Falcon bo v vesolje ponesel Dragona

Po uspešni izstrelitvi Falcona 9 Elon Musk načrtuje testni polet plovila za posadko
Fotografija: Devet motorjev Falcona 9 Foto SpaceX
Odpri galerijo
Devet motorjev Falcona 9 Foto SpaceX

Trenutno vodilno podjetje pri premikanju meja v osvajanju vesolja SpaceX ima v bližnji prihodnosti z novo različico pogonske rakete Falcon 9 velike načrte: septembra nameravajo testno na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslati kapsulo za človeško posadko Dragon 2, naslednje leto pa se pripravljajo na dvojno zaporedno izstrelitev Falcona v 24. urah ter turistični polet okoli Lune.

Na prvem, in obenem poskusnem poletu, je raketa Falcon 9 block 5 v vesolje ponesla prvi telekomunikacijski satelit za azijsko državo Bangladeš, imenovan tudi Banganbandhu-1. Prav stopnja se je nato varno vrnila na robotsko pristajalno ploščad, ki je čakala na Atlantiku 600 kilometrov proč od izstrelišča.S to izstrelitvijo je družba SpaceX predstavila bolj uporabno in močnejšo satelitsko nosilno raketo, ki je še vedno najpomembnejši delovni konj te zasebne vesoljske družbe. SpaceX kljub relativno kratki zgodovini v panogi orje ledino pri novostih in izboljšavah, ki zadevajo raketno tehnologijo in transport tovora v vesoljski prostor.

 

Dve izstrelitvi v 24. urah


Pri raketi je bilo izvedenih več sto izboljšav, od nadgradnje materialov, bolj odpornega toplotnega ščita, okrepitve raznih sestavin in struktur, zvišanja potisne sile pogonskih raketnih motorjev za do osem odstotkov, izboljšanja sistema za nadzor poleta. Izboljšana je tudi povezava raketnih motorjev Merlin s trupom rakete. Ta je sedaj taka, da zmanjša čas popravila in vzdrževanja.

Lastnik družbe SpaceX in glavni konstruktor Elon Musk obljublja, da bo novo različico Falcona 9 lažje ponovno uporabljati. Po uspešni izstrelitvi so prvo stopnjo iz morske ploščadi pripeljali v Cape Canaveral, kjer so jo strokovnjaki pregledali in delno razstavili, da so proučili spremembe na materialih. Ko bodo implementirane vse nadgradnje in izboljšave, v SpaceXu napovedujejo, da bodo različico block 5 lahko ponovno uporabljali tudi do desetkrat brez zahtevnih pregledov in popravil.

Musk je po izstrelitvi najavil izjemno ambiciozen načrt; naslednje leto nameravajo v 24 urah izvesti dve zaporedni izstrelitvi iste rakete Falcon 9. Nosilne rakete, ki bodo temeljile na nadgrajeni različici block 5, ki jo Musk imenuje tudi različica 6, bi lahko v vesolje poletele tudi po več stokrat. Tako, bi v vesolje dostavljale satelite, dele vesoljskih postaj in astronavte. S tem bi se glede na pogostnost poletov že približali letalski industriji.

Trenutna cena izstrelitve Falcona 9 je še vedno 62 milijonov dolarjev, kar je glede na količino tovora, ki ga lahko ponese v vesolje, najnižja cena na tem tržišču. Raketa je visoka 71 metrov, ima premer 3,66 metra in ob izstrelitvi tehta dobrih 549 ton. Ima dve stopnji, prvo poganja devet raketnih motorjev Merlin, drugo en sam raketni motor Merlin.

V nizko orbito okrog zemlje (LEO) lahko v različici za enkratno uporabo spravi 22.800 kilogramov tovora, v geostacionarno prehodno orbito (GTO) pa 8300 kilogramov tovora. V različici, ki je namenjena ponovni uporabi, pa v GTO spravi 5500 kilogramov tovora. Proti Marsu lahko ponese kar 4020 kilogramov težko vesoljsko sondo.
 

Raketa tudi za astronavte


Uspešna izstrelitev je pomembna tudi za vesoljski program s človeško posadko, saj bo nova raketa Falcon 9 jeseni na ISS ponesla vesoljsko kapsulo družbe SpaceX Dragon 2. Preizkusili bodo manevre približevanja in avtomatskega spajanja s postajo, saj nameravajo kapsulo v naslednjih letih uporabljati za redne prevoze astronavtov na postajo. SpaceX sicer za naslednje leto obljublja tudi turistične polete okoli Lune, a je potrebno te napovedi zaradi tehničnih težav podjetja in tveganosti misije vzeti z zrnom soli. Kapsulo Dragon 2 s turisti bi sicer v vesolje ponesla najmočnejša raketa podjetja Falcon Heavy, ki so jo prvič preiskusili pred štirimi meseci.

Komentarji: