Slovenska jed za astronavte

Za Nasino tekmovanje so slovenski študenti pripravili ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem.
Fotografija: Ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. FOTO: BIC Ljubljana

 
Odpri galerijo
Ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. FOTO: BIC Ljubljana  

Študenti višje strokovne šole Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana) so se uvrstili v finale Nasinega kulinaričnega izziva, v okviru katerega študentske ekipe pripravljajo jed za astronavte. Za tekmovanje so pripravili ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem.

Na polfinalno tekmovanje se je ekipa BIC Ljubljana v začetku letošnjega leta med 50 šolami uvrstila kot ena od štirih evropskih držav. V Houston na finalno tekmovanje, ki bo potekalo 17. aprila, pa odhajajo kot edina evropska šola, preostale šole, ki so se uvrstile na tekmovanje, prihajajo iz Amerike. Ekipo sestavljajo študenta živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, Anže Jarc in Mark Jeraj pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter študenta gostinstva in turizma Hana Wolf in Aljaž Ritmanič pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka. Z BIC Ljubljana sodeluje tudi Institut Jožef Stefan, saj skupaj pripravljajo prehrano za preiskovance na testiranjih Laboratorija za vesoljsko fiziologijo v Planici.

Sestavine za ješprenj FOTO: BIC Ljubljana

 
Sestavine za ješprenj FOTO: BIC Ljubljana  

Tema letošnjega Nasinega tekmovanja je bila priprava zajtrka slanega okusa, ki naj bi vseboval vsaj eno vrsto zelenjave. Poleg tega je Nasa dodala še vrsto drugih zahtev, zaradi bivanja v breztežnosti imajo astronavti veliko prehranskih omejitev, so sporočili z BIC Ljubljana. Med drugim niso smeli uporabiti surovega mesa, morskih sadežev, jajc, alkohola itd. Predlagali so tudi, naj ne uporabijo kruha in krušnih izdelkov, ker jih je tehnološko težko pripraviti za uživanje v mikrogravitacijskem okolju.   

Ekipa študentov in predavateljev na BIC Ljubljana FOTO: BIC Ljubljana

 
Ekipa študentov in predavateljev na BIC Ljubljana FOTO: BIC Ljubljana  

»Od začetne ideje do končnega izračuna natančne sestave jedi je minilo dva meseca. Idejno smo se malo naslonili na tradicionalno slovensko enolončnico ričet. Z izborom surovin (razen tofuja) smo želeli predstaviti tudi slovensko kakovost živil (fižol sivček, suhi krhlji hruške viljamovke, slovenski orehi ...). Nastal je ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Upamo, da ga ponese tudi v vesolje,« je poudarila Katarina Smole, predavateljica na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli.

Dodala je še, da so bili »poleg določenega energijskega vnosa pozorni na vnos maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin in soli. Vsaka prehranska zahteva je terjala izbiro prave surovine, česar smo se lotili z veliko natančnostjo. Izbira osnovnih surovin je bila izredno premišljena in osredotočena na oteženo prebavo astronavtov, močno zmanjšan vnos soli, oteženo okušanje in vonjanje jedi, ugodno tehnološko pripravo jedi za uživanje v mikrogravitacijskem okolju ... Vodilo končnega recepta za jed je bilo enostavno, prehransko ugodno, kakovostno in okusno.«

Pri pripravi astronavtskega zajtrka so imeli slovenski študenti večjo prednost predvsem zato, ker so združili moči študentje in mentorja iz dveh študijskih programov na BIC Ljubljana, kar je pomenilo, da so se priprave jedi lotili strokovnjaki s področja živilstva in kulinarike.

»Odločili smo se, da pripravimo slovensko jed, ki smo jo nekoliko preoblikovali. Glavna sestavina je ješprenj, za beljakovine smo namesto dimljenega mesa dodali dimljen tofu, dodali smo čičeriko, orehe za zdrave maščobe. Tako smo povsem zadostili pogojem Nase in uspelo se nam je prebiti do finala,« je poudaril Andrej Molk, ki je študentoma pomagal pri recepturi. »Na podlagi zahtevanih pogojev o vsebnosti soli, beljakovin, maščobe smo nato uravnavali jed. Zmagovalno jed na natečaju bodo nato dejansko pripravili za pot v vesolje in z njo si bodo postregli astronavti na mednarodni vesoljski postaji,« je dodal.

Jedi na žlico seveda ne morejo enostavno potovati v vesolje, ampak mora biti ustrezno pripravljena. Čeprav tega Nasini pogoji niso zahtevali, so na BIC Ljubljana jed tudi že liofilizirali, je poudaril Andrej Molk. »To je postopek, da smo jed zamrznili, nato izsušili. Tako pripravljeni jedi se doda le vrela voda, počaka se dve, tri minute in ješprenj je gotov. In ugotovili smo, da je okus skoraj enak, kakršen je sveže kuhan,« je pojasnil. 

»Tokrat se resnično preizkušamo v gostinsko-prehranskih veščinah in timskem duhu. Raziskovalni del prave sestave jedi je bil zelo zanimiv. Z računalnikom in prehranskim programom za preračunavanje hranilnih vrednosti smo dodajali osnovne sestavine v lonec. Če je bil izračun vsebnosti previsok, smo določeno količino odvzeli ipd. Tudi za najboljše kuharske mojstre bi bil to vrhunski izziv,« je še razložila Katarina Smole.

»Midva z Anžetom sva skrbela za sestavo in energijsko vrednost jedi, da je ustrezala Nasinim zahtevam. Naša jed vsebuje le dobre maščobe, ki izvirajo iz orehov, ti so tudi izboljšali okus jedi. Potrebno je bilo zadostiti tudi vsebnosti vlaknin, zato smo dodali stročnice, fižol, čičeriko. Omejena je bila količina soli, kar smo nadomestili z različnimi začimbami,« je povedal Mark Jeraj.

Hana Wolf je dodala, da je bil za kuharski del ekipa poseben izziv manjša količina soli. »Ampak nato smo eksperimentirali z raznimi začimbami, ki nimajo visoke energijske vrednosti, da smo zagotovili dobremu okusu jedi. Tudi to težavo smo na koncu uspešno rešili.«

Študenti med pripravami na tekmovanje FOTO: BIC Ljubljana

 
Študenti med pripravami na tekmovanje FOTO: BIC Ljubljana  

Študentje BIC Ljubljana so v prvem krogu tekmovanja pripravili recepture in izračune hranilnih vrednosti za dve jedi, pirine bučne štruklje s puranom in ricotto ter ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Komisijo je prepričal ravno ješprenj. Poleg slovenske šole so preostale finalistke šole iz ZDA: North East Technical iz Arkansasa, Ulster BOCES iz New Yorka, North Side HS iz Teksasa, RCTC iz Michigana, Hickory HS iz Virginie, Kent State iz Ohia, Milton Hershey HS iz Pensilvanije, PCTI iz New Jerseyja in Maxwell HS iz Georgie.

Preberite še:

Komentarji: