Vojaško kaznovanje Irana ne bi bil sorazmerni ukrep

Donald Trump je bil pripravljen na povračilni udarec, a zdaj se mu »nikamor ne mudi«.
Fotografija: »Nikamor se mi ne mudi,« je na twitterju pojasnil ameriški predsednik. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
»Nikamor se mi ne mudi,« je na twitterju pojasnil ameriški predsednik. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

New YorkZDA so bile v noči s četrtka na petek pripravljene na povračilni udarec Iranu, a je predsednik Donald Trump akcijo »deset minut pred tem« ustavil, ko je izvedel, da bi v njej umrlo 150 ljudi. Republikanski voditelj je tvitnil, da to ne bi bilo v sorazmerju s sestrelitvijo izvidniškega letala brez človeške posadke.

»Nikamor se mi ne mudi,« je na twitterju pojasnil ameriški predsednik. »Naša vojska je obnovljena in pripravljena, je daleč najboljša na svetu, sankcije grizejo in smo jih sinoči še zaostrili. Iran ne bo nikoli imel jedrskega orožja, ne proti ZDA in ne proti svetu,« je dodal delno z velikimi črkami, pred tem pa še enkrat obsodil »obupen in grozen« dogovor demokratskega predsednika Baracka Obame z islamsko republiko.

Po poročanju Reutersa je Teheran v noči s četrtka na petek prejel sporočilo ameriškega predsednika s svarilom pred skorajšnjim ameriškim napadom na Iran. V njem je Trump s posredništvom Omana zagotovil, da nasprotuje vojni in se je pripravljen pogovarjati o različnih vprašanjih, po izjavah neimenovanih iranskih virov pa bodo odločitev o tem prepustili vrhovnemu voditelju ajatoli Aliju Hameneiju.
 

​»Strateški odgovor«


Ameriška vojaška letala so bila v četrtek zvečer pripravljena bombardirati iranska izstrelišča raket in radarjev, a se je Trump tik pred zdajci ustavil in ni vojaško kaznoval islamske republike zaradi sestrelitve ameriškega izvidniškega letala brez človeške posadke nad Hormuško ožino, so ameriški mediji navedli neimenovane visoke uradnike Bele hiše. Na eni od najbolj prometnih naftnih poti na svetu so eksplozije pred kratkim onesposobile več tankerjev, v Washingtonu so za to okrivili Teheran.

d
d


Trump se je vzdržal napada po srečanju z voditelji kongresa in svetovalci za nacionalno varnost, demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa je tudi sicer priporočila »strateški, pametni« odgovor na tisto, kar mnogi v Washingtonu vidijo kot iransko izzivanje. Predstavniški dom je pred tem z demokratsko večino sprejel blokado avtorizacije iz leta 2001 o samostojni predsednikovi odločitvi za uporabo vojaške moči. Enajstvrstično prepoved, dodano drugi zakonodaji, bo skoraj gotovo zavrnil večinsko republikanski senat.

Preberite še:

Komentarji: