Ameriški pastor lahko zapusti Turčijo

Izpustitev Andrewa Brunsona na prostost predstavlja začetek konca diplomatskega spora med Ankaro in Washingtonom.

Objavljeno
12. oktober 2018 10.23
Posodobljeno
12. oktober 2018 16.05
Andrew Brunson je bil eden izmed več tisoč civilistov, ki so jih turški organi aretirali po splodletelem poskusu državnega udara julija 2016. FOTO: AP Photo/Emre Tazegul
Ju. K.
Ju. K.
Ameriški pastor Andrew Brunson, čigar sodni pregon v Turčiji je sprožil oster diplomatski spor med Washingtonom in Ankaro, se lahko vrne v Združene države Amerike. Turško sodišče je Brunsona danes obsodilo na tri leta in petnajst dni zapora zaradi sodelovanja v terorističnih aktivnostih, a mu zaradi vzornega obnašanja znižalo kazen ter zanj umaknilo prepoved gibanja. Brunson lahko po poročanju ameriških medijev nemudoma zapusti državo.

Odločitev sodišča je padla dan po tem, ko so se v medijih pojavila poročila o tem, da so ameriški in turški predstavniki dosegli dogovor o izpustitvi Brunsona.

Čeprav visoki predstavniki ameriške administracije, med drugim podpredsednik Mike Pence, niso želeli potrditi pristnosti poročil, so v izjavah za medije izrazili upanje, da bodo turški organi odstopili od pregona pastorja, obtoženega terorizma in vohunjenja, in mu omogočili vrnitev v ZDA.

image
Predstavnik ameriškega veleposlaništva v Ankari skupaj s pastorjevo soprogo Norine Brunson pred začetkom sojenja. FOTO: AP Photo/Emre Tazegul


Brunson, ki je od julija letos bival v hišnem priporu, se je danes zgodaj zjutraj pojavil na sodišču v bližini Izmirja, kjer se je udeležil četrte sodne obravnave svojega primera. Tožilci so obtoženmu očitali sodelovanje s terorističnimi skupinami, med drugim s prepovedanimi kurdskimi organizacijami. Očitali so mu tudi povezave z Gulenističnim gibanjem. Brunson je bil eden izmed več tisoč civilistov, ki so jih turški organi pregona aretirali po spodletelem poskusu državnega udara julija 2016.

Pastor, ki v Turčiji živi že dve desetletji, je vse obtožbe na svoj račun odločno zanikal.Ameriški predsednik Donald Trump je najnovejši razvoj dogodkov v ameriško-turških odnosih na kratko komentiral prek twitterja, kjer je zapisal, da se »močno trudi za pastorja Brunsona« in da se veseli njegovega prihoda domov.