Zet ameriškega predsednika tudi po smrti Hašodžija sproščeno klepetal s savdskim kronskim princem

Jared Kushner naj bi bil glavni zaveznik savdskega princa Mohameda bin Salmana v Beli hiši. 
Fotografija: Svetovalec in zet ameriškega predsednika Jared Kushner FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Svetovalec in zet ameriškega predsednika Jared Kushner FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Zet in svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa Jared Kushner se je tudi po umoru savdskega novinarja Džamala Hašodžija zasebno pogovarjal s savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom, navaja New York Times.

Kushner naj bi prvemu možu Savdske Arabije svetoval, kako preživeti »nevihto« po smrti kritičnega novinarja.

Čeprav Bela hiša zahteva, da nacionalni varnostni svet izve za vse klice, ki jih uslužbenci opravijo s tujimi voditelji, naj bi Kushner in Salman še naprej klepetala v sproščenem zasebnem duhu, povzema New York Times pričanja treh nekdanjih ameriških uradnikov in dveh, ki sta seznanjena s savdsko platjo zgodbe. Pri časniku so še zapisali, da so se svetovalci bali, da bi Kushner zaradi svoje politične neizkušenosti lahko padel v pasti savdske manipulacije.

Po navedbah virov sta bila moža na zelo prijateljski ravni, saj naj bi se klicala po imenu. Njuni klepeti so se nadaljevali tudi po 2. oktobru, ko je izginil Hašodži. Kushner naj bi bil glavni zaveznik Salmana v Beli hiši.

Bela hiša je za New York Times povedala, da je Kushner vedno strogo sledil protokolom in smernicam glede odnosov s Salmanom in drugimi predstavniki tujih držav. Za kakšne protokole in smernice gre, niso povedali, prav tako niso komentirali komunikacije na štiri oči med Salmanom in Kushnerjem po smrti savdskega novinarja.

Jared Kushner naj bi tudi po umoru Džamala Hašodžija ohranjal zasebne stike s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Jared Kushner naj bi tudi po umoru Džamala Hašodžija ohranjal zasebne stike s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom. FOTO: Ludovic Marin/AFP


Ameriški CNN ob zgodbi spominja, da so oktobra poročali, da sta Kushner in svetovalec za nacionalno varnost John Bolton Salmana poklicala skoraj teden po izginotju novinarja. Takrat so v Beli hiši pojasnili, da sta od savske strani zahtevala transparentnost primera in za več podatkov.

Savdska Arabija je sprva zanikala vpletenost v smrt do oblasti kritičnega novinarja, nato pa priznala umor in aretirala več oseb. Vseskozi pa zanikajo, da bi bil v zgodbo kakorkoli vpleten Salman.

Preberite še:

Komentarji: