Več kot dva milijona za raziskave bakterijskih virusov

Projekt bo ustvaril nova molekularna orodja za preučevanje prenosa virusov, ki bi v prihodnosti lahko izboljšale tudi napovedi širjenja epidemiji.
Fotografija: Anna Dragoš se je rodila leta 1985 na Poljskem. Diplomirala je leta 2009 na Univerzi v Vroclavu, doktorirala pa pet let kasneje na Biotehniški Fakulteti Univerze v Ljubljani. Področje njenih raziskav zajema predvsem bazične raziskave s področja bakterijskih virusov. Zaposlena je na oddelku za mikrobiologijo na Biotehniški Fakulteti UL. FOTO: Željko Stevanić /IFP
Odpri galerijo
Anna Dragoš se je rodila leta 1985 na Poljskem. Diplomirala je leta 2009 na Univerzi v Vroclavu, doktorirala pa pet let kasneje na Biotehniški Fakulteti Univerze v Ljubljani. Področje njenih raziskav zajema predvsem bazične raziskave s področja bakterijskih virusov. Zaposlena je na oddelku za mikrobiologijo na Biotehniški Fakulteti UL. FOTO: Željko Stevanić /IFP

Doc. dr. Anna Dragoš z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je pridobila sredstva Evropskega raziskovalnega sveta (ERC). Za projekt PHAGECONTROL - Razvoj manipulacije gostitelja z bakteriofagom je prejela 2,2 milijona evrov, od tega 1,5 milijona za raziskavo in 0,7 milijona za mikroskop, ki bo omogočal tridimenzionalno delo z najmanjšimi delci, kot so virusi, so sporočili z Univerze v Ljubljani.

Kot je ob tem dejala dr. Dragoš, lahko v projektu odkrijejo »znatni del genetske 'črne skrinje' virusov ter nove protimikrobne spojine, ki jih prenašajo virusi. Te bi lahko našle uporabo v medicini, kot na primer alternative antibiotikom.«

Projekt bo vzpostavil nove metode in ustvaril nova molekularna orodja za preučevanje prenosa virusov, ki bi v prihodnosti lahko izboljšale tudi napovedi širjenja epidemiji. Razumevanje bakterijskih virusov, ki se vgradijo v bakterijski DNK, nas bo lahko približalo razumevanju vloge (retro)virusov v evoluciji človeka, so še pojasnili v sporočilu za javnost.

Raziskovalni projekt PHAGECONTROL - Razvoj manipulacije gostitelja z bakteriofagom (The evolution of host manipulation by bacteriophage) bo zaposloval pet raziskovalk oz. raziskovalcev, ki jih bo vodila doc. dr. Anna Dragoš. Raziskovali bodo viruse, ki vstopajo v bakterije in z vgradnjo virusne DNK v bakterijsko DNK spreminjajo lastnosti bakterij. Nekatere spremenjene lastnosti bakterij so lahko pozitivne in ugodne za človeka, spet druge pa se iz neškodljivih bakterij lahko spremenijo v patogene.

Rezultati bodo lahko razkrili vpliv virusov na industrijsko ključne lastnosti bakterij, kot so hitrost rasti, tvorba biofilma in proizvodnja bioaktivnih spojin, genetska stabilnost ali sporulacija. Razumevanje, kako fagi dosežejo to manipulacijo, bo ključnega pomena v prihajajočem obdobju, kjer potrebujemo nove načine za nadzor bakterij. Kar lahko sledi, so novi pristopi v biotehnologiji – usmerjeni na viruse, ki jih lahko uporabimo za modifikacijo bakterij v našo korist.

Od leta 2007, ko je Evropski raziskovalni svet projekte začel financirati, je bilo raziskovalkam in raziskovalcem Univerze v Ljubljani odobrenih šest projektov.

Komentarji: