Ne preostane mu drugega, kot da se uspešno prodaja

Huaweiev telefon srednjega cenovnega razreda ima potencial, da postane prodajna uspešnica.
Fotografija: Tako kot smo pri Huaweiu že navajeni, je tudi tokrat glavni adut telefona kamera. FOTO: Huawei
Odpri galerijo
Tako kot smo pri Huaweiu že navajeni, je tudi tokrat glavni adut telefona kamera. FOTO: Huawei

Ko sem pred nekaj meseci testiral Huaweijev najzmogljivejši (in tudi najdražji) telefon p20 pro, me tako opevana twilight ​barva ni posebej navdušila, pa tudi sicer na barvo telefona ne dam prav dosti. Vsakdo, ki sem mu to omenil, je zastrigel z ušesi. Očitno je z mojim okusom res nekaj narobe, saj je raziskava, ki so jo opravili pri Huaweiu, pokazala, da kar 88 odstotkov Slovencev pravi, da je barva odločilnega pomena pri nakupu telefona. Še več: za najljubši so izbrali modro in twilight.

Zato je poteza tega kitajskega podjetja, da v podobne barve odene tudi svojo jesensko serijo mate, zelo logična.

Mate 20 lite stane dobrih štiristo evrov in je namenjen tistim kupcem, ki vztrajajo pri tem, da je lahko telefon še tako dober, pa zanj ne bodo odšteli tisočaka.

Tako kot smo pri Huaweiu že navajeni, je tudi tokrat glavni adut telefona kamera. Navajeni smo tudi, da uporabniku pri izbiri najustreznejših nastavitev pomaga umetna inteligenca. Če niste nagnjeni h kompliciranju, ji je najbolje zaupati, saj večinoma stvari izpelje bolje, kot bi jih sami. Izjemna je predvsem sprednja kamera. Vseeno je kakovost slik opazno slabša kot pri p20 pro – povsem logično, saj mora podjetje ohraniti edinstvenost svojega paradnega konja in upravičiti njegovo ceno.


Ni za nerodneže


Mate 20 lite ima na videz majhno pomanjkljivost, ki marsikaterega uporabnika utegne odvrniti od nakupa. Telefon namreč ni vodoodporen. Kdor ni pretirano bogat in je zaradi svoje nerodnosti v preteklosti že uničil kakšno napravo, bo verjetno dvakrat premislil, kam bo vložil približno dve tretjini slovenske minimalne plače.

Da je telefon zelo eleganten, mu priznavajo domala vsi kritiki. FOTO: Huawei
Da je telefon zelo eleganten, mu priznavajo domala vsi kritiki. FOTO: Huawei


Baterija, ki je bila na p20 pro naravnost navdušujoča, se je tokrat slabše odrezala in že na začetku komajda zdržala en dan (resda zelo intenzivne) uporabe. Očitno se 250 miliamperskih ur precej pozna (4000 proti 3750), a treba je poudariti tudi, da smo testirali dražje telefone kot mate 20 lite, pa njihova baterija ni bila kaj dosti boljša.


Vsi hvalijo njegovo eleganco


Nekoliko večji in težji od svojega predhodnika (mate 10 lite) je telefon, ki smo ga ocenjevali, vseeno učinkoval elegantno in praktično, kar mu priznavajo skoraj vsi kritiki. Napredoval je tudi procesor, osemjedrni hisilicon kirin 710 je zamenjal počasnejši kirin 659.

Tako kot smo pri Huaweiu že navajeni, je tudi tokrat glavni adut telefona kamera. FOTO: Huawei
Tako kot smo pri Huaweiu že navajeni, je tudi tokrat glavni adut telefona kamera. FOTO: Huawei


Pohvaliti pa ne moremo zvoka. Problem ni jakost, temveč plehkost. »Nizki toni so občasno slišati, kot da bi jih nekdo poskusil poustvariti s činelami,« je na spletnem portalu Siol ugotavljal Matic Tomšič – tem besedam težko kaj dodamo.

Kljub temu je huawei mate 20 lite morda celo najboljši, zagotovo pa eden boljših telefonov v srednjem cenovnem razredu. Tako po dizajnu kot po zmogljivosti. Če smo zadnji test v tej rubriki naslovili z Ne preostane mu drugega, kot da je najboljši (samsung galaxy note 9), lahko tokrat zapišemo: ne preostane mu drugega, kot da se uspešno prodaja.

Preberite še:

Komentarji: