Gneča na vesoljski postaji

Na mednarodni vesoljski postaji bo nekaj dni kar deset oseb.
Fotografija: Sojuz MS-18 FOTO: NASA/Bill Ingalls/AFP
Odpri galerijo
Sojuz MS-18 FOTO: NASA/Bill Ingalls/AFP

Ameriški astronavt Mark Vande Hei in ruska kozmonavta Oleg Novicki in Pjotr Dubrov so z zanesljivo rusko raketo sojuz odleteli na Mednarodno vesoljsko postajo. Dosegli so jo v treh urah. Gre za zelo hitro potovanje, zahvaljujoč novim ruskim kapsulam, praviloma so sojuzi potrebovali okoli šest ur do postaje, novi ameriški dragoni pa celo en dan. Na poti do postaje je danes sojuz Zemljo obkrožil le dvakrat, nato pa se je že pripojil na vesoljski laboratorij.

Mark Vande Hei, Oleg Novicki in Pjotr Dubrov. FOTO: NASA/Bill Ingalls/Reuters
Mark Vande Hei, Oleg Novicki in Pjotr Dubrov. FOTO: NASA/Bill Ingalls/Reuters
To je drugi polet za Vandea Heia, tretji za Novickega in prvi za Dubrova. Polet Vandea Heia je sicer del Nasine pogodbe s komercialnim turističnim podjetjem Axiom Space. V zameno bo Nasa v eni izmed kapsul leta 2023 odstopila sedež neizurjenemu astronavtu, ki bo za polet plačal omenjenemu podjetju.

Na postaji jih bodo pričakali Nasina astronavtka Kate Rubins ter kozmonavta Sergej Rižikov in Sergej Kud-Sverčkov, ki so v vesolju od oktobra lani, ko so tja prispeli s sojuzom, in Američani Michael Hopkins, Victor Glover in Shannon Walker ter japonski astronavt Soiči Noguči, ki so se na postajo s Spacexovim dragonom prispeli novembra lani.
 

Pester april


Na postaji že dolgo ni bilo desetih oseb hkrati, a nekateri se bodo kmalu poslovili, konec aprila pa bo prispela še ena posadka. Obstoječa posadka je morala pripraviti nove spalne prostore. Zaradi pestrega prometa in izmenjav ekip so morali pred kratkim tudi premakniti sojuza in dragona na drugo pristajališče.

Rubinsova, Rižikov in Kud-Sverčkov se bodo na trdna tla vrnili predvidoma 17. aprila, ko bodo pristali v puščavi v Kazahstanu.

image_alt
Želite biti astronavt/-ka?


Nekaj dni kasneje, predvidoma 22. aprila, bo poletela druga posadka operativnih Spacexovih kapsul. V vesolje bodo za pol leta odšli Nasina astronavta Shane Kimbrough in Megan McArthur, japonski astronavt Akihiko Hošide in evropski astronavt Francoz Thomas Pesquet. Posadka odprave crew-1 pa bo predvidoma v morje ob Floridi pljusknila 28. aprila.

S poletom so počastili 60 let, odkar je ruski kozmonavt Jurij Gagarin kot prvi človek poletel v vesolje.

image_alt
Ko je človek vstopil v vesolje

Preberite še:

Komentarji: