Rusi napadajo elektrarne, bolnišnice in druge civilne objekte

ZDA napovedujejo sankcije zaradi uporabe iranskih dronov v Ukrajini.
Fotografija: Napadi na Mikolajev so bili prav tako usmerjeni v cilje, ki jih ljudje najbolj potrebujejo v vsakdanjem življenju. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Odpri galerijo
Napadi na Mikolajev so bili prav tako usmerjeni v cilje, ki jih ljudje najbolj potrebujejo v vsakdanjem življenju. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

Tudi danes od zgodnjega jutra iz več ukrajinskih mest poročajo o valu eksplozij, med drugim so odjeknile na severu Kijeva, na območju tamkajšnje termoelektrarne, ni pa jasno, ali so prizadele elektrarno. Predstavnik urada ukrajinskega predsednika Kiril Timošenko je sporočil le, da so Rusi napadli energetski objekt, župan Kijeva Vitalij Kličko pa, da gre za kritično infrastrukturo. Del Kijeva je zaradi tega ostal brez električne energije, po do zdajšnjih podatki so umrli trije ljudje.

Raketni napadi so se sicer vrstili tudi v regijah Harkov, Dnipropetrovsk in Mikolajev, večinoma so bili usmerjeni v energetsko infrastrukturo, prav tako v mestu Žitomir, kjer je župan Sergej Suhomlin opozoril, da je bila prekinjena preskrba z elektriko in vodo. O žrtvah poročajo tudi iz Mikolajeva, kjer so reševalci domnevno iz ruševin izvlekli truplo moškega. 

Eksplozije so danes odjeknile na območju termoelektrarne v Kijevu. FOTO: Stringer Reuters
Eksplozije so danes odjeknile na območju termoelektrarne v Kijevu. FOTO: Stringer Reuters

Na napade se je že odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ponovil, da Ukrajino ogrožajo okupatorji, ki še naprej delajo to, kar znajo najbolje, in sicer terorizirajo in ubijajo civiliste. Na twitterju je zapisal tudi, da je bilo od 10. oktobra uničenih 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn, kar povzroča množične izpade električne energije po vsej državi.

Iran zanika vpletenost

Včerajšnji ruski napad na Kijev z droni kamikazami, v katerem je po zadnjih podatkih življenje izgubilo vsaj osem ljudi, sicer dobiva vse širše mednarodne razsežnosti. Združene države Amerike so sporočile, da se strinjajo s svojimi zahodnimi zaveznicami, ki ocenjujejo, da so Iranci z dobavo eksplozivnih brezpilotnih letalnikov Rusiji kršili sankcije Združenih narodov. Resolucija 2231, povezana z iranskim jedrskim programom, prepoveduje tej državi prenos določenih vojaških tehnologij, je poročal BBC.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je menil, da so Rusi z brezpilotnimi letali v Ukrajini pokazali, da »napadajo kritično infrastrukturo, kot so elektrarne, bolnišnice in druge stvari, ki jih ljudje potrebujejo v vsakdanjem življenju in niso vojaški cilji«. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva ZDA Vedant Patel je medtem posvaril, da morajo biti vsi, ki poslujejo z Iranom in imajo opraviti z brezpilotnimi letalniki ali pretokom orožja iz Irana v Rusijo, previdni. »ZDA ne bodo oklevale z uporabo sankcij ali ukrepi proti storilcem,« je dejal. O možnosti sankcij proti Iranu zaradi pošiljanja dronov Rusiji so v ponedeljek na zasedanju v Luksemburgu govorili tudi zunanji ministri EU.

Proti Kijevu je v včerajšnjih jutranjih urah poletelo več deset dronov, eden od njih je zadel stanovanjski blok v okrožju Ševčenko. Nekaj ur po napadih je ruska vojska sporočila, da je zadela »vse predvidene tarče« v Ukrajini. »Ruske oborožene sile so nadaljevale napade z visokonatančnim orožjem in orožjem dolgega dosega (...) na vojaške poveljniške in nadzorne objekte ter na energetski sistem Ukrajine,« so zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Tako so se včeraj gasilci borili z ognjem po napadih z droni na glavno mesto Ukrajine, prvem po začetku ruske agresije na državo. FOTO: Jasujoši Čiba/AFP
Tako so se včeraj gasilci borili z ognjem po napadih z droni na glavno mesto Ukrajine, prvem po začetku ruske agresije na državo. FOTO: Jasujoši Čiba/AFP

Ukrajinska vojska, ki je nekaj dronov tudi sestrelila, je ugotovila, da gre za iransko orožje, ki je dobilo ime kamikaze po japonskih vojaških pilotih, ki so leteli na samomorilske misije. Iran sicer še vedno zanika kakršno koli vpletenost. 

Strmoglavljenje lovca v mestu pod ruskim nadzorom

Število smrtnih žrtev v stanovanjskem naselju v mestu Jejsk na jugozahodu Rusije, kamor je včeraj zvečer strmoglavil ruski lovec, je medtem naraslo na 13. Glede na navedbe ruskega obrambnega ministrstva je bilo letalo namenjeno na vadbeni let. Med letom je, kot so pojasnili v Moskvi, zagorel eden od motorjev letala, pilota sta se izstrelila, letalo pa je padlo na naselje, kjer je izbruhnil ogromen požar. Zajel je pet od devetih nadstropij stavbe, v kateri je živelo okrog 600 ljudi. 

Razdejanje v mestu Jejsk. FOTO: Stringer/AFP
Razdejanje v mestu Jejsk. FOTO: Stringer/AFP

Regionalni guverner Venjamin Kondratjev je zagotovil pomoč prizadetim prebivalcem in obljubil, da bodo poškodovano poslopje bodisi obnovili bodisi bodo zgradili nova stanovanja. Po njegovih besedah je bilo poškodovanih 17 stanovanj. Ruski preiskovalci so medtem sporočili, da so sprožili kazensko preiskavo strmoglavljenja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še:

Komentarji: