Pogled na Zemljo na poti do Sonca (FOTO)

Zemlja kot bleda modra pika, ki so jo videle sonde na Marsu, pri Saturnu ali skoraj že na robu Osončja. 
Fotografija: Zemlja je svetleča pika na desni sliki. FOTO: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe 
Odpri galerijo
Zemlja je svetleča pika na desni sliki. FOTO: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe 

Solarna sonda Parker je od avgusta na poti proti Soncu. Pred mesecem dni, ko je hitela k Veneri po gravitacijsko pomoč, da uspešno prispe do cilja, se je obrnila proti domu.

Bleščeča pika skoraj na sredini slike je naš modri planet. Ko je nastala fotografija, je bil Parker od nas oddaljen 43 milijonov kilometrov.

Povečava posnetka. »Bulica« na desni je Luna. FOTO: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe 
Povečava posnetka. »Bulica« na desni je Luna. FOTO: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe 


Fotografijo je sonda posnela s širokokotno kamero WISPR, ki je tudi edina kamera na plovilu. Dva dela slike sta nastala, ker ima instrument dva teleskopa, usmerjena v različne smeri.

Ko so posnetek povečali, je opazna še majhna bulica na desni, to je Luna, so pojasnili pri ameriški vesoljski agenciji. Lečasta packa na sliki je odboj svetlobe od leč, kar se pojavi, ko fotografiramo svetle objekte, so še dodali. Tokrat je odboj nastal zaradi bleščanja našega planeta.

Pri Nasi so še dodali, da se na levo spodaj pod Zemljo na desni sliki vidijo Gostosevci ali Plejade, zvezdne kopice v ozvezdju Bika. Na levi sliki pa sta spodaj vidni zvezdi Betelgeza in Belatriks.

Vedno nas preseneti naša majhnost, ko nam postrežejo s fotografijami našega planeta, vidnega iz drugih planetov ali oddaljenih kotičkov vesolja.

Verjetno najbolj znana slika našega planeta iz vesolja je »bleda modra pika«, ki jo je na valentinovo leta 1990 posnel Voyager 1, ki je kot prvo plovilo človeške izdelave vstopil v medzvezdni prostor. Kmalu bo morda sledil tudi Voyager 2. Voyager 1 je bil v trenutku nastanka posnetka, ki je del širše slike celotnega Osončja, od Sonca oddaljen 40 astronomskih enot. Ena enota je dolga 150 milijonov kilometrov, kar je približna povprečna razdalja med Zemljo in Soncem.

Bleda morda pika. FOTO: Nasa/JPL-Caltech
Bleda morda pika. FOTO: Nasa/JPL-Caltech


Letos poleti je bila za opazovanje Marsa odlična priložnost, saj se nam je približal in je bil videti večji. Marsa na nebu ni težko prepoznati, saj je izrazite rdečkaste barve. Tako pa je na rdečem planetu videti modri planet. Fotografijo je posnel rover Curiosity 31. januarja 2014. Razdalja med Zemljo in Marsom v trenutku nastanka fotografije je bila okoli 160 milijonov kilometrov.

Zemlja, vidna s površja Marsa. FOTO: Nasa
Zemlja, vidna s površja Marsa. FOTO: Nasa

 
Modra pikica v družbi mogočnih prstanov Saturna (na desni ob Zemlji je vidna tudi Luna). Fotografija je nastala 19. julija 2013, posnela jo je sonda Cassini. Zemlja je oddaljena 1,44 milijarde kilometrov.

Zemlja in Saturn FOTO: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute Foto Nasa/jpl-caltech/space Science Institute Delo
Zemlja in Saturn FOTO: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute Foto Nasa/jpl-caltech/space Science Institute Delo

Preberite še:

Komentarji: