Starship poletel in nato eksplodiral

Kljub nekaj težavam so raketo pognali v nebo. Kmalu nato pa je raketa eksplodirala.
Fotografija: Nova raketa podjetja SpaceX je vzletela, vendar daleč ni prišla. FOTO: Spacex/Reuters

 
Odpri galerijo
Nova raketa podjetja SpaceX je vzletela, vendar daleč ni prišla. FOTO: Spacex/Reuters  

Najmočnejša raketa na svetu se je pognala v nebo: Spacex je testno izstrelil novo raketo starship. A že po štirih minutah se je njen polet končal, saj je eksplodirala. Zakaj, za zdaj še ni jasno, so pa zadovoljni, da so sploh prižgali motorje in da je raketa vzletela. Pridobili so ogromno podatkov, ki so pomembni za nadaljna testiranja, so poudarili v prenosu dogajanja. Do težav je prišlo, ko bi se morali stopnji ločiti, pogonska bi morala nato pasti v morje, zgornja pa bi morala nadaljevati pot proti orbiti. Raketa pa se je nenadzorovano vrtela in nato razpad plovila.

»Kot da preizkus letenja ni bil dovolj razburljiv, je starship doživel hiter nenačrtovan razpad pred ločitvijo obeh stopenj,« so tvitnili pri podjetju. »S takšnim testom se naučimo. Današnje testiranje nam bo pomagalo izboljšati zanesljivost starshipa, v želji, da naredimo življenje večplanetarno,« so še dodali in se ob tem zahvalili ekipi za prvi polet nove rakete. 

Starship je v celoti večkratno uporabna raketa, za obe stopnji namreč predvidevajo pristajanje. Raketa je sestavljena iz zgornje stopnje, prav tako imenovane starship, v katerem bo prostora za okoli sto ljudi oziroma za tovor, in pogonske rakete super heavy. Visoka je 120 metrov, premer je devet metrov, super heavy je opremljen s 33 motorji raptor, raketo poganja kombinacija metana in kisika. To bo najmočnejša raketa, kadar koli zgrajena, saj bo v orbito sposobna prenesti do 150 ton tovora (če ponazorimo: toliko tehta najtežja žival na svetu sinji kit), če z raketo ne bodo želeli pristajati, pa celo do 250 ton (v primeru pristanka je tovora manj, ker mora imeti raketa več goriva). 

Delavci med pripravami rakete na izstrelitev FOTO: Joe Skipper/Reuters
Delavci med pripravami rakete na izstrelitev FOTO: Joe Skipper/Reuters

Z njo podjetje Elona Muska želi potovati do Lune, Marsa in še naprej. Nasa je starship izbrala za prevozno sredstvo, s katerim bodo v okviru odprave Artemis 3 astronavti pristali na Luni. Tako mogočna raketa seveda povečuje tudi ambicije astronomov, ki bi si lahko za raziskovanje vesolja omislili ogromne teleskope, ki jih s trenutno operativnimi raketami ne morejo poslati v vesolje. Musk si tudi želi, da bi raketa predstavljala alternativo letalom. 

Za izstrelitev svetleče 120 metrov visoke rakete vlada veliko zanimanje in fotografi so v minulih dneh zasedali kar se da dobre lokacije, da dobijo dobre posnetke. FOTO: Steve Nesius/Reuters
Za izstrelitev svetleče 120 metrov visoke rakete vlada veliko zanimanje in fotografi so v minulih dneh zasedali kar se da dobre lokacije, da dobijo dobre posnetke. FOTO: Steve Nesius/Reuters

A seveda jo je najprej treba spraviti v operativni pogon. Do zdaj so pri Spacexu izstrelili nekaj prototipov zgornje stopnje in prižgali motorje pogonskega super heavyja. V ponedeljek so prvič poskušali v nebo spraviti celotno konstrukcijo, točenje goriva v obe stopnji je potekalo dobro, nato pa so ugotovili, da je zamrznil tlačni ventil. Danes je bilo tudi nekaj tehničnih težav, v zadnjih sekundah so odštevanje za nekaj minut ustavili, nato ga znova sprožili in v nadzornem centru se je razleglo navdušenje. Huronsko je postalo, ko je raketa poletela. Kmalu pa je bilo vsega konec. 

Izstrelitev starshipa Foto Elon Musk Delo
Izstrelitev starshipa Foto Elon Musk Delo

 

Preberite še:

Komentarji: