Zdravniki pri Navalnem niso odkrili sledi strupa

Nemčija je po Navalnega poslala svoje zdravniško letalo z zdravniki. Strupa sicer niso našli.
Fotografija: Aleksej Navalni FOTO: Mladen Antonov Afp
Odpri galerijo
Aleksej Navalni FOTO: Mladen Antonov Afp

Iz Nemčije je danes poletelo letalo po ruskega opozicijskega aktivista Alekseja Navalnega, ki naj bi bil zastrupljen. Zdravniki sicer njegovi premestitvi iz bolnišnice v Omsku nasprotujejo. Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmaiš pa jim je danes očitala, da s tem neposredno ogrožajo njegovo življenje.

Preberite še: Navalni spet »zastrupljen«

Jarmišova je danes tvitnila, da je glavni zdravnik odločil, da Navalni ni stabilen in da ga ne morejo premestiti. »Prepoved premestitve Alekseja je neposredna grožnja njegovemu življenju. Smrtno nevarno je, da ostane v bolnišnici v Omsku brez opreme ali diagnoze,« je dodala.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass se je danes v Omsku zbral konzilij zdravnikov, ki preučuje, ali lahko premestijo Navalnega. Med njimi so zdravniki iz Moskve, ki ga morajo najprej pregledati, nato pa se odločiti, ali njegovo stanje dovoljuje polet z letalom.

Nemčija je namreč po Navalnega poslala svoje zdravniško letalo z zdravniki. Kot je pojasnil vodja neprofitne organizacije Cinema for Peace Jaka Bizilj, so pred tem dobili vsa potrebna dovoljenja za premestitev Navalnega in bi lahko v berlinsko bolnišnico Charite prispel že danes, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Stroške prevoza in zdravljenja bi krili posamezniki, je dodal Bizilj.

Strupa niso našli


Zdravniki iz bolnišnice v ruskem Omsku niso odkrili dokazov, da je bil Navalni zastrupljen. Po preiskavi krvi in urina namreč niso odkrili nikakršnih sledi strupa, poročajo tuje tiskovne agencije.

»V njegovem organizmu nismo našli strupov ali sledi strupov. Predvidevam, da je diagnoza zastrupitve še vedno v naših mislih. Toda menimo, da bolnik ni bil zastrupljen,« je povedal namestnik glavnega zdravnika Anatoli Kaliničenko.

Dodal je še, da praktično že imajo diagnozo, ki so jo posredovali njegovi družini. Glede premestitve Navalnega v Nemčijo je pojasnil, da njegovo stanje ni stabilno in da pot odsvetujejo.

Navalni se je v četrtek na letalu iz Sibirije proti Moskvi začel nenadoma zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Omsku, kjer so ga namestili na intenzivni negi na oddelku za toksikologijo. Domnevajo, da se je zastrupil s čajem. Zaenkrat še niso postavili diagnoze, tako da morebitne zastrupitve ne morejo ne potrditi ne ovreči, ampak mu nudijo le simptomatsko zdravljenje.

Komentarji: