Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Za nekatere je temna snov preveč skrivnostna. Meni se zdi fascinantna

Z Gabrijelo Zaharijaš o posebnih nevtronskih zvezdah, odpravi Fermi LAT, astronomskih katalogih in evropskem projektu Smash.
Gabrijela Zaharijaš FOTO: Jure Eržen

 
Gabrijela Zaharijaš FOTO: Jure Eržen  
18. 1. 2024 | 06:00
18. 1. 2024 | 09:23
16:14

V nadaljevanju preberite: 

Gabrijela Zaharijaš, raziskovalka in predavateljica na Univerzi v Novi Gorici, je sodelovala pri odkrivanju novih pulzarjev, ki oddajajo sevanje gama. Z Nasinim teleskopom Fermi LAT so jih odkrili 294, še 34 jih čaka na potrditev. To je 27-krat več pulzarjev, kot jih je bilo znanih pred začetkom odprave Fermi leta 2008.

Pri odpravi prof. dr. Zaharijaš sodeluje že od samega začetka. Pred izstrelitvijo teleskopa se je ukvarjala z napovedmi, kakšna odkritja bo omogočil, od utirjenja teleskopa pa analizira njegove podatke opazovanj. Raziskovalno ji je najbolj pri srcu temna snov, za katero vedo, da obstaja in kakšni so njeni učinki na vesolje, ključno vprašanje, kaj ta snov sploh je, pa ostaja brez odgovora. »Za nekatere je temna snov še preveč skrivnostna, prevelika uganka in je zato ne marajo. Meni pa se zdi fascinantna. No, obstaja še temna energija, ki je še bolj nenavaden fenomen, še težje razložljiv. Temna snov še kako vpliva na vse, kar nas obdaja, zato jo moramo raziskovati,« pravi.

Sogovornica sodeluje tudi v konzorciju za gradnjo novega observatorija za gama astronomijo Polje teleskopov Čerenkova in je koordinatorka programa Smash, ki se osredotoča na razvoj vrhunskih aplikacij strojnega učenja na različnih področjih znanosti.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine