Ukrajinske sile napredujejo ob ruskem umiku iz Hersona

Po navedbah načelnika ukrajinskega generalštaba je ukrajinska vojska od začetka oktobra napredovala 36 kilometrov v notranjost regije Herson.
Fotografija: Od prvega oktobra je ukrajinska vojska po besedah Zalužnega osvobodila 40 naselij v regiji Herson. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Odpri galerijo
Od prvega oktobra je ukrajinska vojska po besedah Zalužnega osvobodila 40 naselij v regiji Herson. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

Ruske sile so se danes začele umikati z desnega brega reke Dneper v regiji Herson, kjer so ukrajinske sile osvobodile novih 12 vasi. Po navedbah načelnika ukrajinskega generalštaba Valerija Zalužnega je ukrajinska vojska od začetka oktobra napredovala 36 kilometrov v notranjost regije Herson, ki so jo Rusi zasedli kmalu po začetku invazije.

Ruska vojska je v skladu s sredino zapovedjo obrambnega ministra Sergeja Šojguja o umiku začela premikati svoje sile na levi breg reke Dneper, je danes sporočilo ministrstvo v Moskvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je poveljnik ukrajinskih sil Zalužni prek telegrama sporočil, da »nadaljujejo ofenzivo v skladu z načrtom«. Od prvega oktobra je ukrajinska vojska po njegovih besedah osvobodila 40 naselij v regiji Herson.

Na napovedani umik, s katerim bodo Rusi Ukrajincem prepustili tudi prestolnico istoimenske regije, se je v sredo odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki pa za zdaj ostaja previden. »Sovražnik nam ne daje daril, ne dela 'gest dobre volje', vse to dosežemo mi sami,« je dejal v svojem rednem nagovoru. »Zato se premikamo zelo previdno, brez čustev, brez nepotrebnega tveganja, v interesu osvoboditve celotnega našega ozemlja in tega, da bodo izgube čim manjše,« je dodal.

Prizor iz Hersona. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Prizor iz Hersona. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

Iz ZDA pa poročajo, da je doslej v Ukrajini umrlo več kot 100.000 ruskih vojakov, a je podobne izgube verjetno utrpela tudi ukrajinska stran, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na oceno načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Marka Milleyja, podano v sredo na srečanju gospodarskega kluba v New Yorku.

Te številke, ki jih, kot opozarja AFP, ni mogoče neodvisno preveriti, so najnatančnejša ocena ZDA o žrtvah od začetka vojne v Ukrajini.

Milley: Treba je uporabiti druga sredstva

»Obojestransko je treba priznati, da zmaga v pravem pomenu besede morda ni dosegljiva z vojaškimi sredstvi, zato je treba uporabiti druga sredstva,« je dejal Milley in tako nakazal, da obstajajo možnosti za pogajanja med sprtima stranema.

Preberite še: