Puščanje zraka zaradi milimetrske razpoke

Razpoka naj bi bila posledica trka z vesoljskim kamenčkom. 
Fotografija: Sojuz MS-09 (na levi) FOTO: NASA
Odpri galerijo
Sojuz MS-09 (na levi) FOTO: NASA

Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji odpravljajo puščanje, ki so ga zaznali danes ponoči okoli ene ure zjutraj po našem času. Zaradi puščanja je nekoliko padel pritisk v kabini, a nihče od šesterice na krovu ni bil v nikakršni nevarnosti, so potrdili tako pri ameriški kot evropski vesoljski agenciji.

Nadzorniki na trdnih tleh so spremembo v tlaku zaznali, ko so astronavti mirno spali, ker je šlo za minimalne spremembe, so takoj zaključili, da ni nevarnosti. Zraka je še za več tednov, so pojasnili pri Evropski vesoljski agenciji.

​Tako iz Nasinega centra Johnson kot in ruskega nadzornega centra so takoj zjutraj nato sporočili astronavtom in kozmonavtom, naj najdejo mesto, kjer pušča, in so ga. Na ruski strani, natančneje v zgornjem delu plovila sojuz MD-09, ki je parkiran na modulu rassvet. Dmitrij Rogozin, prvi mož agencije Roscosmos, je za Sputnik News dejal, da so odkrili mikrorazpoko, ki naj bi jo povzročil trk s mikrometeoridom. Luknjica je velika vsega dva milimetra, ki so jo za silo zakrpali s posebnim lepilnim trakom, zdaj pa iščejo trajnejšo rešitev. Pri Nasi so sicer pojasnili, da ta del sojuza ne potuje nazaj na Zemljo.

S plovilom so se junija do postaje pripeljali Nasina astronavtka Serena Aunon-Chancellor, ruski kozmonavt Sergej Prokopjev in nemški astronavt Alexander Gerst. Enaka ekipa se namerava z istim sojuzom vrniti na Zemljo decembra.

To sicer ni prvo puščanje, v modulu harmony na ameriški strani so ga zaznali leta 2007.

Komentarji: