je v ZDA in EU dala vlogo za nujno uporabo njenega cepiva


Pfizerjevo cepivo je med najhitreje razvitimi, saj je od zasnove preteklo le deset mesecev, v katerih so sledili enakim razvojnim korakom, ki običajno trajajo desetletje.

Komentarji: