Apple predstavil telefone 5G

Novi Applovi produkti so morda ključni tudi za tehnologijo 5G.
Fotografija: Tim Cook z novim iPhone 12 Pro FOTO: Brooks Kraft/Apple/Reuters
Odpri galerijo
Tim Cook z novim iPhone 12 Pro FOTO: Brooks Kraft/Apple/Reuters

Apple je predstavil novo linijo telefonov iPhone 12, ki podpirajo novo generacijo mobilnega omrežja 5G. Predstavitev je potekala le virtualno in dober mesec kasneje, kot je bilo to v letih pred koronavirusom, ko je podjetje predstavitveni dogodek organiziralo septembra.
 
Vse štiri različice so opremljene z novim procesorjem A14 Bionic, ki je na voljo od septembra, nekoliko so jih kozmetično popravili, dodali nekaj barv, opremljene so s sistemom za prepoznavanje obraza, kar bo tudi omogočalo odklepanje telefonov, in pa seveda podpirajo 5G. Tuji mediji ocenjujejo, da so nove Applove naprave nekakšen mejnik za tehnologijo 5G, ki jo bodo uporabniki zdaj zahtevali. Podobno se je že zgodilo s 4G, ko je podjetje leta 2012 predstavilo telefone, ki so podpirali sedanjo različico mobilnega omrežja.
 
Ravno zaradi podpore 5G analitiki menijo, da ima Apple tu priložnost za hitrejšo rast po letu 2014. »5G bo omogočal boljšo kakovost pretakanja videoposnetkov, bolj odzivne igre, še boljšo povezljivost in še več,« je poudaril direktor podjetja Apple Tim Cook.

Telefone 5G so do zdaj že predstavili pri Samsungu, Huaweiu, OnePlusu in Googlu, a do zdaj velikega povpraševanja ni bilo. »Apple redko prvi predstavi novo tehnologijo, raje počaka, da se nekoliko ustali, in uporabnikom nato ponudi najboljšo izkušnjo. Zdaj smo očitno na točki preloma,« je za BBC komentiral Thomas Husson iz raziskovalnega podjetja Forrester. Pri Applu so naprave testirali pri najvišjih hitrostih, ki jih omrežje ponuja, to je 3,5 gigabita na sekundo, kar v teoriji pomeni, da bi se 20 GB velik film prenesel v okoli 45 sekundah. A 5G ne bo povsod tako hiter, so opozorili tudi pri podjetju.
 
Srednji model so poimenovali iPhone 12 in sledi enajstici iz lanskega leta. Telefon ima diagonalo zaslona 15,4 cm (iphone 11 iz lanskega leta ima diagonalo zaslona 14,7 cm), dvojno kamero na zadnji strani, od tega je ena ultraširokokotna kamera, spredaj je selfie kamera TrueDepth, ki podpira prepoznavo obraza. Telefon je za 11 odstotkov tanjši od predhodnika in tudi menda vzdržljivejši, saj je steklo odpornejše pri padcih. V ZDA bo na voljo od 23. oktobra, cena pa 799 dolarjev.

iPhone 12 FOTO: Apple/Reuters
iPhone 12 FOTO: Apple/Reuters

 
Mnogi nergajo, da so telefoni preprosto preveliki, za te ima Apple mini dvanajstico s 13,7-centimetrskim zaslonom, ki je nekoliko manjši od iphona SE, a hkrati ima večji zaslon. Ta namreč sega do roba telefona. Cena bo v ZDA za sto dolarjev nižja od osnovne različice, na prodajnih mestih bo od 13. novembra.

iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max FOTO: Apple/Reuters
iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max FOTO: Apple/Reuters

 
Za najbolj zahtevne uporabnike pa Apple ponuja modela iPhone 12 Pro in Pro Max. Pro je enako velik kot 12, Max pa ima 17-centimetrski zaslon, kar je nekoliko več od predhodnika. Najmočnejši različici imata trojno zadnjo kamero, nov je teleobjektiv, dodali so še senzor, delujoč na podlagi tehnologije lidar, ki lahko zmeri distanco objektov do pet metrov in tako pripomore pri avtofokusu, opremljena sta s tehnologijo za boljše posnetke v slabših svetlobnih pogojih. Podobno tehnologijo so pri podjetju že uvedli pri tablicah iPad Pro marca. V nasprotju z manjšima različicama, ki sta aluminijasta, sta različici pro jekleni. Sta tudi vodoodporni in lahko plavata okoli 30 minut na globini šestih metrov. Ceni sta temu primerni, v ZDA bo Pro stal 999 dolarjev, v prodaji bo od 23. oktobra, od 13. novembra bo na voljo Pro Max, ki bo stal 1099 dolarjev.
 
A v prodajnem paketu ne bo slušalk in adapterja za polnjenje, saj želijo zmanjšati učinek na okolje, bodo pa Applovemu kablu z vtičem Lightning dodali priključek na vsesplošni USB-C.

HomePod mini FOTO: Apple/Reuters
HomePod mini FOTO: Apple/Reuters

 
Pri Applu so pokazali še novi pametni zvočnik HomePod, ki ga vodi Siri. Z njim želijo konkurirati Googlovim in Amazonovim napravam.

Komentarji: