Velikanski obeti za prihodnost

Drugo srečanje med Trumpom in Kimom: Začelo se je v prijetnem razpoloženju, očitno z izmenjavo obljub o številnih vprašanjih.
Fotografija: Kim Džong Un in Donald Trump naj bi po nekaterih ugibanjih danes podpisala dokument o koncu korejske vojne, ki so jo leta 1953 ustavili s prekinitvijo ognja, ne pa tudi z uradnim mirovnim sporazumom. Foto AFP
Odpri galerijo
Kim Džong Un in Donald Trump naj bi po nekaterih ugibanjih danes podpisala dokument o koncu korejske vojne, ki so jo leta 1953 ustavili s prekinitvijo ognja, ne pa tudi z uradnim mirovnim sporazumom. Foto AFP

V slovesni dvorani hotela Sofitel Legend Metropole v Hanoju so se najprej objele zastave. Ameriške in severnokorejske zvezde in črte so stale enakomerno pomešane v enakih barvah, pripravljene na še eno zgodovinsko srečanje med predsednikom Donaldom Trumpom in voditeljem Kim Džong Unom.

Nato pa sta se točno ob 18. uri in 28 minut razprti dlani napotili druga proti drugi. Trumpova z leve in Kimova z desne strani. Opazovalci so bili pripravljeni analizirati rokovanje obeh voditeljev, vendar ameriški predsednik tokrat ni poskušal Kimove roke potegniti k sebi in tako vzpostaviti prevlado že na začetku srečanja. Trump je bil previden, skoraj nežen in nenavadno resen, Kim, ki je bil na začetku zadržan, nato pa skoraj fantovsko nasmejan, se je prijateljsko dotaknil nadlahti svojega sogovornika. In tako se je začelo njuno drugo vrhunsko srečanje.


 

»Pa sva spet skupaj«


Voditelja sta najprej sedla pred zastave in novinarjem dopustila, da so se jima povsem približali, tako da so vsi lahko jasno slišali izraze vzajemnega spoštovanja in obojestranske pripravljenosti, da bosta tokrat dosegla še boljše rezultate kot med prvim srečanjem, ki je pred nekaj več kot osmimi meseci potekalo v Singapurju.

»Pa sva spet skupaj,« je pogovor začel Kim in poudaril, da od pogovorov tokrat pričakuje več kot na prvem srečanju. »V čast mi je biti tu z voditeljem,« je dejal Trump in »tistim, ki poslušajo«, kot je poudaril in ponovil, da »ima Severna Koreja ogromne gospodarske možnosti, skoraj neomejene«. Očitno je želel poudariti, da je Amerika pripravljena Severni Koreji pomagati pri uresničitvi vseh teh možnosti, če bo Kim privolil v resnične in konkretne korake v smeri popolne, zaupne in nepovratne odprave jedrskega orožja.

Nato sta se spet rokovala, le da je Trump zdaj prijateljsko potrepljal Kima po nadlahtnici, nato pa sta skupaj odšla na polurne pogovore in večerjo, kar so po protokolu poimenovali »trenutek za socializacijo«, saj sta se je voditelja udeležila vsak s po dvema sodelavcema.

Dovolj pomenljivo je bilo že to, da sta za okroglo mizo s Trumpom sedela državni sekretar Mike Pompeo in vršilec dolžnosti vodje kabineta Mick Mulvaney, ne pa konservativni svetovalec za državno varnost John Bolton, kot je bilo prvotno napovedano. Kim je s seboj imel svojega zunanjega ministra Ri Jong Hoja in podpredsednika Delavske partije Kim Jong Čola, kar je pomenilo, da si želi pogovore začeti že med »družabno večerjo«.

FOTO: Saul Loeb/AFP
FOTO: Saul Loeb/AFP

 

Dokument o koncu vojne?


Trumpov izraz se je pred začetkom večerje precej razlikoval od tistega na začetku srečanja, opazovalci pa so na podlagi tega sklepali, da mu je Kim po vsej verjetnosti že med pogovorom na štiri oči povedal, na kaj vse je pripravljen ob tej priložnosti. Špekulacije so v polnem teku, južnokorejski viri pa trdijo, da je severnokorejski voditelj v Hanoj pripotoval z obljubo, da bo ustavil delovanje jedrskega kompleksa Jongbjon. Viri poleg tega napovedujejo, da bosta voditelja danes podpisala dokument o koncu korejske vojne, ki so jo leta 1953 ustavili s prekinitvijo ognja, ne pa tudi z uradnim mirovnim sporazumom.

»Midva imava prav posebne odnose,« je na začetku večerje dejal Trump, na kar je Kim dodal, da morata nujno vzpostaviti zaupanje. Analitiki so prepričani, da je s tem želel povedati, da bodo »posebni odnosi« na dobri poti samo, če bodo ZDA odpravile sankcije, ki so jih uvedle proti Severni Koreji. »Kim lahko izpelje vse, kar bodo od njega zahtevale ZDA, medtem ko Trump nima moči, da bi Severni Koreji lahko dal vse, kar od njega zahteva,« pravi Kim Džun Hjung, profesor z globalne univerze Handong. Poleg tega bodo Kimove odločitve izvajali v neomejeni kontinuiteti, medtem ko je težko napovedati, ali bo Trumpova politika še veljala po izteku njegovega mandata.

Viri navajajo, da je Kim Džong Un tokrat na srečanje s Trumpom prišel veliko bolje pripravljen kot v Singapurju. Ves dan je prebil v svojem apartmaju v hotelu Melia. Večina članov njegove delegacije je obiskala industrijske komplekse in se seznanjala z očitnimi dokazi, kako reforme lahko spremenijo družbo, ki je bila še do pred kratkim v vojni z Ameriko.

Voditelj se je odrekel turistično izobraževalnemu programu, da bi v tišini luksuzne sobe lahko končal priprave na srečanje s Trumpom. Tokrat sta pogajanja začela s precej več podrobnostmi in konkretnimi predlogi kot pred osmimi meseci, zato je mogoče pričakovati, da bo »hanojska deklaracija«, ki jo bosta podpisala v četrtek, bistveno bolj vsebinski dokument kot skupne izjave iz Singapurja.

»Vietnam napreduje kot malo katero območje na svetu,« je pred začetkom pogovorov tvitnil Trump. »Severna Koreja bi lahko bila prav tako hitra, če bi se le odrekla jedrskemu orožju. To je velika priložnost za mojega prijatelja Kim Džong Una. Vse bomo izvedeli zelo hitro.«

Komentarji: