Geoda velikanka prvič na ogled

Notranjost je posuta z izredno prosojnimi kristali
Fotografija: Geologinja Milagros Carretero občuduje notranjost velikanske geode v zapuščenem rudniku Pilar de Jaravia Foto AFP
Odpri galerijo
Geologinja Milagros Carretero občuduje notranjost velikanske geode v zapuščenem rudniku Pilar de Jaravia Foto AFP

Od ponedeljka si tudi običajni smrtniki lahko ogledajo največjo geodo na stari celini, pravzaprav drugo največjo na svetu. Za oglede so namreč odprli zapuščeni rudnik Pilar de Jaravia pri mestu Pulpi na južni obali Španije.

Geoda iz Pulpija je največja v Evropi in druga največja na svetu, za mehiško iz mesta Naica. Odkrili so jo leta 1999 v rudniku železa 50 metrov pod površjem. Njena prostornina je 10,7 kubičnega metra, dolga je osem metrov, široka 1,8, visoka pa 1,7 metra. Geode so votline v kamnih, v katerih so se zaradi dolgega procesa odlaganja in izhlapevanja vode, v kateri so raztopljeni različni minerali, izoblikovale kristalne formacije.
 

Peklenski mehiški rudnik


V nasprotju z mehiško je andaluzijska geoda v primernem okolju za turistične oglede, saj je v rudniku prijetnih 20 stopinj Celzija in tudi vlažnost zraka je sprejemljiva. Mehiška geoda, ki je prav tako v rudniku, leži 200 metrov pod površjem, kjer temperatura presega 50 stopinj Celzija, vlaga pa je skoraj 100-odstotna, v takšnih razmerah pa tudi usposobljeni jamarji zdržijo le nekaj minut.

Turisti si bodo le streljaj od mesteca Pulpi za 22 evrov lahko ogledali 500 metrov rudniških rovov, kjer so od sredine 19. stoletja do 60. let prejšnjega stoletja kopali najprej železovo in nato srebrovo in svinčevo rudo. Za pol milijona evrov, kolikor je stala ureditev poti, so iz rovov odstranili 700 ton zemljine, turisti pa bodo poleg geode občudovali do dva metra visoke kristale, ki so po opisu raziskovalcev tako prosojni, da skoznje lahko beremo knjigo.

Rove so sklenili odpreti za turistične oglede po tem, ko so v jamo namestili merilni sistem, s katerim bodo ves čas spremljali temperaturo, vlažnost in količino plinov ter se ob odstopanjih odločali o morebitnem začasnem zaprtju jame. M. P.

Komentarji: