Vlada skrajšala karantene in veljavnost testov za vstop v državo

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

20.10 Vlada skrajšala trajanje karantene, pa tudi veljavnosti testov za vstop v državo

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo od ponedeljka veljavnost testov pri vstopu v Slovenijo krajša, krajša pa je tudi karantena. Veljavnost testa PCR bo tako zgolj 48 ur od odvzema brisa, veljavnost hitrega antigenskega testa pa le 24 ur od odvzema brisa.

Skrajšuje se trajanje karantene na domu z deset na sedem dni. Ukinjajo se strožji pogoji vstopa in karantene, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav zaradi različice omikron, prav tako ni več seznama teh tveganih držav.

19.45 Nemčija zaostruje ukrepe

V Nemčiji zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. V nemške bare in restavracije bodo lahko vstopili zgolj cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 in prebolevniki ob predložitvi negativnega izvida testa na koronavirus ter cepljeni s poživitvenim odmerkom. Obenem so omilili karantenska pravila.

Nemški kancler Olaf Scholz in predstavniki zveznih dežel so se na današnji videokonferenci dogovorili, da bo po novem po vsej državi ne glede na število okužb za vstop v bare, kavarne in restavracije veljalo pravilo PC+. To pomeni, da lahko vanje vstopajo zgolj tisti, ki so proti covidu cepljeni z dvema odmerkoma ali so to bolezen preboleli, pri čemer morajo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus. Testirati se ni treba tistim, ki so bili cepljeni s požititvenim odmerkom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

19.15 Na Hrvaškem od ponedeljka dodatne omejitve glede zbiranja ljudi

Na Hrvaškem zaradi porasta okužb z novim koronavirusom zaostrujejo ukrepe. V ponedeljek bodo začeli veljati novi ukrepi, v skladu s katerimi bodo dodatno omejili zbiranje ljudi na javnih krajih, je danes napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Na dogodkih na prostem se bo lahko po novem namesto sto zbralo največ 50 ljudi. Na dogodkih, na katerih bodo imeli vsi udeleženci covidna potrdila in jih bodo odobrili lokalni štabi civilne zaščite, bo lahko sodelovalo največ 200 ljudi, je napovedal Božinović.

V zaprtih prostorih se bo lahko na javnih dogodkih zbralo največ 25 ljudi, doslej se jih je lahko 50. Če bodo imeli udeleženci covidna potrdila, jih bo lahko 100. Na zasebnih dogodkih pa bo lahko namesto 30 prisotnih največ 20 oseb. Tudi pri tem je izvzeto zbiranje, kjer imajo udeleženci potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa na koronavirus. V tem primeru se lahko zbere 50 ljudi. Hrvaški notranji minister in vodja štaba hrvaške civilne zaščite je povedal še, da se delovni čas gostinskih lokalov ne spreminja. Bodo pa poostrili nadzor v njih.

FOTO: Dado Ruvič/Reuters
FOTO: Dado Ruvič/Reuters

17.40 Karl Nehammer naj bi se okužil od člana svojega varovanja

Avstrijski kancler Karl Nehammer je bil danes pozitiven na novi koronavirus. Najverjetneje se je okužil od člana svojega varovanja, je sporočil kancler na Twitterju. Nehammer je trikrat cepljen proti covidu-19. Trenutno nima simptomov, je doma v karanteni in dela na daljavo. »Ni razloga za skrb, dobro sem,« je sporočil kancler. Soproga kanclerja in otroci so bili danes negativni na testiranju, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjih dneh, ko v Evropi zaradi širjenja različice omikron hitro narašča število na novo okuženih z novim koronavirusom, je več okužb tudi med politiki. Med drugimi so bili na testu nedavno pozitivni še poljski predsednik Andrzej Duda, bolgarska zunanja ministrica Teodora Genčovska in švedski kraljevi par, 75-letni kralj Karl XVI. Gustav in 78-letna kraljica Silvia. Vsi so bili cepljeni najmanj dvakrat.

FOTO: Johanna Geron/Reuters
FOTO: Johanna Geron/Reuters

14.32  Ministrstvo za zdravje v veliki večini organiziralo delo od doma

Minister za zdravje je v sredo pozval celotno dejavnost kritične infrastrukture, pa tudi gospodarstvo in ostali dele družbe, da organizirajo delo po principu »kolobarjenja«. Danes so ponovno pozvali, da vsi segmenti kritične infrastrukture organizirajo delo v ločenih ekipah. To velja tudi za službe, ki izvajajo svoje dejavnosti na terenu. »Pomembno pa je tudi dejstvo, da s takšno organizacijo dela preprečujemo prenos okužb in s tem lažje obvladujemo epidemijo in zasedenost bolniških postelj. Glede na kužnost različice omikron je nujno, da se vse delovanje družbe organizira na način, kjer bomo delali v ekipah, dveh ali treh. Kajti lahko se zgodi, da bo v enem trenutku toliko Slovencev v karanteni zaradi visokorizičnega stika ali okužbe, da se bosta družba in gospodarstvo sama od sebe ustavila,« so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Na ministrstvu za zdravje so zato, kot so zapisali, že izvedli vse aktivnosti, da se izognejo morebitnemu organizacijskemu zlomu. »Vsi sestanki so organizirani v avdio video konferenci, fizična prisotnost na delovnem mestu je na današnji dan 28,5-odstotna in samo ena oseba  v pisarni.«

13.23 Delo zdravstvenih delavcev oteženo zaradi groženj glede cepljenja

Grožnje zdravstvenim delavcem, ki pozivajo k cepljenju proti covidu-19, jim jemljejo prepotrebno energijo ter kratijo njihovo pravico in dolžnost za opravljanje poslanstva, preprečevanja bolezni, so v odprtem pismu zapisali v Slovenskem zdravniškem društvu. Odgovorne pozivajo, naj zaposlene v zdravstvu zavarujejo pred grožnjami. Svetovna zdravstvena organizacija je nasprotovanje cepljenju uvrstila med deset največjih svetovnih groženj, zato v Slovenskem zdravniškem društvu pozivajo odgovorne, da zavarujejo zdravnice, zdravnike in zdravstvene delavce pred grožnjami, da bodo lahko nemoteno opravljali svoje poslanstvo.

Poziv k cepljenju je po mnenju zdravniškega društva dolžnost zdravstvenih delavcev, saj lahko le s cepljenjem preprečimo epidemijo covida-19 in zaščitimo bolne. »Bolezen je proces, ki se spreminja, zato zdravniki preverjamo dejstva, o njih razpravljamo in zagovarjamo strokovne odločitve. Upoštevamo rezultate novih raziskav in skladno z njimi spreminjamo zdravstvene doktrine,« so še sporočili iz društva. Obsodbe groženj in nasilja nad zdravstvenimi delavci se vrstijo še posebej po tistem, ko sta konec lanskega leta neznanca napadla farmacevta in zagovornika cepljenja Boruta Štruklja. Minister za zdravje Janez Poklukar je v sredo obsodil vsakršno nasilje nad zdravstvenimi delavci in strokovnjaki, ki se v izjavah javno izpostavljajo glede varnosti cepljenja proti covidu-19. Vsem žrtvam nasilja je izrazil podporo.

12.44  Več deset hongkonških politikov po rojstnodnevni zabavi v karanteno

V Hongkongu so danes za več deset pripadnikov politične elite odredili karanteno, potem ko so se udeležili rojstnodnevne zabave, na kateri so bili tudi okuženi s koronavirusom. Zadeva je za hongkonške oblasti neprijetna tudi v luči priprav na ustanovno zasedanje parlamenta prihodnji teden. Vladni uradniki, tudi vodja mestne policije in direktor za priseljevanje, ter 19 poslancev so bili med 170 ljudmi, ki so se v ponedeljek zvečer udeležili zabave za Witmana Hunga, člana najvišjega kitajskega zakonodajnega organa. Na zabavi so odkrili en primer okužbe s koronavirusom, zaradi česar je bila v četrtek uvedena karantena za nekaj ljudi, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

11.20  Čile bo kot prva Latinskoameriška država ponudil četrti odmerek

Čile bo prihodnji teden začel ponujati četrti odmerek cepiva proti covidu-19 ljudem z oslabljenim imunskim sistemom, s čimer bo postala prva država v Latinski Ameriki in ena prvih na svetu, ki je ponudila dodaten odmerek, poroča Guardian. »Od naslednjega ponedeljka, 10. januarja, bomo začeli nov postopek množičnega cepljenja s četrtim ali drugim obnovitvenim odmerkom,« je na tiskovni konferenci dejal predsednik Sebastián Piñera. Čile ima eno najvišjih stopenj precepljenosti na svetu in je bil sprejet kot vzorčni model na odziv na pandemijo, saj se je z dvema odmerkoma cepilo več kot 85 odstotkov prebivalstva. Po podatkih Our World in Data jih je približno 57 odstotkov prejelo tretji poživitveni odmerek.

FOTO: Rodrigo Garrido/Reuters
FOTO: Rodrigo Garrido/Reuters

10.49 Športnikov Severne Koreje ne bo v Peking

Športniki Severne Koreje se ne bodo udeležili zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Kot razlog za odločitev je najbolj izolirana država na svetu navedla pandemijo novega koronavirusa in napovedan politični bojkot iger zapriseženih sovražnic ZDA, poročanje severnokorejske agencije KCNA povzema ruska TASS. »Iger se ne moremo udeležiti zaradi ukrepov sovražnih sil in svetovne pandemije, vendar ob tem popolnoma podpiramo delo naših kitajskih tovarišev pri delu za izvedbo izjemnih iger,« je severnokorejsko ministrstvo za šport zapisalo v pismu prirediteljem iger v Pekingu. Kitajska je ena od redkih zaveznic Severne Koreje na svetu.

09.39 V četrtek potrdili 4069 novih okužb, delež pozitivnih je 36,9-odstoten

Včeraj so ob 11.016 PCR-testih potrdili 4069 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 36,9-odstoten. Poleg tega so opravili še 86.516 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 28.607 primerov okužb, 14-dnevno povprečje znaša 1348, sedemdnevno povprečje je 2667. Število aktivnih primerov se je v primerjavi z dnevom prej povišalo za 2855. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 306, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa za 135.

Število dnevno potrjenih okužb se je drugič ta teden povzpelo nad 4000. Pred tem je bilo nazadnje več kot 4000 okužb na posamezen dan potrjenih sredi novembra lani. V primerjavi s prejšnjim četrtkom, ko je bil delež pozitivnih testov 36,6-odstoten, so potrdili 2171 okužb več. Minuli četrtek so sicer opravili 5848 PCR-testov manj. V primerjavi s sredo pa je bilo potrjenih 240 okužb več.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.252.906 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.194.283. 

V bolnišnicah zdravijo 547 covidnih bolnikov, 155 na intenzivni negi; včeraj je umrlo devet covidnih bolnikov.

08.32 Novogoriška Mestna galerija predstavlja umetnost v času epidemije

V Mestni galeriji Nova Gorica bodo nocoj ob 19. uri odprli skupinsko razstavo Umetnost v času koronakrize na Goriškem. Projekt je nastal v sodelovanju s Pilonovo galerijo Ajdovščina. Kot piše v vabilu, jih je zanimal odziv aktualne umetnosti na družbeno stanje zaradi epidemiološke krize. Pilonova galerija Ajdovščina in Mestna galerija Nova Gorica sta v letu 2020 objavili poziv za sodelovanje pri projektu Umetnost v času koronakrize na Goriškem, namenjenem umetnicam in umetnikom, ki živijo v goriški regiji in izvirajo s tega območja ter aktivno ustvarjajo na različnih področjih vizualne in intermedijske umetnosti.

08.24 V londonskih bolnišnicah v boju proti omikronu tudi vojska

V londonske bolnišnice bodo zaradi pomanjkanja osebja, kar je posledica širjenja zelo nalezljive koronavirusne različice omikron, napotili tudi vojsko, je sporočilo britansko ministrstvo za obrambo. Bolnišnicam v Londonu, ki je žarišče širjenja omikrona, bo na voljo približno 200 vojakov, na spletni strani danes poroča britanski BBC. Britansko ministrstvo za obrambo je pojasnilo, da bodo v londonske bolnišnice napotili 40 vojaških zdravnikov in 160 oseb na splošni dolžnosti. Razporejeni bodo v 40 ekip po pet članov, ki jih bodo sestavljali zdravnik in štirje člani podpornega osebja. Napotili jih bodo tja, kjer bo potreba največja. Pričakujejo, da bodo v londonskih bolnišnicah delali naslednje tri tedne.

V pomoč reševalni službi bodo poleg tega napotili še dodatnih 32 vojaških pomočnikov, ki bodo skupaj z reševalci delali do konca marca. Vojaki bodo v londonskih bolnišnicah pomagali zapolniti vrzel, ki je nastala zaradi odsotnosti zdravstvenih delavcev, ki ne morejo delati, ker so bodisi bolni bodisi v karanteni. Vojaki so bili v londonske bolnišnice napoteni po tem, ko je britanski ministrski predsednik Boris Johnson ta teden dejal, da britanska vlada upa, da bodo zadnji val pandemije covida-19 prebrodili brez potrebe po nadaljnjih omejitvah.

08.12  V Peruju zaradi covida-19 skoraj 100.000 otrok izgubilo vsaj enega od staršev

V Peruju, ki velja za državo z najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi pandemije covida-19 na svetu, je po poročanju AFP okoli 98.000 otrok izgubilo vsaj enega od obeh staršev ali pa skrbnika. To je javnosti sporočila tamkajšnja ministrica za vprašanja žensk Anahi Durand, ki se je ob tem sklicevala na medicinsko revijo The Lancet. V državi so doslej imeli več kot 6000 smrtnih primerov na milijon prebivalcev, v številnih družinah pa ne morejo priti do državne pomoči, ker nimajo potrdil, da je smrt njihovega svojca nastopila zaradi covida-19. V prvem in drugem valu so namreč mnogi umirali doma, zaradi česar v njihovih družinah nimajo ustrezne dokumentacije. V 33-milijonskem Peruju je sicer doslej v pandemiji umrlo 202.900 ljudi.

FOTO: Sebastian Castaneda/Reuters
FOTO: Sebastian Castaneda/Reuters

07.25 Bolsonaro kritizira zdravstveni regulator zaradi načrtov za cepljenje otrok

Predsednik Jair Bolsonaro je kritiziral brazilski zdravstveni regulator Anvisa, ker je dovolil cepljenje otrok, starih od pet do 11 let, proti covidu-19, poročanje Reutersa povzema Guardian. Kritiko je podal le dan po tem, ko je njegov zdravstveni minister razkril načrte za cepljenje te starostne skupine. Bolsonaro, ki dvomi o cepljenju, je v radijskem intervjuju v četrtek dejal, da še ni slišal za otroke, ki umirajo za covidom, in ponovil, da njegova 11-letna hči Laura ne bo cepljena. Bolsonaro je dejal, da bi cepiva lahko imela neželene učinke na otroke, vendar ni podal nobenih dokazov. Anvisa in zdravstveni regulatorji po vsem svetu so ugotovili, da so cepiva proti covidu-19 varna od starosti pet let naprej.

07.15 Vodja WHO: Omikron je lahko manj resen, ni pa »blag«

»Zdi se, da bolj nalezljiva različica omikron povzroča manj hude bolezni kot globalno prevladujoča delta, vendar je ne bi smeli označiti kot 'blage',« je v četrtek dejal vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča Guardian. Generalni direktor Ghebreyesus je na sestanku za medije ponovil svoj poziv k večji pravičnosti na svetovni ravni, kar se tiče distribucije in dostopa do cepiv. Na podlagi trenutne stopnje uvedbe cepiva bo 109 držav zamudilo cilj WHO, da bo do julija v celoti cepljenega 70 odstotkov svetovnega prebivalstva, je dodal Ghebreyesus. Ta cilj naj bi pomagal končati akutno fazo pandemije. Svetovalec WHO Bruce Aylward je na istem brifingu iz Ženeve dejal, da 36 držav ni doseglo niti desetodstotne precepljenosti. Med hudimi bolniki po vsem svetu je bilo 80 odstotkov necepljenih, je še dodal.

FOTO: Brandon Bell/AFP
FOTO: Brandon Bell/AFP

07.00 Filipinski predsednik grozi z aretacijo necepljenim, ki ne bodo spoštovali odredbe

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je ukazal aretacijo necepljenih ljudi, ki kršijo odredbe oziroma ukrepe, da ostanejo doma, katerih cilj je zajeziti visoke okužbe, ki so posledica širjenja omikrona, poroča AFP. Vlada je ta teden zaostrila omejitve v Manili ter več provincah in mestih. Necepljenim med 13 milijoni prebivalcev prestolnice so odredili, naj ostanejo doma, potem ko se je število okužb v zadnjih dveh dneh potrojilo. Zdravstveni uradniki so povedali, da se bo število okužb v prihodnjih dneh še povečalo in bo vrhunec doseglo do konca meseca. Duterte je ubral zelo ostro retoriko in ukazal, da se poišče necepljene osebe in se jim ukaže, da ostanejo doma. »Če ta oseba gre iz hiše oziroma v javnost, jo je mogoče zadržati. Če oseba to zavrne, jo lahko pooblaščena oseba aretira,« njegove besede povzema Guardian.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

00.00  Vlada razširila nabor izjem od karantene

Vlada je na včerajšnji dopisni seji razširila nabor izjem od karantene na domu. Po visoko tveganem stiku v karanteno ne bo treba cepljenim s poživitvenim odmerkom, osebam, ki so za covidom-19 zbolele pred manj kot 45 dnevi, in polno cepljenim prebolevnikom. V skladu s priporočili epidemiologov pa bo karantena od ponedeljka skrajšana na sedem dni. 

Kot je na novinarski konferenci po srečanju vlade s predstavniki gospodarstva na Brdu pri Kranju spomnil minister za zdravje Janez Poklukar, je kolegij epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) predlagal, da se karantena na domu ob tveganem stiku skrajša z desetih na sedem dni. A vlada tega ni zapisala v odlok, saj po Poklukarjevih besedah »to izhaja iz priporočil epidemiološke stroke, ki se začne izvajati po tem protokolu v ponedeljek«. Kot je še dodal, bodo predstavniki NIJZ strokovno podlago za to odločitev podali danes. Po predlogu epidemiologov bi se sicer karantena zaključila brez PCR-testiranja. Kot je že v sredo pojasnil Poklukar, epidemiologi namreč ugotavljajo, da se okužbe v 94,6 odstotka primerih izkažejo znotraj sedmih dni, zato bi se karantena lahko zaključila brez dodatnega testa.

Preberite še:

Komentarji: