Znižal ceno dizla, da bi ustavili stavko

Brazilski predsednik Michel Temer je znižal cene dizelskega goriva, da bi končal stavko voznikov tovornjakov, ki hromi državo že skoraj teden dni.
Fotografija: Gneča pred bencinsko črpalko. FOTO: Evaristo Sa/AFP
Odpri galerijo
Gneča pred bencinsko črpalko. FOTO: Evaristo Sa/AFP

Temer je spročil, da bodo ceno dizelskega goriva znižali za 46 centov brazilskega reala na liter (približno 0,11 evra) ter da bodo takšno ceno ohranili najmanj 60 dni, po tem pa prilagajali vsak mesec. »Naredili smo svoj dela, da bi olajšali težavo in trpljenje,« je predsednik sporočil v televizijskem nagovoru.

Za zdaj ni znano, ali bodo stavkajoči tovornjakarji sprejeli njegovo ponudbo. Tovornjakarji so zasedli številne glavne ceste po državi, prestrašila jih ni niti Temerjeva napoved, da bo nad njih poslal vojsko.

Stavka je ohromila Brazilijo, kjer se je cena goriva od leta 2016, ko je brazilska vlada določanje cen goriva prepustila družbi Petrobras, ki je v državni lasti, podvojila. Povprečna cena za liter dizla je januarja znašala 3,36 reala (0,79 evra), potem pa maja dosegla 3,80 reala (0,89 evra).

Na bencinskih črpalkah se nabirajo vrste, letalskim družbam zmanjkuje goriva za letala, police na trgovinah so prazne. V nedeljo so varnostne sile pospremile tovornjake z gorivom na bencinske črpalke in letališča v najmanj osmih brazilskih zveznih državah. 

Petdnevna stavka je državo stala okrog 2,4 milijarde evrov.

Komentarji: