Vreden premisleka, če boste kupovali poceni

Sonyjev pametni telefon xperia l3 je povprečen v polnem pomenu te besede.
Fotografija: Hrbtna stran telefona je prevlečena s steklom, kar nas na prvi pogled morda prevara, da imamo pred sabo aluminijasto napravo, toda ob prvem dotiku se utvara razblini. FOTO: Sony
Odpri galerijo
Hrbtna stran telefona je prevlečena s steklom, kar nas na prvi pogled morda prevara, da imamo pred sabo aluminijasto napravo, toda ob prvem dotiku se utvara razblini. FOTO: Sony

Sonyjev novi nizkocenovni pametni telefon xperia l3 se je znašel pred zahtevno nalogo: v test smo ga dobili tik zatem, ko smo preizkusili dva izmed najzmogljivejših pametnih telefonov na trgu: samsung galaxy s10 in huawei p30 pro.

Xperia l3 stane dvesto evrov in tej ceni je primerna tudi zmogljivost telefona. Na njem je nameščen operacijski sistem android 8.1.0, kar se opazi predvsem po nekoliko zastarelem videzu menija z aplikacijami in pri nekaterih nastavitvah, bistveno manj pa pri uporabniški izkušnji.


Pohvale za baterijo


Telefon poganja Mediatekov osemjedrni procesor helio p22, ki med opravljanjem najosnovnejših funkcij omogoča povsem spodobno delovanje operacijskega sistema. Že pri ogledu videoposnetkov, kaj šele pri zagonu videoiger, pa se pozna, da ta procesor ni največ, kar ima mobilna tehnologija ponuditi – niti v nizkocenovnem razredu. Pogosto skoraj sekundo melje v prazno, preden zažene izbrano vsebino. Še najbolje se je izkazala baterija; 3200 miliamperskih ur je zagotovilo, da telefon pri zmerni uporabi zdrži ves dan, kar še nedavno ni bilo samoumevno za občutno dražje telefone, vendar baterije – pričakovano – ne moremo polniti z načinom hitrega polnjenja.


Dva obraza fotoaparata


Glavni fotoaparat s 13 milijoni slikovnih pik pri dnevni svetlobi dela presenetljivo ostre fotografije, v katerih zajame veliko podrobnosti. Svoje doda še senzor globine (dva milijona slikovnih pik). Situacija se spremeni, ko se razmere za fotografiranje poslabšajo: barve postanejo blede in neizrazite, slika zamegljena, podrobnosti se porazgubijo … Tudi z ločljivostjo 1080p pri snemanju videoposnetkov se xperia l3 ne more ravno hvaliti.



Ena od posebnosti telefona je, da ima čitalnik prstnih odtisov nameščen na stranskem robu poleg gumba za vklop. Mesto je domiselno izbrano: če telefon objamemo z dlanjo, palec običajno res pristane v bližini ali celo povsem na čitalniku. A kaj ko ta ne deluje tako, kot bi moral (stalno opozarja, da odtisa ne zazna), zato je bolj praktično, da telefon odklepamo z geslom ali vzorcem.


Lahko bi bilo bolje


Največji minus si je xperia l3 prislužila s plastičnim ohišjem. Hrbtna stran telefona je prevlečena s steklom, kar nas na prvi pogled morda prevara, da imamo pred sabo aluminijasto napravo, toda ob prvem dotiku se utvara razblini.

Od sonyja smo pričakovali več. Treba je opozoriti, da nismo testirali veliko telefonov v tem cenovnem razredu, a že s hitrim poizvedovanjem na spletu človek ugotovi, da ima za to ceno veliko boljših možnosti, na primer honor 10 lite in motorolo moto g7 power. Kdor se bo odločil za nakup xperie l3, dvestotih evrov ne bo vrgel skozi okno, vseeno pa bi jih lahko bolje porabil.

Preberite še:

Komentarji: