9:58 - Ali gre lahko še hitreje?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Usain Bolt, človeška raketa doma iz otoka, kjer se pretaka rum in posluša reggae glasba, je po besedah dr. Matthewa Bundla, ameriškega biomehanika, postavil svoj rekord v teku na 100 m kar 38 let prezgodaj! Ali je to sploh mogoče?

Dr. Matthew Bundle si je postavil vprašanje: Ali je mogoče izboljšati Boltov rekord v teku na 100 m, ki znaša "raketnih" 9.58 s v času našega življenja?

Odgovori na to vprašanje vas bodo verjetno presenetili.

Dr. Bundle je skupaj s svojo ekipo strokovnjakov s kirurško natančnostjo seciral tisti neverjetni Berlinski tek gospoda Bolta.

Ampak, gremo k dejstvom.

Reakcijski čas pri štartu teka na 100 m  pod desetinko sekunde se uradno šteje za napačen štart.

"Raketa" po imenu Bolt je tisti Berlinski večer svoj zmagovalni tek začel z reakcijskim časom 0.146 s, kar pomeni, da je v teoriji zavrgel  4/100 s. Se vam zdi to dosti? Gremo naprej. Pri maksimalni, še dovoljeni nadmorski  višini atletske steze (1000m n.m.), in s konstantnim, še dovoljenim vetrom v hrbet s hitrostjo 2m/s, bi jamajški izstrelek na dveh nogah teoretično pridobil še 13/100 s. Z vsemi temi faktorji skupaj, bi moral Bolt svojo maksimalno hitrost, ki znaša toliko, da bi v območju umirjenega prometa  (30km/h) plačal lepo kazen – 44km/h, doseči prej in jo seveda obdržati do konca teka.

V tem primeru bi lahko tekel pod 9 s, seveda po matematičnih modelih in v teoriji. 

Ampak, dr. Bundle si je postavil še eno vprašanje: Ali je hitrost 44 km/h, ki jo doseže Bolt res maksimalna hitrost, ki jo naš lokomotorni aparat zmore?

Ali zdaj sedite?

Ne, je njegov kratek in jedrnat odgovor.

Po nekajletnih raziskavah je skupaj s svojo ekipo odkril, da je, če skačeš po eni nogi sila, s katero deluje telo na podlago 30% večja kot pri teku. To, po njegovem mnenju kaže na to, da ima (vsaj biomehansko) človeško telo še rezerve pri doseganju maksimalne hitrosti, ki naj bi (vsaj po izračunih gospe matematike) znašala skorajda bogokletnih 68 km/h.

Torej, če bi sešteli vse te idealne faktorje skupaj (opremo, vreme, višino, pripravljenost atleta, biomehanske parametre), bi Bolt teoretično, ampak res samo teoretično 100 m razdaljo premagal v, pazite zdaj, 6.67 s.

To je trenutno 0.38 s počasneje, kot je najboljši Boltov čas teka na 60 m.

Svojo čarovnijo pa bo dodal Usain!

 

Več iz te teme:

Komentarji: