Z množičnimi demonstracijami obeležujejo pol leta protestov

Malo pred začetkom demonstracij je hongkonška policija izvedla racijo, v kateri je skrajnim protestnikom zasegla orožje.
Fotografija: Organizatorji protestov so hongkonške oblasti opozorili, da imajo zadnjo priložnost za končanje politične krize. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Odpri galerijo
Organizatorji protestov so hongkonške oblasti opozorili, da imajo zadnjo priložnost za končanje politične krize. FOTO: Thomas Peter/Reuters

V Hongkongu danes z množičnimi demonstracijami obeležujejo pol leta od začetka prodemokratičnih protestov. Današnjega shoda, ki je po poročanju tujih tiskovnih agencij eden najbolj množičnih v zadnjih mesecih,se po navedbah organizatorjev udeležuje 800.000 ljudi, po podatkih policije pa 183.000. Organizatorji protestov so oblasti opozorili, da imajo zadnjo priložnost za končanje politične krize.

Protestniki, večinoma oblečeni v črno, tudi danes vzklikajo že znani slogan demonstracij Svoboda za Hongkong, na transparentih pa so napisane njihove zahteve. Nekateri udeleženci protestov vihtijo ameriške, tajvanske in britanske zastave.

Organizatorji, Civilna fronta za človekove pravice, so pred začetkom pozvali, naj bodo današnji protesti mirni, demonstrante pa, naj se izogibajo spopadom s policijo. Za zdaj so protestni mirni, je pa policija v pripravljenosti na izgrede, med drugim z vodnimi topovi. Oblasti, ki so demonstracije v preteklih mesecih večkrat prepovedale, so sicer današnje proteste odobrile.

Malo pred začetkom demonstracij je hongkonška policija po poročanju tamkajšnjih medijev ponoči izvedla racijo, v katerim je skrajnim protestnikom zasegla orožje, med drugim tudi pištolo in več kot sto nabojev. Policija je kasneje sporočila, da so protestniki nameravali z orožjem povzročiti kaos na demonstracijah. Zaradi posedovanja orožja brez ustreznega dovoljenja so aretirali enajst ljudi.

Nekateri udeleženci protestov vihtijo ameriške, tajvanske in britanske zastave. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Nekateri udeleženci protestov vihtijo ameriške, tajvanske in britanske zastave. FOTO: Thomas Peter/Reuters


Organizatorji protestov so hongkonške oblasti pod vodstvom Carrie Lam opozorili, da imajo zadnjo priložnost za končanje politične krize. »To je zadnja možnost, ki jo ljudje dajejo Carrie Lam,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril vodja Civilne fronte za človekove pravice Jimmy Sham.

Protivladni protesti nekdanjo britansko kolonijo pretresajo od junija. Izbruhnili so zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, a so se kmalu sprevrgli v splošno nezadovoljstvo zaradi vse večjega vmešavanja Pekinga v to polavtonomno območje. Protestniki zahtevajo večje demokratične svoboščine in neodvisno preiskavo policijskega nasilja.

Protestniki, večinoma oblečeni v črno, tudi danes vzklikajo že znani slogan demonstracij <em>Svoboda za Hongkong  . </em>FOTO: Danish Siddiqui/Reuters
Protestniki, večinoma oblečeni v črno, tudi danes vzklikajo že znani slogan demonstracij Svoboda za Hongkong  . FOTO: Danish Siddiqui/Reuters

Preberite še:

Komentarji: