Ameriške palačinke niso samo večje od slovenskih

V resnici so bile palačinke zamišljene kot nekakšno hitro spečeno nadomestilo za kruh.
Fotografija: Ameriške palačinke so v svoji osnovi podobne našim klasičnim, le soda bikarbona in pecilni prašek jim prideneta rahlost in volumen. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Ameriške palačinke so v svoji osnovi podobne našim klasičnim, le soda bikarbona in pecilni prašek jim prideneta rahlost in volumen. FOTO: Tanja Drinovec

Kdo le ne pozna starih dobrih palačink. Veliko športnikov si tudi za malo močnejše dobro jutro omisli palačinke za topli pozdrav svojemu telesu, preden se poda novim športnim dogodivščinam ali aktivnostim naproti. Če pa je slučajno tu še krasna bela zima in imamo v načrtu dolg zimski pohod v prekrasni mrzli zimski pokrajini, bodo malo močnejše palačinke ravno pravšnji zajtrk, bogat z ogljikovimi hidrati in nekaj maščobe.
image_alt
Športnik ne more brez jajc

Palačinke so hrana, ki je prisotna na svojevrsten način skoraj v vseh državah sveta. Od tankih klasičnih  francoskih (crepes), koruznih mehiških (tortilje), indijskih (dosa) …še dolgo bi lahko naštevali. V resnici so bile palačinke zamišljene kot nekakšno hitro spečeno nadomestilo za kruh. Mi se bomo danes lotili tistih že kar zelo poznanih razvpitih ameriških.
Pri naši hiši je ekspert je največji ljubitelj in tudi poznavalec  le teh najmlajši sin, zato sem štedilnik in metlico tokrat prepustila kar njemu sama le v vlogi asistentke in fotografinje.
image_alt
Ojačana polenta z zelišči

Ameriške palačinke so v svoji osnovi podobne našim klasičnim, le soda bikarbona in pecilni prašek jim prideneta rahlost in volumen. Od naših klasičnih pa se razlikujejo tudi po velikosti. So nekoliko manjše, njihov premer naj bi bil okrog 7 cm. Američani jih velikokrat polijejo z znamenitim kanadskim javorjevim sirupom, čokolado, limoninim sokom ali kar sladkorjem. Naše bodo tokrat polite kar s slastnim domačim sadnim malinovim pirejem, po želji pa si jih sami »začinite« s svojim najljubšim dodatkom.
Veliko športnikov si tudi za malo močnejše dobro jutro omisli palačinke za topli pozdrav svojemu telesu, preden se poda novim športnim dogodivščinam ali aktivnostim naproti. FOTO: Tanja Drinovec
Veliko športnikov si tudi za malo močnejše dobro jutro omisli palačinke za topli pozdrav svojemu telesu, preden se poda novim športnim dogodivščinam ali aktivnostim naproti. FOTO: Tanja Drinovec

Za približno ducat palačink potrebujete:


Olje za pečenje
4 dl mleka
1 jajce
300 g moke(lahko tudi kakšne polnozrnate)
65 g sladkorja po želji
Čajna žlička soli
Četrtino čajne žličke jedilne sode
12 g pecilnega
20g stopljenega masla
Vanilja, malo ruma
Malinov pire:
200 g malin (lahko zmrznjenih)
Nekaj žlic sladkorja
Malo limoninega soka


Priprava:


V posodo zlijemo vse mokre sestavine (mleko, jajce, maslo, rum) in jih dobro premešamo. V drugi posodi premešamo vse suhe sestavine in jih počasi dodajamo mlečni zmesi in vse z metlico dobro mešamo, da dobimo gladko zmes. Na vroče olje v ponev z zajemalko zlijemo dva do tri manjše kroge mase za palačinke in jih počasi pečemo na eni strani nato pa še na drugi. Palačinke zložimo na krožnik. Lotimo se tudi malinovega pireja (še bolje, če ga pripravimo že v naprej).

Maline, sladkor in limonin sok stresemo v posodo in vse skupaj kuhamo, da se maline utekočinijo in prekuhajo. Ohlajene maline zmiksamo in spasiramo, da se znebimo pešk. Palačinke zložimo (običajno stolpič petih) na krožnik in jih prelijemo s pirejem, po želji pa še obložimo s sadjem.
Končano! Dober tek! FOTO: Tanja Drinovec
Končano! Dober tek! FOTO: Tanja Drinovec

Komentarji: