Žrtveni jagenjčki na kitajskem partijskem ražnju

Skupno število okuženih se je povečalo na več kot 60.000.
Fotografija: Vojaki na letališču v Wuhanu. FOTO: China Daily Reuters
Odpri galerijo
Vojaki na letališču v Wuhanu. FOTO: China Daily Reuters

Rek francoskega kritika in novinarja iz 19. stoletja Jean-Baptista Karra »plus ça change, plus c'est la même chose« je na Kitajskem tako razširjen, da so nekateri celo prepričani, da ga je izrekel starodavni modrec Konfucij. »Bolj ko se nekaj spreminja, bolj ostaja isto,« se trenutno nanaša na kitajski partijski sistem.

Najnovejše spremembe na čelu pokrajine Hubei in v Uradu za vprašanja Hongkonga in Macaa namreč razkrivajo, da bodo za vso zmedo, ki je nastala zaradi izbruha okužbe s koronavirusom COVID-19, plačali funkcionarji na nižji ravni. Sam centralizirani avtokratski sistem, ki je najbolj kriv za razmere, kakršne so nastale pod vplivom mikroba, bo ostal popolnoma isti.

Istega dne, ko se je v pokrajini Hubei kljub vsemu nekaj spremenilo – in sicer način diagnosticiranja virusa COVID-19 – je bila objavljena tudi vest o odstavitvi partijskega sekretarja 56-milijonske pokrajine Jiang Chaolianga, ki bo očitno glavno žrtveno jagnje na ražnju kitajske Komunistične partije.



V sistemu, kot je kitajski, je partijski sekretar višja funkcija od predsednika republike, guvernerja pokrajine oziroma župana. Tako je bil za vse napake, ki so bile strojene v poskusih ustavitve okužbe, katerih posledica je bilo nato širjenje epidemije po vsem svetu, za glavnega krivca izbran partijski vodja Hubeija. Na njegovo mesto so imenovali dosedanjega župana Šanghaja Ying Yonga, sicer zelo tesnega sodelavca kitajskega partijskega in državnega voditelja Xi Jinpinga.
 

Desetkratno povečanje števila obolelih


Drugačna metoda diagnosticiranja virusa, ki zdaj vključuje tudi CT slikanje pljuč, če to odredi zdravnik, je v četrtek pripeljala do desetkratnega povečanja dnevnega števila obolelih, tako da se je skupno število okuženih povečalo na več kot 60.000, pri čemer so samo na ta dan odkrili 15.152 novih primerov. V sredo so sporočili, da je umrlo še 254 bolnikov, tako da se je skupno število žrtev virusa povzpelo na 1370.

Vse to se je zgodilo le nekaj ur po tem, ko je Xi pohvalil »pozitivne rezultate« drastičnih ukrepov, ki so jih sprejeli, da bi ustavili širjenje virusa, in le dan po tem, ko so kitajski strokovnjaki napovedali, da bo epidemija svoj vrhunec dosegla že sredi ali ob koncu tega meseca, nato pa se bo začela počasi umikati. Funkcionarji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Ženevi pa so opozorili, da je prezgodaj za takšne napovedi.

Da bi Xi ohranil partijski sistem takšen, kakršen je, je moral odstaviti pokrajinske voditelje. Poleg Jianga so odstavili tudi partijskega sekretarja Wuhana Ma Guoqianga, na njegovo mesto pa je bil imenovan Wang Zhonglin, dosedanji partijski sekretar Jinana, glavnega mesta vzhodne pokrajine Shandong.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

 

Razmere niso pod nadzorom


Posebno pozornost je pritegnila odstavitev direktorja Urada za vprašanja Hongkonga in Macaa. Namesto dosedanjega vodje tega pomembnega telesa Zhang Xiaominga je bil na ta položaj imenovan Xia Baolong, mož, ki je sicer veliko višje v partijski piramidi oblasti in ki je prav tako zelo tesen sodelavec Xi Jinpinga. V trenutku, ko je virus postal nov povod za upor Hongkonžanov proti osrednji vladi v Pekingu, želi Xi očitno to vprašanje zaupati človeku, ki mu popolnoma verjame. Manj pomembno v tej zamenjavi je vprašanje, v kolikšni meri Xia pozna posebnosti bivše britanske kolonije.

Na vprašanje, ali so to vse zamenjave, ki se bodo zgodile zaradi epidemije, bo odgovor prišel pozneje oziroma takrat, ko bo Xi prepričan, da so razmere v resnici pod nadzorom. Za zdaj očitno ni. Strokovnjaki glavnega državnega laboratorija za respiratorne bolezni so koronavirus našli v izločkih enega od bolnikov, kar pomeni, da obstajajo številne možnosti prenašanja.



Pokrajina Hubei je prav tako v četrtek objavila, da bodo poslovne dejavnosti na njenem območju zaprte vse do 21. februarja, Chen Yixin, novi namestnik vodje nacionalnega tima, ki vodi boj proti okužbi, pa je izjavil, da so razmere v Wuhanu še vedno negotove, in to zato, ker ni bilo pravilno ocenjeno dosedanje širjenje virusa.

Chen, ki je prav tako bližnji sodelavec Xi Jinpinga, z zdravstvom ni imel nikoli nikakršne zveze. Do tega imenovanja je bil generalni sekretar centralne komisije za politična in pravna vprašanja Komunistične partije. »To je, kot da bi ZDA direktorja Cie imenovale za vodjo centra za nadzor nad boleznijo,« je za Delo izjavila epidemiologinja Laurie Garrett, ki je spremljala več kot 30 epidemij po vsem svetu, za dokumentarno novinarstvo pa je dobila Pulitzerjevo nagrado. Kitajski vodja partije in države virus očitno obravnava kot strateški, politični, varnostni, gospodarski in socialni izziv.

Preberite še:

Komentarji: