Opportunity v težavah: na Marsu divja peščeni vihar

Nasin rover je na Marsu že skoraj 15 let. Ker pesek blokira nujno potrebno sončno svetlobo, obstaja tveganje, da Opportunity viharja ne bo »preživel«.
Fotografija: Umetniška upodobitev roverja Opportunity. FOTO: Nasa/JPL-Caltech/MSSS
Odpri galerijo
Umetniška upodobitev roverja Opportunity. FOTO: Nasa/JPL-Caltech/MSSS

Na Marsu divja huda peščena nevihta, ki je ustavila tudi neustavljivega Nasinega roverja Opportunity, ki na rdečem planetu raziskuje že od leta 2004. 

Zaradi viharja, ki postaja vse hujši, so pri ameriški vesoljski agenciji zaustavili delovanje vseh znanstvenih instrumentov roverja.  Energije v baterijah je bilo v nedeljo še dovolj, da se je javil ekipi pri laboratoriju Jet Propulsion. 

»Komunikacija je še posebej dober znak, glede na to, da se je v zadnjih dneh nevihta okrepila. Tema se je spustila nad roverjevo lokacijo Perseverance Valley. Peščena nevihta, ki blokira sončno svetlobo, je precej hujša od nevihte leta 2007, ki jo je rover preživel,« so zapisali na spletni strani in pojasnili, da so moč viharja glede na količino peska v zraku oziroma motnost, ki jo pesek povzroča, leta 2007 ocenjevali s 5,5, zdajšnjo pa ocenjujejo na 10,8.  



​Roverjeva ekipa je zaprosila kolege po vsem svetu, naj bodo pozorni na signale, ki bi jih lahko pošiljal Opportunity. Zadnji prenos podatkov je pokazal, da je imel rover temperaturo minus 29 stopinj Celzija. Grelci so nujni za (normalno) delovanje, seveda pa ti pospešeno črpajo energijo iz baterije. Peščeni vihar ima sicer vsaj eno dobro lastnost, da so nihanja med dnevnimi in nočnimi temperaturami manjša, saj pesek vsrkava toploto sončne svetlobe in je tako okolica roverja manj hladna.

Opportunity je na Marsu dejaven že skoraj 15 let, čeprav je bil predviden le za 90-dnevno misijo. Tokrat pa obstaja možnost, če bo vihar divjal predolgo, da rover mraza ne bo zdržal. Ravno mraz naj bi bil kriv za okvaro Spirita, bratskega roverja, ki je zadnji signal na Zemljo poslal leta 2010. 

Modra pika prikazuje trenutno lokacijo roverja Opportunity. FOTO: Nasa/JPL-Caltech/MSSS
Modra pika prikazuje trenutno lokacijo roverja Opportunity. FOTO: Nasa/JPL-Caltech/MSSS


Orbiter Mars Reconnaissance je peščeni vihar prvič opazil 1. junija. V nekaj dneh je vihar dobil prave razsežnosti in zdaj divja na območju, velikem 18 milijonov kvadratnih kilometrov (to je območje, večje od Severne Amerike). 

Komentarji: