Zaradi pritiskov preko 70 novinarjev madžarskega Indexa dalo odpoved

Množične odpovedi sledijo odstavitvi odgovornega urednika največjega madžarskega novičarskega portala Index.
Fotografija: Urednica Veronika Munk z novinarskimi kolegi madžarskega Indexa po odpovedi. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Odpri galerijo
Urednica Veronika Munk z novinarskimi kolegi madžarskega Indexa po odpovedi. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Po odstavitvi odgovornega urednika največjega madžarskega novičarskega portala Index Szabolcsa Dulla so danes trije vodilni uredniki in še preko 70 novinarjev dali odpoved. Odločitev so utemeljili s tem, da niso več izpolnjeni pogoji za neodvisno delovanje portala.Odpoved delovnega razmerja pri Indexu so podali uredniki Attila Toth-Szenesi, Veronika Munk in Janos Haasz. Njihovi potezi pa je nato sledilo še 70 novinarjev, piše na spletni strani portala v angleškem jeziku.

Za odpoved so se odločili, ker je predsednik fundacije MFA, ki ima v lasti Index, Laszlo Bodolai sredi tedna odpustil odgovornega urednika Dulla. Od Bodolaija so zahtevali, da Dulla ponovno imenuje na ta položaj, da bi zagotovili neodvisnost in prihodnost portala. A tega ni storil.
 

Pogoji za neodvisno delovanje niso več izpolnjeni


Uredniški kolegij je ob odstopu pojasnil, da morata biti za neodvisno delovanje portala izpolnjena dva pogoja. Ne sme biti zunanjega vpliva na vsebino, ki jo objavljajo, ali na sestavo zaposlenih. Odstavitev odgovornega urednika pomeni kršitev drugega pogoja, so dodali uredniki.

»Njegova odstavitev je jasno vpletanje v sestavo zaposlenih in nanjo ne moremo gledati drugače kot na očiten poskus pritiska na Index.hu,« so poudarili. Dodali so, da pogoji za neodvisno delovanje niso več izpolnjeni, zaradi česar dajejo odpoved.

Dulla so odpustili sredi tedna po pritisku lastnikov iz krogov vladajoče stranke Fidesz. Pri fundaciji MFA so odločitev utemeljili, da je Dull s svojim ravnanjem oslabil položaj portala na trgu. Bodolai je v pismu zaposlenim zapisal, da neodvisnost portala Index ne bo ogrožena niti v prihodnje.

FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
FOTO: Attila Kisbenedek/AFP

 

Ohranjanje neodvisnosti naj ne bi bilo všeč Orbanu


Portalu je uspelo do nedavnega ohranjati neodvisnost, čeprav so lastniki blizu Fideszu. To pa naj ne bi bilo všeč madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, ki si je v zadnjih letih omogočil nadzor nad večino medijev v državi, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Že pred tremi leti je prišel portal posredno pod lastništvo podjetnikov, ki so blizu vladajoči stranki. Med lastniki in uredništvom je bila sicer fundacija, ki je sprva zagotavljala neodvisnost medija. Pred nekaj meseci pa si je podjetnik Miklos Vaszily, ki je blizu vladi, pridobil 50 odstotkov medijskega koncerna Indamedia, od katerega je Index gospodarsko odvisen zaradi oglasov.

Komentarji: