Facebook prepovedal proticepilske oglase

Številne zdravstvene organizacije opozarjajo, da bi moralo družbeno omrežje narediti več v boju proti zavajajočim informacijam glede cepiv.
Fotografija: Facebook uvaja nova pravila. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
Odpri galerijo
Facebook uvaja nova pravila. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP

Potem ko so pri družbenem omrežju prepovedali objave, ki zanikajo holokavst, se zdaj pridružujejo tudi boju proti proticepilskemu gibanju. Znanost opozarja, da bi se lahko znova pojavile bolezni, ki smo jih s cepivi uspešno obvladali, saj določene skupine vztrajajo, da so cepiva vsesplošno nevarna.

Številne študije so ovrgle njihove trditve, a njihova sporočila se še kar širijo, še posebej dobro jim to gre ravno prek družbenih omrežij. Pri omrežju Marka Zuckerberga bodo prepovedali oglase, ki ljudem odsvetujejo cepljenja, so sporočili v torek, ko so tudi predstavili novo kampanjo, ki podpira cepljenje proti gripi.
 
Letos je to cepljenje še posebej zaželeno, ker med nami kroži tudi koronavirus in zdravstveni delavci želijo, da bi bilo vsaj manj okužb z gripo.
 
Facebook tako spreminja prejšnja pravila, ki so že do zdaj prepovedovala vse lažne informacije o cepivih, a so hkrati dovoljevala oglase nasprotnikov cepljenja, če le niso preveč lagali. Po novem bo omrežje prepovedalo vse oglase, ki zavračajo cepiva, ki ljudi odvračajo od cepljenj in ki cepiva opisujejo kot nezdrava in neučinkovita, ter oglase, ki trdijo, da bolezni, proti katerim se cepimo, niso nevarne. Še vedno pa bodo dovoljeni oglasi, ki, denimo, zavračajo vladne politike glede cepljenja.

image_alt
Starman mimo Marsa, BepiColombo pa k Veneri

 
Proticepilska vsebina bo vseeno ostala na omrežju, saj bodo pustili razpravo, ki bo organsko vzniknila. To torej le pomeni, da se je Facebook odpovedal koščku denarja od sponzoriranih objav, kaj več pa pravzaprav ne, čeprav na Zuckerberga pritiskajo številne zdravstvene organizacije, da mora kar se da ostro nastopiti proti tem vprašanjem.
 
Nekoliko ostrejši je Facebook pri objavah glede holokavsta, prepovedane so vse objave o teorijah zarote Qanon, po 3. novembru, ko bo konec ameriških predsedniških volitev, tudi ne bo več političnih oglasov.

Komentarji: