Pločevinka poskočila, a do zvezd je še daleč

Spacex: Prototip nove rakete je ob preizkusu motorja »poletel« 20 metrov visoko
Fotografija: Veliko dima in ognja, rezultat pa poskok za nekaj metrov. Foto Reuters
Odpri galerijo
Veliko dima in ognja, rezultat pa poskok za nekaj metrov. Foto Reuters

Prototip rakete, ki je osnova za Spacexovo novo plovilo starship, se je za nekaj metrov odlepil od tal. Starhopper ali v prevodu zvezdni skakač se je na vzletišču Boca Chica v Teksasu dan po tistem, ko so morali zaradi napake predčasno ugasniti motorje, uspešno odlepil od tal.

Foto Veronica Cardenas Reuters
Foto Veronica Cardenas Reuters


Foto Veronica Cardenas Reuters
Foto Veronica Cardenas Reuters


Pomanjšana in zelo poenostavljena različica nove težkokategorne rakete je opremljena z enim motorjem raptor, s katerim se je med testom v oblaku dima in ognja dvignila 20 metrov in se nato nežno spustila. Skoka je bilo konec v manj kot minuti. »Testiranje starhopperja je bilo uspešno. Vodni stolpi lahko letijo,« se je na twitterju pošalil šef Spacexa Elon Musk.

Foto Veronica Cardenas Reuters
Foto Veronica Cardenas Reuters


(Pre)ambiciozni načrti


Prototip je namreč bolj kot vesoljskemu plovilu podoben neuglednemu trinožnemu sodu, ovitemu v nerjavečo pločevino, in v resnici spominja na značilne ameriške vodne stolpe. Namenjen je testiranju ključnih tehnologij vesoljskega plovila starship, ki naj bi po Muskovih napovedih kmalu popeljal ljudi do Lune, nato pa še do Marsa in drugih planetov našega osončja. Novo plovilo bo lahko v vesolje peljalo več tovora kot znamenita Nasina raketa saturn V, ki je človeka ponesla na Mesec. Pristajalo bo vertikalno, v njem pa bo prostora za sto ljudi. Nedavno je Musk napovedal, da bo s plovilom brez posadke na Luni pristal čez dve leti, čez štiri pa tudi že s človeško posadko, torej nekoliko pred Naso.

Foto Veronica Cardenas Reuters
Foto Veronica Cardenas Reuters


Testiranje starhopperja je potekalo že v sredo, ko so zagnali motor na tekoči metan in tekoči kisik, a je gorel le tri sekunde. Musk je razložil, da so testiranje prekinili zaradi visokega tlaka v raketi, ki je bil posledica prehladnega goriva.

Sredino testiranje: 



Prejšnji teden pa se je testiranje končalo v veliki ognjeni krogli, ki hujših posledic na »pločevinki« ni pustila. »Če si izdelan iz močnega nerjavečega jekla, je velika prednost, da te nekaj vročine ne moti,« je takrat tvitnil prvi mož niza ameriških visokotehnoloških podjetij. Aprila se je starhopper sicer dvakrat že dvignil za en meter.


Kmalu 200 metrov visoko


Musk je na twitterju že napovedal nov skok, in sicer za 200 metrov čez teden ali dva. V preteklih dneh je tudi obljubil, da bo kmalu predstavil posodobitev izstrelitvenega sistema za starship. Ta ima sicer še dolgo pot do vesolja. Najprej morajo natančno proučiti in preizkusiti nove motorje raptor. Starship bo opremljen s šestimi takimi motorji, plovilo bodo izstrelili na pogonski raketi super heavy, ki pa je še niso razvili. Pri Spacexu tako trenutno gradijo še dva nova prototipa, ki bosta letela precej višje. Enega bodo testirali v Teksasu, drugega na Floridi, v Cape Canaveralu, opremljena pa bosta s tremi motorji. Musk upa, da bodo v prihodnjih mesecih že izvedli polet 20 kilometrov visoko.

Komentarji: