V Sloveniji evidentirali tudi dva primera različice delta plus

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
Fotografija: FOTO: O. B.
Odpri galerijo
FOTO: O. B.

20.30 WHO: Afriko najhujši val še čaka

Za Afriko je najhujši teden v pandemiji covida-19, vendar to še ni vrhunec, je danes posvarila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Število okužb na celini se podvoji že vsakih 18 dni. K slabšanju razmer pripomore tudi slaba precepljenost, saj je v celoti zaščitenega le dva odstotka prebivalstva, poročajo tuje tiskovne agencije. Število okužb z novim koronavirusom se podvaja vsakih 18 dni, še pred tednom dni se je na 21 dni, je pojasnila na virtualni tiskovni konferenci. Opozorila je, da je do vrhunca še nekaj tednov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Afriki opažajo porast števila okužb od začetka maja. V tednu, ki se je končal 4. julija, so potrdili več kot 251.000 novih okužb, kar je 20 odstotkov več kot teden dni prej in 12 odstotkov več kot na zadnjem vrhuncu januarja letos. Porast beležijo v 16 državah, od tega so v desetih potrdili različico delta.  Po podatkih WHO je v celoti zaščitenih le 16 milijonov ljudi, torej le dva odstotka prebivalcev Afrike. Moeti kljub temu pušča možnost za optimizem, saj se je okrepila dobava cepiv.

17.30 Na Nizozemskem skokovit porast okužb

Na Nizozemskem beležijo skokovit porast novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so v državi potrdili okoli 5500 novih okužb, kar je največ po 14. maju. Pred natanko tednom dni so potrdili 800 novih okužb v enem dnevu. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je 67. Nizozemska vlada zaradi skokovitega porasta novih okužb po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že razmišlja o novih protikoronskih ukrepih. V državi so 26. junija odpravili skoraj vse omejitvene ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Zaščitne maske so zaenkrat obvezne zgolj v javnem potniškem prometu, velja tudi priporočilo o spoštovanju ustrezne varnostne razdalje, ki ga pogosto ne upoštevajo.

Skokovit porast novih okužb z virusom sars-cov-2 tudi na Nizozemskem pripisujejo različici delta, s katero se okužijo predvsem mladi, zato zaenkrat še ne beležijo porasta novih covidnih bolnikov v bolnišnicah. Številni mladi naj bi se z delto okužili predvsem v diskotekah in nočnih klubih.

16.15 Krek in Logarjeva svarita pred eksponentnim širjenjem različice delta

Direktor NIJZ Milan Krek svari pred različico delta. FOTO: Leon Vidic/Delo
Direktor NIJZ Milan Krek svari pred različico delta. FOTO: Leon Vidic/Delo
Eksponentna rast okužb z novim koronavirusom nakazuje nov epidemični val, ki se lahko nadaljuje tudi v začetek jeseni, je opozoril direktor NIJZ Milan Krek. Skupaj z infektologinjo Matejo Logar sta opozorila pred nevarnostjo vnosa okužb iz tujine, predvsem zaradi bolj nalezljive različice delta. Vse sta ponovno pozvala k odločitvi za cepljenje.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Krek je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da je različica delta v Evropi precej prisotna. Največ primerov so potrdili na Portugalskem, kjer so po njegovih besedah med ukrepi za zajezitev širjenja med drugim uvedli policijsko uro.

Infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Logarjeva je pojasnila, da se različica delta širi hitreje in lažje kot različica alfa, zato se moramo toliko bolj držati vseh ukrepov. Ker podatke še zbirajo, zaenkrat ne morejo reči, ali je potek covida-19 po okužbi z različico delta težji.

15.30 EU in Švica bosta medsebojno priznavali potrdila

Evropska komisija in Švica sta sprejeli odločitev o medsebojnem priznavanju covidnih potrdil. Od petka bo tako možen vstop v Švico z evropskim digitalnim covidnim potrdilom, hkrati pa bodo v EU priznali švicarsko potrdilo. S tem je Švica prva država zunaj EU in Evropskega gospodarskega prostora, ki se bo povezala v tehnični sistem EU. Covidno potrdilo, ki ga izdaja Švica, s tem postaja enakovredno evropskemu digitalnemu covidnemu potrdilu (DCP), so danes sporočili iz Bruslja.

12.14 V Sloveniji potrdili tudi dva primera različice delta plus

Zadnje poročilo sledenja različicam novega koronavirusa v Sloveniji kaže na povečevanje števila potrjenih primerov različice delta, ki so jo najprej potrdili v Indiji. Do 27. junija so skupno potrdili 134 primerov te različice, od tega samo v tednu od 21. do 27. junija 70. V dveh vzorcih so prvič potrdili tudi različico delta plus.

To so, kot piše BBC, v Indiji prvič zaznali aprila, potrdili pa so jo v že več evropskih državah, ZDA, Rusiji, Turčiji, Izraelu in na Kitajskem. Za zdaj je manj razširjena od različice delta in ni še znano, ali se širi z enako hitrostjo in ali zahteva povečano število hospitalizacij. Svetovna zdravstvena organizacija je različico delta že označila za varianto, ki vzbuja skrb, medtem ko različice delta plus to še ni doletelo.

Tudi v zadnjem analiziranem obdobju, od 21. do 27. junija, je bila sicer pri slovenskih vzorcih, ki sta jih analizirala Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ter Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), še vedno prevladujoča različica alfa (angleška). Na novo so potrdili 204 primere, skupaj doslej 10.637. Ni bil pa v zadnjem tednu, ki je vključen v tokratno poročilo, potrjen noben primer koronavirusnih različic beta (južnoafriška), gama (brazilska) in eta (nigerijska). Skupaj so sicer doslej potrdili 48 primerov različice eta, 29 primerov različice beta ter sedem primerov različice gama.

11.04 V Sloveniji z obema odmerkoma cepljenih 41 odstotkov odraslih

Vlada je objavila podatke o številu cepljenih. Med starejšimi od 18 let so bile s prvim odmerkom doslej cepljene 828.703 osebe oziroma 48 odstotkov, z drugim odmerkom pa 715.992 oziroma 41 odstotkov.

10.30 V Sloveniji umrl še en oboleli s covidom-19

Po podatkih sledilnika za covid-19 je epidemija včeraj v Sloveniji zahtevala eno življenje. Hospitaliziranih je 47 obolelih s covidom-19, na intenzivni terapiji deset. Sedemdnevno povprečje okužb se je povzpelo na 37,1. Po ocenah NIJZ je trenutno v državi 452 aktivnih primerov okužbe.



10.23 Karantena za večino dijakov, ki so se vrnili iz Španije

V zadnjih dneh so več okužb z novim koronavirusom odkrili med udeleženci maturantskega izleta v Španiji. Med dijaki z novomeškega območja, ki so se udeležili izleta v Lloret de Mar v Španiji, so v ponedeljek in torek potrdili več kot 50 okužb. Epidemiologi ocenjujejo, da so vsi udeleženci tega maturantskega izleta – gre za 334 dijakov – visokorizični stiki.

image_alt
Večina dijakov, ki se je vrnila iz Španije, v karanteni


9.47 V Sloveniji včeraj 68 novih okužb


Po podatkih sledilnika za covid-19 so včeraj na območju Slovenije evidentirali 68 novih okužb, in sicer ob 1713 opravljenih testih po metodi PCR. Delež pozitivnih je znašal štiri odstotke. Opravili so tudi 19.185 hitrih antigenskih testov.



8.39 V New Yorku parada za junake boja proti novemu koronavirusu

V mestu New York je v sredo potekala parada v čast vsem tistim, ki so se v času pandemije covida-19 najbolj izpostavili. V prvi vrsti gre za zdravstvene delavce, reševalce, policiste in zaposlene v trgovinah. Gesto je močno okrnila huda poletna vročina, saj je bilo gledalcev ob tako imenovanem Kanjonu herojev na jugu Manhattna blizu Wall Streeta izjemno malo. Dogodek je bil poleg tega na običajen delovni dan, novi koronavirus pa v ZDA še ni poražen in v New Yorku, kjer je cepljena večina prebivalcev, mnogi še vedno nosijo maske tudi na prostem.

V svetovalni skupini predlagajo ohranitev razdalje med mizami v lokalih, in sicer tri metre med mizami oziroma 1,5 metra med stoli sosednjih miz.FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V svetovalni skupini predlagajo ohranitev razdalje med mizami v lokalih, in sicer tri metre med mizami oziroma 1,5 metra med stoli sosednjih miz.FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


6.55 Vlada danes znova o protikoronskih ukrepih

Vlada bo na današnji seji znova pretresala protikoronske ukrepe in morebitne spremembe nekaterih odlokov, povezanih z epidemijo. Svetovalna skupina vladi med drugim predlaga nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer ni izpolnjen pogoj PCT, ter odpravo karantene za cepljene in prebolevnike po vrnitvi iz rdečih in temno rdečih držav.

V ponedeljek so sicer začele veljati nekatere sprostitve protikoronskih omejitev, že takoj ob uveljavitvi sproščanja pa so se oglasili tudi v strokovni skupini. Vladi predlagajo, da osebam, ki so cepljene ali so prebolele covid-19, po vrnitvi iz držav, ki so na rdečem ali temnordečem seznamu, ne bi bilo treba v karanteno. Še naprej pa bi ta ukrep veljal za tiste, ki novega koronavirusa niso preboleli ali niso cepljeni, je za STA povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

V svetovalni skupini predlagajo tudi nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer ni izpolnjen pogoj PCT, kot tudi, naj zaposleni v gostinstvu nosijo maske, če nimajo digitalnega covidnega potrdila. Poleg tega predlagajo, da se ohrani razdalja med mizami, in sicer tri metre med mizami oziroma 1,5 metra med stoli sosednjih miz.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: