Sto ur astronomije

Danes se v okviru 100. obletnice ustanovitve Mednarodne astronomske zveze začenja niz predavanj na temo astronomije. 
Fotografija: Leto astronomije. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Leto astronomije. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Letos mineva sto let od ustanovitve Mednarodne astronomske zveze, ki povezuje astronome z vsega sveta. Vse leto se bodo vrstile aktivnosti, s katerimi zveza poudarja pomen astronomije za izobraževanje, razvoj in povezovanje med narodi. Kar 72 državam, kjer bodo pripravili več kot 700 astronomskih dogodkov, se pridružuje tudi Slovenija. Pri nas ob tem praznujejo tudi 70-letnico delovanja Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA), so zapisali na Portalu v vesolje.

Prvi mednarodni dogodek bo 100 ur astronomije, s katerim si želijo širiti navdušenje in veselje do opazovanja in raziskovanja vesolja. V štirih dneh, od 10. do 13. januarja, bo povsod po svetu vrsta astronomskih dogodkov.

Tudi pri nas pripravljajo številne, med drugim bo že nocoj ob 18. uri Večer na observatoriju, jutri bo na novogoriški fakulteti za naravoslovje poljudno predavanje prof. dr. Andreje Gomboc z naslovom Kaj so vedeli o vesolju pred 100 leti in kaj vemo danes?. V soboto bo državno tekmovanje iz znanja astronomije za Dominkova priznanja, ob 19. uri pa bo obiskovalce v mestni hiši v Višnji Gori dr. Andreja Eršte popeljala na sprehod po vesolju.

Seznam dogodkov najdete na portalvvesolje.si.

Komentarji: