Najprej izlegla jajca, nato skotila še živega mladiča

Le malo vrst obstaja, da nekatere živali ležejo jajca, druge kotijo žive mladiče.
Fotografija: Triprsti skink (Saiphos equalis) je videti kot mlada kača z drobnimi nogami. FOTO: Nadav Pezaro/Univerza v Sydneyju
Odpri galerijo
Triprsti skink (Saiphos equalis) je videti kot mlada kača z drobnimi nogami. FOTO: Nadav Pezaro/Univerza v Sydneyju

Skinki (Scincidae), vrsta kuščarjev, so morda še bolj nenavadni, kot so menili do zdaj. Znanstveniki s sydneyjske univerze so opazovali skinke (Saiphos equalis), eno izmed peščice vrst, ko nekateri primerki ležejo jajca, drugi kotijo žive mladiče. Zdaj so odkril in prvič videli, da je ista žival najprej izlegla tri jajca, čez nekaj tednov pa je skotila še živega mladiča.

»Gre za izjemno nenavadno odkritje,« je komentirala dr. Camilla Whittington z veterinarske fakultete v Sydneyju. Triprsti skink živi na vzhodni obali Avstralije. Živali, ki bivajo na hribovitem območju Novega južnega Walesa, praviloma kotijo žive mladiče, tiste, ki bivajo v okolici Sydneyja, pa ležejo jajca, so sporočili iz tamkajšnje univerze.

»Preučevali smo genetiko in medtem opazili samico, da leže jajca, bi pa sicer morala kotiti. Nekaj tednov kasneje je skotila še živega mladiča. Videti to je bilo izjemno vznemirljivo,« je poudarila Whittingtonova. »Do zdaj nismo vedeli, da posameznice lahko izbirajo,« je dodala.

Prejšnje raziskave so namreč kazale, da če so prenesli skinke iz Sydneyja v hribe, so ti ohranili živorodnost, in obratno.  
»Zgodnji vretenčarji so legli jajca. A v več tisoč letih so nekatere vrste začele zarodke v notranjosti telesa nositi dlje, dokler niso živali začele kotiti žive mladiče. Večinoma menimo, da kotijo le sesalci, a tudi veliko plazilcev to počne,« je poudarila. Avstralija je po njenih besedah eden najboljših krajev za preučevanje evolucije rojevanja, saj ta evolucija očitno še vedno poteka.

Poleg triprstih skinkov imajo tudi Bougainvillovi skinki podobne načine rojevanja. Živali, živeče na celini, ležejo jajca, tiste na Kengurujevem otoku pa kotijo. Triprsti skinki so videti kot male kačice z drobnimi nogami. Izsledke raziskave so objavili v znanstveni reviji Biology Letters.

Komentarji: