Nekateri dijaki bi se v šole lahko vrnili že prihodnji teden

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo21.18 Nekateri dijaki bi se v šole lahko vrnili že prihodnji teden

Na sestanku ministrstva za izobraževanje s predstavniki dijaške organizacije in srednjih šol so se vsi zavzeli za čim prejšnje varno odpiranje srednjih šol. O tem bo vlada odločala na sredini seji, mogoče je, da bi se vsaj nekateri dijaki v šole vrnili že prihodnji teden, je za STA dejala predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin. Kot je povedala Kalinova, jasnega načrta za odpiranje srednjih šol še ni, ne glede tega kdaj, naj bi jih odpirali, ne glede tega kako se bodo dijaki lahko vrnili v šole. Na srečanju so po njenih besedah izpostavili, da bo avtonomija srednjih šol ob ponovnem odpiranju zelo velika, kar pomeni, da bodo šole na podlagi svojih zmožnosti ocenile, kako se bodo dijaki vrnili v šolo in kako bo organiziran pouk.

19.59 Francoski parlament odobril podaljšanje izrednih zdravstvenih razmer do junija

Francoski parlament je danes odobril podaljšanje izrednih zdravstvenih razmer v pandemiji covida-19 do 1. junija. Izredne zdravstvene razmere vladi omogočajo uvedbo strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, vključno s policijsko uro, ki se začne ob 18. uri. V Franciji so izredne zdravstvene razmere zaradi pandemije covida-19 prvič uvedi marca lani, veljale so do poletja, nato pa so jih oktobra ob slabšanju epidemioloških razmer v državi znova uvedli. Za podaljšanje izrednih razmer, ki zagotavlja pravni okvir za vladne omejitvene ukrepe, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa glasovalo 278, proti pa 193 poslancev. V državi vse bolj narašča nezadovoljstvo zaradi strogih protikoronskih ukrepov. Lastniki restavracij, ki so zaprte od oktobra, vse glasneje zahtevajo ponovno odprtje poslovanja, za odpravo omejitev si prizadevajo tudi smučišča.
Šole in varstvene ustanove v Franciji sicer ostajajo odprte.

18.41 V Španiji doslej potrdili tri milijone okužb z novim koronavirusom

V Španiji, ki je v pandemiji covida-19 med najbolj prizadetimi državami, so doslej potrdili več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. V državi, ki ima 47 milijonov prebivalcev, so od začetka pandemije potrdili 3.005.487 okužb z novim koronavirusom, od tega v zadnjem dnevu 16.402, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vendar pa raziskave o prisotnosti protiteles v vzorcih krvi nakazujejo, da je številka dejansko bistveno višja. Že sredi decembra so raziskave pokazale, da je okuženih deset odstotkov prebivalstva, približno 4,7 milijona ljudi.
V Španiji je v ponedeljek umrlo 766 bolnikov s covidom-19, skupaj doslej 63.061. Španija je 21. oktobra lani postala prva evropska država, v kateri so potrdili milijon primerov okužbe z novim koronavirusom.

18.39 Otroci in mladostniki zaradi covida-19 za zasloni dvakrat več časa

Otroci iz 11 evropskih držav so v času spomladanske zaustavitve dela javnega življenja zaradi pandemije covida-19 za zasloni na povprečen šolski dan preživeli od šest do 7,5 ure, kar je dvakrat več časa kot običajno. Slovenski otroci so bili za zasloni v povprečju nekaj manj kot sedem ur dnevno, kaže raziskava. Slovenski otroci so med spomladanskim zaprtjem v povprečju za zasloni preživeli 6,69 ure na dan, od tega je bilo šolskega dela za 3,85 ure. Evropsko povprečje v letu 2018 je bilo po podatkih EU Kids Online raziskave 2,6 ure na dan za vse aktivnosti skupaj, je raziskavo povzela Bojana Lobe iz Centra za metodologije in informatiko na FDV.

Raziskava o izkušnjah otrok in mladostnikov s spletnimi tveganji v času prvega zaprtja držav zaradi covida-19 je bila sicer objavljena na današnji dan varne rabe interneta in zajema 11 evropskih držav; ob Sloveniji so bile vključene še Avstrija, Francija, Irska, Italija, Nemčija, Norveška, Portugalska, Romunija, Španija in Švica. Raziskovalci so podatke zbrali med junijem in avgustom lani. Anketo je izpolnilo 6195 otrok, starih med 10 in 18 let, in 6195 njihovih staršev.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


18.07 V LMŠ in Levici razumejo dijake, ki so bojkotirali pouk na daljavo

V LMŠ in Levici razumejo nekatere dijake, ki so danes bojkotirali pouk na daljavo. V LMŠ so namreč prepričani, da po več kot 100 dneh šolanja na daljavo ni nobenega razloga več, da se dijaki ne bi vrnili v šolske klopi. »Smo ena redkih držav, ki še ni dojela, da se koronavirusa ne da premagati z represijo,« pa se je odzval Luka Mesec (Levica). V LMŠ menijo, da po več kot 100 dneh šolanja na daljavo ni nobenega razloga več, da se učenci, dijaki in študenti, s tem pa tudi učitelji in profesorji, ne bi vrnili v šolske klopi in predavalnice. »Vlada mora zato takoj zagotoviti ustrezne pogoje za vrnitev, seveda ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov,« so pozvali.

17.49  Odbor DZ za covidni dodatek tudi za doslej spregledane zaposlene

Odbor DZ za delo je za obravnavo na seji DZ z devetimi glasovi za in osmimi proti pripravil dopolnjeni predlog novele petega protikoronskega zakona, ki ga je v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom iz SD. Predvideva dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki tudi za tiste, ki so bili do zdaj spregledani. Predlagani dodatek je 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. Predlog se zavzema za pošteno plačilo in nagrado delavcem, ki pomagajo v času epidemije in jih je dosedanja zakonodaja spregledala, je v imenu predlagateljev dejal poslanec SD Soniboj Knežak. Vlada predloga sicer ni podprla.

17.35 Vatikan predstavil dokument o prihodnosti starejših po pandemiji

Vatikan je pozval k premisleku o ravnanju in obravnavi starejših ljudi po pandemiji covida-19. Papeška akademija za življenje je v dokumentu opozorila na lekcije iz pandemije, ko so bili predvsem v prvem valu najhuje prizadeti starejši, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V dokumentu so opozorili, da je prvi val pandemije huje prizadel ustanove za starejše. Čeprav naj bi bili to kraji, ki naj bi varovali najšibkejše v družbi, je tam umrlo več ljudi, kot na primer doma v družinskem krogu, piše v dokumentu.
V luči staranja družbe je zato nujno, da se mesta prilagodi starejšim. Obenem se moramo naučiti ceniti starejše, so poudarili.
Konkretno predlagajo okrepitev storitev oskrbe starejših na njihovih domovih. Prepričani so tudi, da bi lahko življenje doma omogočila oz. olajšala telemedicina.

17.34 Prisotnost otrok v vrtcih danes različna, ponekod precejšnje kadrovsko-organizacijske težave

Ob ponovnem odprtju vseh vrtcev je bila danes prisotnost otrok v vrtcih različna. Povprečno je bila nižja v vrtcih tistih regij, ki so bile do nedavnega črno obarvane, nekaj več je bilo otrok v preostalih. Ob tem predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj opozarja na kadrovske stiske in tudi težave zaradi lažno pozitivnih testov. V regijah, ki so bile glede na slabšo epidemiološko sliko še prejšnji teden črno obarvane in so bili torej v njih vrtci, razen za nujno varstvo, zaprti, je bila prisotnost otrok v vrtcih danes po do zdaj zbranih podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije okoli 63-odstotna. V ostalih delih države pa je bila prisotnost otrok v vrtcih v povprečju 78-odstotna, je povedala Bogatajeva. Otroci, ki so se po dolgem času vrnili v vrtce, so bili tega veseli, prav tako starši, nekaj stisk je bilo pri najmlajših otroci, je povedala Bogatajeva, ki je tudi ravnateljica Vrtca Škofja Loka.

17.26 Polovica učiteljev pozitivnih
 
Dvajset zaposlenih od skupno 41 velenjske Osnovne šole Livada je bilo zjutraj na hitrem testiranju pozitivnih na novi koronavirus. Vsem so takoj opravili še PCR test, na rezultate še čakajo. Kot je povedala ravnateljica Tatjana Zafošnik Kanduti, so tako imeli danes malce prilagojen pouk, urediti so morali, da so prišli k učencem prve triade drugi učitelji. Če bodo rezultate PCR testov – in bodo ti negativni – dobili do 20. ure, bo pouk jutri v šoli, sicer se bodo jutri učenci prvega triletja vnovič vrnili za ekrane. Ravnateljica je še povedala, da zaposleni z otroki niso bili v stiku. Danes so testiranje učiteljev prvič organizirali tako v zdravstvenem domu kot tudi v šoli. Vseh 20 pozitivnih je bilo eden za drugim testiranih v šoli. Š. K.

17.21 V Nemčiji naj bi protikoronske ukrepe podaljšali do marca

V boju proti novemu koronavirusu naj bi v Nemčiji predvidoma do marca podaljšali vse veljavne ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi bila proti kakršnimkoli sprostitvam, je izvedela nemška tiskovna agencija dpa iz krogov blizu kanclerki. »Nič ne bomo pridobili, če prehitro sprostimo ukrepe,« je danes dejala kanclerka na srečanju s poslansko skupino krščanske unije CDU/CSU. Merklova se bo v sredo o podaljšanju ukrepov pogovarjala z ministrskimi predsedniki dežel. Predlagala naj bi jim podaljšanje ukrepov do najmanj 1. marca. Nazadnje so namreč ukrepe podaljšali do 14. februarja.

V Nemčiji od novembra veljajo strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
V Nemčiji od novembra veljajo strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters


17.20 Bruselj odobril slovensko shemo pomoči izvajalcem javnega prevoza

Evropska komisija je odobrila 20 milijonov evrov vredno slovensko shemo za podporo podjetjem, ki delujejo v sektorju javnega prevoza, prizadetim zaradi izbruha koronavirusa. Ukrep je bil odobren v okviru začasnega okvira državne pomoči. Javna podpora bo v obliki neposrednih nepovratnih sredstev za nadomestilo ponudnikom javnega prevoza (vključno z avtobusnimi in avtobusnimi postajami) in upravljavcem avtobusnih postaj za nastale stroške, ker zaradi izbruha koronavirusa niso mogli izvajati svojih dejavnosti, in za kritje stroškov preventivnih higienskih sredstev v vozilih.

17.18 Evropski poslanci: Črpanje sredstev za okrevanje bo odvisno od dobro pripravljenega načrta

Uspešnost črpanja sredstev iz instrumenta za okrevanje in odpornost, s katerim se bodo članice EU spopadle s posledicami pandemije covida-19, bo odvisna od dobro pripravljenih nacionalnih načrtov, so pred drevišnjim glasovanjem Evropskega parlamenta o tem instrumentu opozorili evropski poslanci iz Slovenije. Mehanizem za okrevanje in odpornost v skupni vrednosti 672,5 milijarde evrov, ki je osrednji del 750-milijardnega sklada za okrevanje, bo namenjen financiranju nacionalnih ukrepov za omilitev gospodarskih in socialnih posledic pandemije. Sloveniji bo iz mehanizma na voljo do 5,2 milijarde evrov, od tega do 1,6 milijarde nepovratnih sredstev.

16.57 NIJZ ni pristojen za nabavo in kakovost testov, prav tako ne za organizacijo in izvedbo testiranj

Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ) ni pristojen za nabavo in kakovost testov, prav tako ni pristojen za organizacijo in izvedbo testiranj, so ob nekaterih napačnih razumevanjih glede vloge inštituta pojasnili na NIJZ. Epidemiologi ob tem poudarjajo, da je uporaba hitrih antigenskih testov med epidemijo, tudi pri asimptomatskih osebah, smiselna. Priporoča jo tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), saj laboratoriji ne morejo opraviti toliko PCR testov, kot bi bilo treba. »Uporaba teh testov je smiselna, če so testi kakovostni in ustrezajo predpisanim standardom občutljivosti in specifičnosti,« so še zapisali v sporočilu za javnost. Z javnozdravstvenega vidika so hitri antigenski testi izjemno pomemben doprinos obstoječim kapacitetam testiranja v Sloveniji. 

16.41 V BiH potrdili britansko različico novega koronavirusa

V Bosni in Hercegovini so potrdili britansko različico novega koronavirusa. Glavni epidemiolog v Federaciji BiH Sanjin Musa pravi, da ni razlogov za paniko, saj je širjenje mutacij pričakovano, epidemiološke razmere v državi pa so stabilne. Vodja laboratorija na veterinarski fakulteti v Sarajevu Teufik Goletić je na novinarski konferenci danes sporočil, da so na podlagi sekvencioniranja genomov 20 vzorcev v enem primeru potrdili britansko različico, ki se hitreje širi, »na srečo pa nima nove mutacije, ki povzroča slabši učinek cepiv, ki so na voljo«, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ni povedal, pri kom so ugotovili novo različico virusa. Portal klix.ba je poročal, da so ga ugotovili pri tujem turistu, ki je bival v Sarajevu.

16.19 Nova pošiljka Pfizerjevega cepiva v Sloveniji, cepivo AstraZenece v sredo v zdravstvene domove

Nova pošiljka 17.500 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech je že v Sloveniji, namenjena pa bo cepljenju starejših od 80 let in cepljenju z drugim odmerkom, so za STA pojasnili na NIJZ. Cepivo AstraZenece, ki je v Slovenijo prispelo v soboto, bodo po napovedih NIJZ po državi razdelili v sredo, in sicer po večjih zdravstvenih domovih. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na vladni novinarski konferenci pojasnila, da še kar nekaj prebivalcev, starejših od 80 let, čaka na cepljenje proti covidu-19, saj število odmerkov doslej ni zadostovalo za vse, ki bi se želeli cepiti. Tako se bo cepljenje v tej starostni skupini v prihodnjih dneh nadaljevalo, s prvimi prispelimi 9600 odmerki ocepiva AstraZeneca pa bodo cepili mlajše prebivalce.

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters


Cepivo AstraZenece se namreč po odločitvi strokovnjakov tako kot v večini drugih držav tudi v Sloveniji priporoča za osebe, stare od 18 do 64 let, saj je za starejše na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva. Ga je pa posvetovalna skupina za cepljenje priporočila tudi za cepljenje nepokretnih oseb na domu, ne glede na starost, saj je za razliko od mRNK-cepiv bolj stabilno in omogoča transport pripravljenega cepiva. Za cepljenje kroničnih bolnikov pa za zdaj bolj priporočajo mRNK-cepiva.

15.56 V OZS in TZS opozarjajo na težave pri dostopu do testiranj

Nekatera podjetja so pri dostopu do testiranj na novi koronavirus naletela na težave, nekateri zaposleni pa se sploh niso mogli testirati, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Kot so navedli za STA, negotovo ostaja tudi kritje stroškov testiranj; pričakujejo, da jih bo pokrila država. Kot so opozorili v OZS, se zaradi težav z razpoložljivostjo testov nekateri zaposleni niso mogli testirati, zato njihovi delodajalci niso mogli zagnati dejavnosti. Povpraševanje po testih je ogromno, zato je podobne težave pričakovati tudi v prihodnje, so prepričani. Tudi v TZS so navedli, da je za podjetja največjo oviro predstavljal dostop do izvajalcev testiranj, saj so morali testiranja opraviti v neugodnem času, to je ob koncu tedna in na praznik.

15.46 Od petka za izstop iz avstrijske dežele Tirolska obvezen negativni test

Od petka bo ob izhodu iz avstrijske zvezne dežele Tirolska treba predložiti negativni izvid testiranja na novi koronavirus, je danes sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Za to so se odločili, ker se v tej deželi širi bolj nalezljiva južnoafriška različica novega koronavirusa. Zaradi hitrega širjenja južnoafriške različice bo moral od petka vsakdo, ki bo želel zapustiti Tirolsko, predložiti negativen izvid testa na koronavirus, ki ne bo starejši od 48 ur. Ukrep, ki ne bo veljal za območje Vzhodne Tirolske in otroke, bo predvidoma veljal deset dni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kurz je danes uvedbo ukrepa utemeljil s tem, da je cepivo AstraZenece proti covidu-19 precej manj učinkovito proti tej različici koronavirusa. Po njegovih besedah je treba storiti vse, da bi preprečili ali vsaj upočasnili širjenje južnoafriške različice po Tirolskem in v druge dele Avstrije.

image_alt
Za hitro testiranje bodo morali sami seči v žep


15.45 V Iranu začeli množično cepljenje z ruskim cepivom

V Iranu so danes začeli množično cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom sputnik V. Prve so cepili zdravnike in medicinske sestre v bolnišnici imama Homeinija v prestolnici Teheran, poročajo tuje tiskovne agencije. Iranski predsednik Hasan Rohani je na slovesnosti ob začetku cepljenja v omenjeni bolnišnici dejal, da so cepljenje po vsej državi začeli v spomin na mučeništvo zdravstvenih delavcev, pri čemer je mislil na tiste, ki so umrli zaradi covida-19. Da bi okrepili zaupanje v cepivo, se je pred televizijskimi kamerami na slovesnosti cepil tudi sin ministra za zdravje Saida Namakija.

15.25 Nekateri dijaki so danes bojkotirali pouk na daljavo

Nekateri dijaki so danes bojkotirali pouk na daljavo in se tako odzvali na pobudo iniciative Zahtevamo šolo, ki se zavzema za ponovno odprtje srednjih šol. A kot je za STA opozorila predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin, so mnenja glede vračanja v šole in današnjega protesta med dijaki zelo deljena. »Malo več kot polovica vseh dijakov se želi vrniti v šole, medtem ko si 45 odstotkov dijakov ne želi vračanja,« je pojasnila. Prav tako so dijaki razdeljeni glede današnjega bojkota. Tako se nekateri, ki se sicer strinjajo z vračanjem v šole, mogoče ne strinjajo s protestom, predvsem zaradi njegove izvedbe, je poudarila.

image_alt
Mlajši učenci v šolo, dijaki v bojkot


Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so danes sporočili, da se bo ministrica Simona Kustec popoldne prek spleta sestala s predstavniki Dijaške organizacije Slovenije, predstavniki Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije in Društva ravnateljev srednjih šol, višjih šol in dijaških domov Slovenije, pridružila pa se jim bo tudi predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre za delovni sestanek, so pojasnili. Glede današnjega sestanka je predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin pojasnila, da si želijo predvsem informacije, kako bo potekalo vračanje v šole, kako bo z dijaškimi domovi in javnim prevozom. 

Po besedah Kalinove se sicer dogaja tudi, da nekateri dijaki bojkotirajo zgolj določene ure, ki se jim mogoče zdijo malo manj pomembne, recimo pri maturantih, ki bojkotirajo ure, ki niso maturitetne. Tudi šole so se različno odzvale na današnji protest. Tako so se nekatere šole odločile, da bodo opravičile odsotnost, ponekod pa so morali starši sporočiti, če je dijak želel sodelovati pri protestu. Na nekaterih šolah pa so se dijaške skupnosti kar same odločile, da pri bojkotu ne bodo sodelovale, je povedala predsednica dijaške organizacije.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


15.13 Dnevni migranti lahko test za vstop v Avstrijo opravijo tudi v Sloveniji

Dnevni migranti, ki bodo od srede za vstop v Avstrijo potrebovali negativni izvid testiranja na novi koronavirus, lahko test opravijo tudi v Sloveniji. Kot piše na spletni strani Sindikata delavcev migrantov, je testiranje z izdajo veljavnega potrdila plačljivo. Cena znaša okoli 25 evrov. Dnevni migranti, ki hodijo na delo v Avstrijo, se bodo morali od srede enkrat na teden registrirati. Pri tem bodo morali predložiti negativni izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni.

15.05 Med rešenimi migranti z ladje Ocean Viking več okuženih s koronavirusom

Med 422 migranti, ki jih v Sredozemskem morju rešila humanitarna ladja Ocean Viking, je več deset okuženih z novim koronavirusom, je danes sporočila organizacija SOS Mediterranee, ki upravlja plovilo. Italijanske zdravstvene službe so v ponedeljek izvedle testiranje na ladji, pri čemer je bilo 49 testov pozitivnih, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ocean Viking se je ta konec tedna zasidral pred pristaniščem Augusta na Siciliji. Pred tem je v več operacijah pred obalo Libije rešil več sto migrantov, ki so se podali na nevarno morsko pot v Evropo. Večina jih je iz Malija, Slonokoščene obale in Sudana.
Prve primere okužbe je sicer ta konec tedna zaznala posadka ladje.

14.34 Xi državam Vzhodne in Srednje Evrope ponudil kitajsko cepivo

Kitajski voditelj Xi Jinping je na današnjem vrhu Kitajske s 17 državami Vzhodne in Srednje Evrope tem ponudil cepiva proti covidu-19, ki so jih razvila kitajska podjetja, ter jih pozval h krepitvi sodelovanja. Vsakoletni vrh pobude 17+1 je zaradi pandemije tokrat potekal virtualno, medtem ko so ga lani prav tako zaradi pandemije odpovedali. Kitajska je po besedah Xija pripravljena na sodelovanje, ko gre za cepiva proti covidu-19. Kot je spomnil v nagovoru, je Srbija doslej od enega kitajskega podjetja prejela že milijon odmerkov cepiv. Pogodbo o tovrstnem sodelovanju je že podpisala tudi članica EU Madžarska, je poudaril in dejal, da bodo aktivno preučili tudi vsako drugo morebitno prošnjo katere od držav v regiji.

14.25 Sindikat delavcev gostinstva in turizma vlado poziva k odprtju dejavnosti

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je vlado znova pozval k sproščanju ukrepov, ki jim bo omogočilo vrnitev na delo. Vlado tudi sprašujejo, koliko časa bo še vztrajala, da gostinstvo in turizem predstavljata nevarnost tveganja okužb, medtem ko se državljani lahko drenjajo na tržnicah in v trgovinah, delavci pa delajo v proizvodnji. »Od vas želimo in pričakujemo, da pričnete sproščati ukrepe, ki bodo omogočali vrnitev na delo. Delavci si želijo delati, delavci si želijo zaslužiti, da bodo lahko preživeli sebe in svoje družine,« so navedli v pismu predsedniku vlade Janezu Janši ter ministroma za gospodarstvo in delo Zdravku Počivalšku in Janezu Ciglerju Kralju. Moti jih prepoved prodaje pijač, ki jih lahko potrošniki nemoteno kupujejo v trgovinah in tudi na bencinskih črpalkah. »Sporočamo vam, da je gostincem dovolj zaprtja, dovolj nam je gledanja pitja pijač na parkiriščih pred trgovinami ali na platojih pred bencinskimi črpalkami. Dovolj je bilo uživanja malic na nedostojen in nezdrav način,« so poudarili.

14.23  Na Gospodarskem razstavišču testiranje šolnikov, v nadaljevanju tedna dopoldne cepljenje, popoldne testiranje

Na Gospodarskem razstavišču danes poteka testiranje okoli 2500 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Od srede bo dopoldne organizirano cepljenje, popoldne pa testiranje s hitrimi testi. Ta teden imajo na na voljo 4000 odmerkov cepiva treh proizvajalcev, je v izjavi za medije povedal koordinator testiranja in cepljenja Uroš Zafošnik.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


14.16 ZPS s predlogom vladni strokovni skupini za podaljšanje odloga plačil kreditov za vse

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes vladni strokovni skupini za pripravo protikoronskih ukrepov, ki jo vodi ekonomist Matej Lahovnik, poslala predlog, naj prouči možnost podaljšanja odloga plačil kreditov do konca tega leta, in to tudi za tiste posojilojemalce, ki so ta ukrep že koristili. V ZPS so poudarili, da epidemija covida-19 še traja, v kratkem pa se bo izteklo enoletno obdobje moratorija na plačilo posojil po kreditnih pogodbah iz zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, ki je bil sprejet 20. marca lani.

13.49 Rusija bi lahko svoje cepivo sputnik V v EU dostavila šele v maju ali juniju

Rusija ne verjame, da bi lahko svoje cepivo proti covidu-19 sputnik V dostavila v Evropsko unijo pred majem ali junijem. Vodja ruskega državnega sklada RDIF Kiril Dmitrijev je danes ocenil, da bi lahko večje pošiljke v EU poslali šele, ko bi končali množično cepljenje v Rusiji.

image_alt
Potrjevanje hitrih testov smiselno, ko je pojavnost virusa nizka


13.28 Tudi na Ravnah na Koroškem s PCR-testi ovrgli več pozitivnih rezultatov hitrih testov

Zdravstveni dom (ZD) Ravne na Koroškem je v ponedeljek opravil 182 testiranj s hitrimi testi na novi koronavirus, od katerih jih je bilo 12 pozitivnih. Naknadno preverjanje sedmih od teh s PCR-testi je dalo v vseh primerih negativen rezultat, je za STA pojasnil direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik. Želje po hitrih testih sicer presegajo zmogljivosti.

S hitrimi testi je ZD Ravne v ponedeljek testiral zaposlene v vzgoji in izobraževanju, pa tudi druge. Za sedem od 12 pozitivnih rezultatov hitrih testov je Nacionalni inštitut za javno zdravje glede na epidemiološko anamnezo odločil, da se opravi dodatno preverjanje s PCR-testi, za pet primerov pa ne. Vseh sedem, ki so jih dodatno preverili s PCR-testi, je bilo nato negativnih. V zadnjih dneh je bil to prvi takšen primer odkritih lažno pozitivnih hitrih testov, je pojasnil Pušnik.
Množično testiranje s hitrimi testi se v ZD Ravne na Koroškem nadaljuje tudi danes. Gneča je precejšnja. Pušnik pri tem pravi, da želje po testih presegajo razpoložljivost časa in kadra, ki ga imajo na voljo.

12.34 Italija lani z več kot desetodstotnim padcem industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja v Italiji je lani zaradi pandemije covida-19 upadla za 11,4 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki italijanskih statistikov. Italijo je pandemija prizadela prej kot druge evropske države, v prvem valu pa je imela s strogimi ukrepi tudi dalj časa zaprto javno življenje in tudi velik del proizvodnje.

image_alt
Slovenija glede na aktualne podatke vstopila v oranžno fazo


Italijanski bruto domači proizvod (BDP) je lani upadel za 8,9 odstotka, od februarja pa so v državi izgubili več kot 420.000 delovnih mest, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za najslabše rezultate po koncu druge svetovne vojne, Italija pa se tudi v drugem valu sooča z velikimi težavami. Število umrlih s covidom-19 je v državi preseglo 91.500. Poleg tega državo pesti tudi politična negotovost. Nekdanji predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi te dni išče možnosti za oblikovanje nove italijanske vlade, ki naj bi Italijo izvlekla iz gospodarske in zdravstvene krize.

12.14 Na Hrvaškem se začenja druga faza cepljenja proti covidu-19

Na Hrvaškem so danes začeli drugo fazo cepljenja proti covidu-19, med katero se bodo lahko cepili starejši od 65 let in kronični bolniki. Cepljenje v drugi fazi so najprej začeli v šibeniško-kninski županiji s cepivoma Moderne in AstraZenece. Na Hrvaškem so doslej proti covidu-19 cepili nekaj več kot 60.000 ljudi. Po dva odmerka cepiva je dobilo približno 40.000 državljanov, večinoma oskrbovancev domov za starejše občane in zdravstvenih delavcev.

V zadnjih 24 urah so ob opravljenih 6878 testih potrdili 283 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 26 bolnikov s covidom-19, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite. V primorsko-goranski županiji so potrdili 19 novih okužb, v istrski županiji so jih prijavili sedem. Običajno imajo največje dnevno število novih okužb na območjih Zagreba in Splita. Na Hrvaškem se v bolnišnicah trenutno zdravi 1082 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 93 ljudi. V samoizolaciji je 12.850 državljanov.

image_alt
Ne za življenja, za denar gre


11.47 Na avstrijskem Koroškem delež britanske različice novega koronavirusa kar 20-odstoten

Na avstrijskem Koroškem predstavlja britanska različica novega koronavirusa že kar 20 odstotkov vseh okužb s tem virusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Za zdaj se je ta različica najbolj razširila na Zgornjem Koroškem, je pa prisotna po celotni zvezni deželi. Za širjenje okužb so v prvi vrsti kriva zasebna druženja. Kot piše APA, so na avstrijskem Koroškem do ponedeljka potrdili 28 primerov okužbe z bolj nalezljivo britansko različico, še 70 vzorcev pa so zaradi suma, da gre za to različico, poslali na sekvenciranje. Okužbe se po besedah tiskovnega predstavnika koroške deželne vlade Gerda Kuratha širijo predvsem na zasebnih druženjih. Dodatno težavo predstavlja dejstvo, da okuženi pogosto nočejo navesti stikov, ki so jih imeli, in zavračajo sodelovanje z epidemiologi, zato je širjenje okužb težje oziroma bolj ali manj nemogoče zajeziti. Velika večina stikov okuženih, ki jim jih je uspelo testirati, je bilo tudi pozitivnih na novi koronavirus.

Po vsej Avstriji sicer opažajo očiten trend naraščanja novih različic novega koronavirusa, je danes opozoril Andreas Bergthaler iz raziskovalnega centra za molekularno medicino na Avstrijski akademiji znanosti. Britanska različica virusa B.1.1.7 je nekoliko bolj razširjena na vzhodu države, medtem ko Tirolsko pesti izbruh južnoafriške različice B.1.351. Po Bergthalerjevih besedah je situacija na Tirolskem za zdaj precej nejasna, je pa očitno, da imajo tam s to različico težavo. Bergthaler zato svari, da je obsežno sproščanje zajezitvenih ukrepov, ki se je v Avstriji začelo prav danes, problematično. Po njegovem mnenju bi namreč število na novo okuženih že brez tega sproščanja zaradi bolj nalezljivih različic v nekaj tednih začelo znova občutno naraščati.

10.07 Unicef: V pandemiji otroci več časa pred ekrani, kar povečuje tveganja

Tehnologija in digitalne rešitve nudijo pomembne priložnosti za učenje, zabavo in povezovanje mladih – med pandemijo covida-19 je splet hitro postal edina možnost za to –, a hkrati tudi povečujejo njihovo izpostavljenost številnim tveganjem, ob dnevu varne rabe interneta opozarja Unicef. Že pred pandemijo so spolno izkoriščanje na spletu, neprimerne vsebine, dezinformacije in spletno nadlegovanje ogrožali pravice otrok, njihovo varnost in duševno počutje, je, kot so sporočili iz Sklada ZN za otroke (Unicef), poudarila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore. Pri otrocih, ki že sicer doživljajo stiske v resničnem ali digitalnem svetu, lahko naraščanje časa, ki ga preživijo pred ekrani, še dodatno poslabša njihov položaj in stiske. »Zapiranje šol, fizično distanciranje, zmanjševanje števila storitev zaradi omejevalnih ukrepov in vse večji pritisk na najranljivejše družine so omejili dostop do zaščitnih ukrepov, ki so jim na voljo,« ugotavlja Unicef.9.36 V Sloveniji v ponedeljek 357 novih okužb

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v nedeljo v Sloveniji opravili 1493 PCR-testov in 9760 hitrih antigenskih testov ter skupaj potrdili 357 novih okužb. S PCR-testi so potrdili 204 nove okužbe (delež pozitivnih je bil 13,7-odstoten), s hitrimi testi pa so odkrili 153 novookuženih (delež pozitivnih 1,6-odstoten). Umrlo je 19 bolnikov, v bolnišnicah se je zdravilo 945 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 162 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 41 oseb, je vlada sporočila na twitterju. Sedemdnevno povprečje okuženih je v ponedeljek znašalo 842.

9.16 V Rusiji po podatkih statističnega urada za covidom-19 umrlo dvakrat več ljudi

Število Rusov, ki so lani umrli zaradi covida-19, je dvakrat večje, kot so mislili do zdaj, je sporočil ruski statistični urad. Po podatkih, ki jih je urad sporočil v ponedeljek, je zaradi novega koronavirusa umrlo več kot 162.000 ljudi. Vladni podatki po drugi strani kažejo, da je bolezen od začetka izbruha zahtevala 77.068 življenj. Vladna statistika vključuje le primere, pri katerih je covid-19 potrjen kot vzrok smrti. Zaradi takšne metode štetja je bila vlada večkrat tarča kritik, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po navedbah namestnice ruskega premiera Tatjane Golikove je lani v Rusiji umrlo skoraj 18 odstotkov več ljudi kot leta 2019. Statistični urad je ugotovil, da je bilo krčenje prebivalstva Rusije v letu 2020 največje v zadnjih 15 letih.

V državi so pred kratkim sprostili nekatere ukrepe za zajezitev širjenja virusa, saj da se je stanje izboljšalo. Moskovski župan Sergej Sobjanin je znova dovolil obratovanje nočnih klubov in restavracij, ki so odprte pozno v noč. V gledališčih, kinih in koncertnih dvoranah je dovoljen obisk več ljudi hkrati. Otroci so se vrnili v šole, študenti pa na univerze.

7.40 V šole odhajajo vsi učenci prvih treh razredov, znova so odprti vsi vrtci

V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade danes v šole odhajajo vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako znova odpirajo vse vrtce, tisti, ki so že bili odprti, pa začenjajo delovati v polnem obsegu. Na agenciji za varnost prometa in policiji opozarjajo na previdnost v prometu, saj bo na cestah znova več prometa in otrok.

image_alt
Mlajši učenci v šolo, dijaki v bojkot


7.34 Vrata odpirajo dodatne trgovine in dejavnosti

Po obsežnem testiranju zaposlenih, ki je potekalo celoten podaljšan konec tedna, bodo danes stranke predvidoma sprejeli dodatne trgovine in izvajalci storitev. Čeprav bi več trgovin lahko vrata odprlo že v soboto, jih je namreč po oceni Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) to storilo le od deset do 15 odstotkov. Vlada je glede na izboljševanje epidemiološke slike v državi v petek sklenila, da lahko vrata odprejo dodatne trgovine in storitvene dejavnosti, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga ter tudi vse servisne delavnice do te velikosti. Odprtje je bilo dovoljeno že v soboto, a le pod pogojem, da trgovci predložijo negativne teste svojih zaposlenih.

Večina trgovin je v soboto še ostala zaprtih, vrata pa bodo po pričakovanjih predsednice TZS Mariče Lah odprle danes. V soboto, nedeljo in praznični ponedeljek je namreč potekalo testiranje zaposlenih. Tega lahko trgovci za svoje zaposlene organizirajo v javnih zdravstvenih domovih, pri koncesionarjih ali določenih zasebnikih. Predstavniki gospodarstva so sicer v četrtek na srečanju na Brdu pri Kranju od predsednika vlade Janeza Janše in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška dobili zagotovilo, da bo stroške testiranj zaposlenih pokrila država. Množično testiranje se bo predvidoma nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Za tiste trgovine in dejavnosti, ki so lahko obratovale doslej, denimo prodajalne z živili in tržnice, bo namreč testiranje zaposlenih potrebno od 12. februarja dalje.

image_alt
Obvezno testiranje strank razburilo obrtnike


7.22 Pandemija koronavirusa v ZDA kaže znake umirjanja

V ZDA so prejšnji teden dosegli 25-odstotni padec novih primerov okužb s koronavirusom v primerjavi s tednom prej, upada tudi število smrtnih primerov in hospitalizacij. Veselje ob dobri statistiki sicer kazi zaskrbljenost pred novimi mutacijami koronavirusa. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA do ponedeljka okužilo skoraj 27,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 465.000. Največ mrtvih je v zvezni državi New York – okrog 45.000, sledi Kalifornija s 44.000 mrtvimi pred Teksasom s skoraj 40.000 mrtvimi. Prejšnji teden so v ZDA našteli 825.000 novih okužb s koronavirusom, kar je 25 odstotkov manj kot teden prej in na ravni novembra lani. Na dan se zdaj okuži povprečno po 117.000 ljudi, kar je najmanj od novembra. Januarja je bilo povprečno po 250.000 novih okužb na dan. Hospitalizacije so se prejšnji teden zmanjšale na nekaj več kot 88.000, do ponedeljka pa na okrog 81.000, kar je najmanj od oktobra. Januarja je bilo hospitaliziranih 130.000 ljudi. Število novih okužb je v tednu dni najbolj upadlo v Kaliforniji, in sicer za kar 48 odstotkov, več novih primerov pa so imeli le v Oregonu, Arkansasu, Vermontu in Portoriku. Število smrtnih primerov je v zadnjem tednu v primerjavi s tednom prej upadlo za 2,5 odstotka na nekaj več kot 22.000. Stopnja pozitivnih testov pa je v istem času nazadovala z 8,5 na 7,3 odstotka. Še vedno sicer umira po več kot 3000 ljudi na dan.

Proti koronavirusu se je doslej s po eno dozo cepiva Pfizerja ali Moderne cepilo že deset odstotkov prebivalstva ZDA, z dvema dozama pa trije odstotki. FOTO: Mike Segar/Reuters
Proti koronavirusu se je doslej s po eno dozo cepiva Pfizerja ali Moderne cepilo že deset odstotkov prebivalstva ZDA, z dvema dozama pa trije odstotki. FOTO: Mike Segar/Reuters


Zdravstvene strokovnjake pa skrbijo nove mutacije virusa, med katerimi po ZDA že krožijo tri. Med njimi britanska ali B.1.1.7, ki je med 30 do 40 odstotki bolj nalezljiva od izvirnega virusa. Zdravstveni strokovnjaki pristojne opozarjajo, naj ne zrahljajo varnostnih ukrepov, ker se statistika popravlja, ker pandemija še ni pod nadzorom. Vendar pa je napredek skupaj s propadanjem restavracij ganil tudi newyorškega guvernerja Andrewa Cuoma, ki je napovedal, da se bodo od 12. februarja znova odprle restavracije tudi v notranjih prostorih, ampak z do 25-odstotno kapaciteto. Skrbi tudi obnašanje Američanov v nedeljo med spremljanjem finala nogometne lige NFL Super Bowl. Bile so številne zabave brez socialne distance in nošenja mask, predvsem v Tampi na Floridi, kjer je bil finale.

Preberite še:

Komentarji: