ZDA zagotavljajo, da bodo vsi voditelji Islamske države dobili zasluženo kazen

Koalicija pod vodstvom ZDA se bo še naprej borila po vsem svetu, da zagotovi trajni poraz teroristov.
Fotografija: State Department je opozoril, da je IS z ozemeljskimi porazi v Iraku in Siriji utrpel uničujoč strateški in psihološki udarec. FOTO: Amr Alfiky/Reuters
Odpri galerijo
State Department je opozoril, da je IS z ozemeljskimi porazi v Iraku in Siriji utrpel uničujoč strateški in psihološki udarec. FOTO: Amr Alfiky/Reuters

Včeraj je skrajna skupina islamska država objavila propagandni video, v katerem se je po petih letih pojavil njihov vodja Abu Bakr al Bagdadi. Ameriški State Department se je na to odzval s sporočilom, da se bo koalicija pod vodstvom ZDA še naprej borila po vsem svetu, da zagotovi trajni poraz teroristov, vsaj njihov vodja pa da bo dobil zasluženo kazen.
 
Al Bagdadi se je v javnosti prvič in zadnjič pojavil leta 2014 v Mosulu, ko je naznanil rojstvo IS oziroma kalifata na obsežnih območjih Iraka in Sirije, ki jih je zasedla IS. Od takrat so se večkrat pojavila poročila, da je bil ubit ali ranjen.

Michael Weiss, urednik spletne strani Daily Beast je za BBC analiziral, kaj je sporočilo objavljenega videa. »Bagdadi nam pošilja sporočilo, da je še vedno glavni.« Poleg tega, ni več dvoma o tem, ali je voditelj IS še živ; s svojo pojavo, v videu je oblečen podobno, kot smo bili že vajenih drugih voditeljev skrajnih skupin, denimo Osama bin Ladna ali Mustafe Abu al Jazida, kaže, da je še vedno glavni, četudi so se pred meseci pojavljajo informacije, da se nekateri pripadniki IS z njim ne strinjajo popolnoma. 

V osemnajstminutnem videu, za katerega ni jasno, kdaj in kje je bil posnet (domneva se sicer, da je bil posnet aprila), Bagdadi grozi z maščevanjem zaradi izgubljenega območja. FOTO: AFP
V osemnajstminutnem videu, za katerega ni jasno, kdaj in kje je bil posnet (domneva se sicer, da je bil posnet aprila), Bagdadi grozi z maščevanjem zaradi izgubljenega območja. FOTO: AFP
Bagdadijev zadnji zvočni posnetek je bil objavljen avgusta lani, osem mesecev po tistem, ko so iraške oblasti razglasile zmago nad IS. Sedaj se je oglasil po padcu zadnjega oporišča teroristov Baghuza na vzhodu Sirije in govoril o tem in drugih porazih v Siriji in Iraku.

Dejal je, da jim je bog naročil, naj bijejo sveto vojno, ni pa jim naročil zmage. Podpornike je pozval, naj nadaljujejo z bojem in obljubljal maščevanje za poraze na bojišču.

Omenil je tudi nedavne teroristične napade v Šrilanki, v katerih je bilo ubitih več kot 250 ljudi. Po njegovih besedah je šlo za maščevanje za izgubo Baghuza pred mesecem dni. »To je del maščevanja, ki čaka križarje,« je dodal Bagdadi, s čimer je meril na kristjane.

State Department je opozoril, da je IS z ozemeljskimi porazi v Iraku in Siriji utrpel uničujoč strateški in psihološki udarec. Kalifat je padel, voditelji so pobiti ali na begu, zverinskost IS pa je razkrita pred vsem svetom.
 

Preberite še:

Komentarji: