Zelena karta za vstop v BiH kmalu ne bo več potrebna

Bosna in Hercegovina je podpisala multilateralni sporazum, ki podpisnice odvezuje sistema nadzora mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila.
Fotografija: Policija na mejnem prehodu Neum. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Odpri galerijo
Policija na mejnem prehodu Neum. FOTO: Antonio Bronic/Reuters

Bosna in Hercegovina je podpisala multilateralni sporazum, ki podpisnice odvezuje sistema nadzora mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila, tako imenovane zelene karte. Z 19. oktobrom zelena karta za vstop v BiH tako ne bo več potrebna, so sporočili iz Slovenskega zavarovalnega združenja. Voznikom sicer svetujejo, naj jo imajo še vedno s seboj.

Novost pomeni, da se z 19. oktobrom ukinja sistem kontrole mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila za vstop v BiH za voznike vozil z registrskimi tablicami držav, katerih nacionalni zavarovalni biroji so podpisniki multilateralnega sporazuma, in obratno: ob vstopu vozil z bosanskimi registrskimi tablicami na ozemlje drugih držav članic se ne zahteva več predložitve mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila, so pojasnili v združenju.

S tem se nacionalni zavarovalni biro BiH pridružuje naslednjim članicam sistema zelene karte, katerih biroji so podpisniki sporazuma: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Nemčija, Danska, Španija, Estonija, Francija, Finska, Velika Britanija, Grčija, Madžarska, Hrvaška, Italija, Irska, Islandija, Luksemburg, Litva, Latvija, Malta, Norveška, Nizozemska, Portugalska, Poljska, Romunija, Švedska, Slovaška, Slovenija, pa tudi Švica ter Andora in Srbija.

Z 19. oktobrom tudi slovenski mejni organi od voznikov vozil z registrskimi tablicami BiH ob vstopu na ozemlje Slovenije ne bodo več zahtevali predložitve veljavne bosanske mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila.

Komentarji: