Zemlja izza »temne strani« Lune

Kitajski satelit je posnel skrito stran Lune in naš planet.
Fotografija: Skrita stran Lune in Zemlja. FOTO: MingChuan Wei, Harbin Institute of Technology/Tammo Jan Dijkema/Dwingeloo Radio Telescope 
Odpri galerijo
Skrita stran Lune in Zemlja. FOTO: MingChuan Wei, Harbin Institute of Technology/Tammo Jan Dijkema/Dwingeloo Radio Telescope 

V začetku letošnjega leta je na skriti strani Lune pristala kitajska sonda, kar se je zgodilo prvič v zgodovini. Da so rešili komunikacijski problem, saj neposredna komunikacija ni mogoča, so Kitajci v Lunino orbito poslali satelit Quequiao ter še dva mini satelita Longjiang (Zmajeva reka) 1 in 2, namenjena astronomskemu proučevanju. Z enim so kmalu izgubili stik, drugi pa je poskrbel za čudovito fotografijo skrite strani Lune, spodaj desno pa je videti naš modri planet.

Satelit DSLWP-B/ Longjiang 2 je fotografijo posnel 4. februarja, sprejel pa jo je nizozemski radijski teleskop Dwingeloo. Kot so zapisali na spletni strani teleskopa, je prenos 16 KB velike fotografije potekal kar 20 minut.



Delili so tudi originalno fotografijo v vijoličastih odtenkih.



Kot so pojasnili na spletni strani, so oktobra ujeli tudi kratek posnetek, kako se Zemlja pojavi izza Lune.



Satelit Longjiang-2 je bil nekaj časa neaktiven, da s signalom ni nagajal pri pristajanju sonde Chang'e 4. Sonda in rover Žadasti zajec sta uspešno preživela lunarno noč, ko temperature padejo globoko pod ničlo, in v teh dneh nadaljujeta raziskovanje še zelo nepoznane strani našega naravnega satelita.

Longjiang-2 bo predvidoma deloval do avgusta letos, ko mu bo zmanjkalo goriva in ga bodo nadzorovano strmoglavili na površje Lune.

To sicer ni prva fotografija »temne strani« Lune in Zemlje. Podobno je leta 2014 ujel prav tako kitajsko plovilo Chang'e 5T1:

To fotografijo je posnela testna sonda Chang'e 5-T1. FOTO: Chinese National Space Administration, Xinhuanet 
To fotografijo je posnela testna sonda Chang'e 5-T1. FOTO: Chinese National Space Administration, Xinhuanet 


Med najbolj znamenitimi posnetki Lune in Zemlje je zagotovo fotografija vzhajanja Zemlje, ki je nastala pred več kot 50 leti. Posnela jo je posadka Apolla 8.

Kitajsko osvajanje Lune. Foto Delo
Kitajsko osvajanje Lune. Foto Delo

Komentarji: