Vrhovno sodišče kaznivost umetne prekinitve nosečnosti razglasilo za neustavno

Skupine, ki so si prizadevale za pravico do umetne prekinitve nosečnosti za ženske, so odločitev pozdravile kot zgodovinsko.
Fotografija: Ženskam po vsej državi bo omogočen dostop do splava brez grožnje kazenskega pregona. FOTO: Ulises Ruiz/AFP
Odpri galerijo
Ženskam po vsej državi bo omogočen dostop do splava brez grožnje kazenskega pregona. FOTO: Ulises Ruiz/AFP

Mehiško vrhovno sodišče je v torek razsodilo, da je kaznivost umetne prekinitve nosečnosti neustavna, kar ženskam po vsej državi omogoča dostop do splava brez grožnje kazenskega pregona. Skupine, ki so si prizadevale za pravico do umetne prekinitve nosečnosti za ženske, so odločitev pozdravile kot zgodovinsko.

Predsednik vrhovnega sodišča Arturo Zaldivar je odločitev označil za »še en korak v zgodovinskem boju za enakost (žensk), dostojanstvo in polno uveljavljanje pravic«. V skladu s soglasno odločitvijo sodnikov po njegovih besedah odslej ne bo mogoče preganjati žensk, ki bodo opravile umetno prekinitev nosečnosti v kateremkoli od primerov, ki jih je kot utemeljene določilo sodišče.
 

Zgodnje nosečnosti niso opredelili natančno


Gre za zgodnjo nosečnost, primer posilstva, ogroženost zdravja nosečnice ali ploda, nesposobnega življenja. Sodišče ni natančneje opredelilo zgodnje nosečnosti, temveč je to prepustilo posameznim zveznim državam, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Doslej je bila umetna prekinitev nosečnosti v prvih 12 tednih dovoljena v Ciudadu de Mexicu in še treh drugih zveznih državah, medtem ko je bila drugod mogoča le v primeru posilstva.

Skupina GIRE, ki je vodila kampanjo za pravico do umetne prekinitve nosečnosti, je odločitev sodišča razglasila za zgodovinsko. FOTO: Daniel Becerril/Reuters
Skupina GIRE, ki je vodila kampanjo za pravico do umetne prekinitve nosečnosti, je odločitev sodišča razglasila za zgodovinsko. FOTO: Daniel Becerril/Reuters


Sodišče je odločalo v primeru severne države Coahuila, ki meji na ameriški Teksas, kjer so pred kratkim prepovedali splav po šestem tednu nosečnosti, a razsodba velja za celotno Mehiko. Ženskam v državah, kjer je splav kazniv, omogoča dostop do postopka s pomočjo sodniškega naloga, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil pravosodni vir. Mehiške zvezne države imajo pri uveljavljanju zakonov avtonomijo, a zakon ni veljaven, če je v nasprotju z odločitvami vrhovnega sodišča, ki vzpostavljajo sodno prakso, pojasnjuje AFP.

Skupina GIRE, ki je vodila kampanjo za pravico do umetne prekinitve nosečnosti, je odločitev sodišča razglasila za zgodovinsko.

Preberite še:

Komentarji: