Koronavirus se pospešeno širi, o sumu okužbe z virusom poročajo z Dunaja

Evropska izpostava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je pozvala k skupnemu ukrepanju. Kitajske oblasti v boj proti virusu uvajajo dodatne omejitve v prometu.
Fotografija: Najostrejši ukrepi sicer še vedno veljajo v provinci Hubei. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Najostrejši ukrepi sicer še vedno veljajo v provinci Hubei. FOTO: Reuters

Smrtonosni koronavirus – gre za široko skupino virusov, ki povzročajo predvsem obolenja z bolezenskimi znaki pljučnice – se pospešeno širi, je na posebnem srečanju ob kitajskem novem letu opozoril predsednik Xi Jinping. »Razmere v državi so zelo slabe in resne,« je dejal Jinping.

Po tem, ko so včeraj potrdili 41 smrtnih žrtev, je to število naraslo na najmanj 56 smrtnih žrtev. Skoraj 2000 ljudi je okuženih, danes poroča BBC. Med zadnjimi smrtnimi primeri so jih 13 zabeležili v provinci Hubei, žarišču izbruha virusa. Prvi smrtni primer so zabeležili tudi v Šanghaju. Kitajske oblasti so v prizadevanjih, da bi zajezile širjenje novega koronavirusa, sprejele vrsto dodatnih ukrepov, ki se nanašajo na omejitev potovanj.



Virus se naprej širi tudi po svetu. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Virus se naprej širi tudi po svetu. FOTO: Tyrone Siu/Reuters




Virus se naprej širi tudi po svetu. V petek zvečer so v Franciji potrdili prva primera okužbe z virusom v Evropi, v noči na soboto pa so potrdili še eno okužbo. Virus se je razširil tudi v ZDA in Avstralijo. Skupno naj bi po svetu potrdili 30 primerov okužbe, poroča nemška tiskovna agencija DPA.



Oblasti v Pekingu so sporočile, da bodo z današnjim dnem začasno ustavili avtobusne povezave z drugimi mesti, v Tianjinu na severovzhodu države pa bo ta prepoved začela veljati v ponedeljek. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Oblasti v Pekingu so sporočile, da bodo z današnjim dnem začasno ustavili avtobusne povezave z drugimi mesti, v Tianjinu na severovzhodu države pa bo ta prepoved začela veljati v ponedeljek. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters


Iz Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) so sicer že včeraj ocenili, da so v Evropi verjetni tudi novi primeri, a da imajo evropske države potrebne kapacitete, da preprečijo izbruh, je včeraj njihovo poročanje povzemal STA.

K skupnemu ukrepanju pa je pozvala tudi evropska izpostava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).  »V času negotovosti o nastanku in obnašanju virusa je toliko bolj odločilno, da države, organizacije in mednarodna skupnost enotno ukrepajo. K temu sodi tudi, da so tako na lokalni kot nacionalni ravni pripravljeni izslediti okužene osebe in jih testirati na okužbo,« so v soboto zvečer po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili iz WHO Evropa.

Dodali so, da izbruh na Kitajskem kaže, da mora biti vsaka država pripravljena, da pravočasno prepozna kakršen koli izbruh bolezni in ustrezno ukrepa. Ocenili so, da je Francija, kjer so v petek zvečer potrdili prve tri okužbe z virusom v Evropi, dobro ravnala ob zaznavi primerov. »Čeprav obnašanja virusa še ne moremo napovedati, lahko odločamo, kako dobri smo pri njegovi zaustavitvi,« so še poudarili.

Ministrstvo za zdravje je za ponedeljek popoldne sklicalo sestanek koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. Govorili bodo o koronavirusu, so danes za STA potrdili na ministrstvu.



Virus je izbruhnil 31. decembra lani v 11-milijonskem Wuhanu, glavnem mestu pokrajine Hubei. Kitajske oblasti so v prizadevanjih, da bi zajezile širjenje novega koronavirusa, sprejele vrsto dodatnih ukrepov, ki se nanašajo na omejitev potovanj.

Oblasti v vzhodni provinci Shandong so se odločile začasno ustaviti avtobusne povezave z drugimi mesti in provincami. Medregionalni avtobusi bodo smeli odpeljati s postaje le, če bodo te opremljene z napravami za merjenje temperature, je danes poročala kitajska televizija CCTV.

Kitajske oblasti v boj proti virusu uvajajo dodatne omejitve v prometu. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Kitajske oblasti v boj proti virusu uvajajo dodatne omejitve v prometu. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters


Oblasti v Pekingu so sporočile, da bodo z današnjim dnem začasno ustavili avtobusne povezave z drugimi mesti, v Tianjinu na severovzhodu države pa bo ta prepoved začela veljati v ponedeljek.

V Hongkongu so v prizadevanjih za zajezitev nadaljnjega širjenja razglasili najvišjo raven ogroženosti. FOTO: Alain Jocard/AFP
V Hongkongu so v prizadevanjih za zajezitev nadaljnjega širjenja razglasili najvišjo raven ogroženosti. FOTO: Alain Jocard/AFP


V Šanghaju so prav tako danes sporočili, da bodo ustavili avtobusne povezave v in iz mesta, ukrep pa bo začel veljati takoj. V tej milijonski finančni metropoli je danes svoja vrata začasno zaprl tudi zabaviščni park Disneyland, za enak ukrep pa so se odločili tudi v Hongkongu.

V Xi'anu v osrednji Kitajski nameravajo začasno prepovedati vstop v to 10-milijonsko mesto medregionalnim in turističnim avtobusom, so prek družbenega omrežja Weibo  sporočile lokalne oblasti. Prav tako bo vstop začasno prepovedan medmestnim taksijem. Izjema bodo taksiji, ki vozijo do letališča, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajske oblasti so sicer najbolj drastične ukrepe v boju proti nevarnemu virusu uvedle v najbolj prizadeti provinci Hubei, kjer leži mesto Wuhan, odkoder se je virus začel širiti. Tam so izolirali skupno 18 mest, v katerih živi 56 milijonov ljudi, in uvedli prepoved potovanj.



V Pekingu so tudi sporočili, da bodo vrtce, šole in univerze ostale zaprte tudi po koncu novoletnih počitnic, ob tem pa niso natančno določili do kdaj. Običajno bi morale univerze po počitnicah začeti s predavanji med 9. in 23. februarjem, v osnovnih in srednjih šolah bi se moral pouk nadaljevati 16. februarja.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: