Ana zmaguje za modre vrage

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

»Seveda sem ponosen na Anine uspehe, saj sem bil vrsto let njen trener. Oče Marino jo je pripeljal na Bled še kot osnovnošolko. Začetne korake v svet golfa je naredila  pri učitelju golfa v Lipici, pri mojem sopreimenjaku Andreju,« pove Daniel Kraljič, učitelj in trener golfa.
Ano Belac je treniral domala vse do lanskega odhoda na študij v Ameriko. Že prej so bili njeni rezultati in igra zanimivi za skavte ameriške univerze Duke, modrih vragov, kjer je pred leti diplomiral Tim Gornik, zdaj prvi poklicni igralec golfa v Sloveniji in hkrati ambasador prenovljenega Royal igrišča Bled.

»Na univerzo Duke sem vstopila z dokaj jasno idejo o študiju : študiram statistiko, ki mi je zelo všeč in me je privlačila že v času gimnazije. Poleg predavanj in učenja veliko časa in dela namenim športu zaradi katerega sem se tudi odločila za študij čez lužo. Univerza  DUKE  mi omogoča vrhunske pogoje za treninge z vrhunskimi  trenerji. Kot članica ženske golf ekipe zastopam univerzo na številnih turnirjih, z vrhuncem na NCAA prvenstvu, ki je konec maja,« nam je odgovorila po elektronski pošti Ana, ki je končala gimnazijo v Piranu.

Konec oktobra je na odmevnem turnirju, kot članica univerzitetne ekipe, po dveh dnevih osvojila prvo mesto z devetimi (!) udarci pod parom igrišča GCC Landfoll. Tretji krog je preprečilo slabo vreme. Ana je s tem izvrstnim rezultatom omogočila ekipi Duke zmago med 18 ekipami.
»Izredno sem vesela te svoje prve zmage na ameriških igriščih. Sanjski zaključek sezone in dobra napoved za nadaljevanje. Februarja potujemo kot ekipa na odmevni turnir v Kalifornijo,« dodaja Ana, ki jo je še posebej pohvalil tudi trener Dan Brooks.
Opisala nam je, kako ji minevajo tedni, treningi in študij.


»Moj teden poteka nekako takole: Ob torkih in četrtkih imamo jutranji trening, ki se začne ob 8 uri, po koncu treninga imamo še fizično pripravo v fitnesu. Popoldnevi so namenjeni predavanjem in učenju. Ob ponedeljkih, sredah in petkih hodim na predavanja v dopoldanskem času, približno do enih. Pol ure kasneje sem že na golf igrišču, ki je od središča kampusa oddaljeno približno 15 minut hoje. Trening vključuje ogrevanje ter igro 18 lukenj na igrišču. To pomeni, da v slabih petih urah prehodimo približno osem kilometrov s svojo torbo na hrbtu. Po treningu imamo večerjo, ki je posebej za športnike organizirana v športnem predelu kampusa. Hrana, ki jo tam ponujajo je posebej pripravljena za naše potrebe. Na izbiro imamo vedno veliko zelenjave, testenine ter meso ali ribo. Po večerji pa me ponavadi čaka učenje in domača naloga ter priprave na naslednja predavanja.. Športniki se lahko obrnemo tudi na  inštruktorje, t.i. tutorje, ki nam z razlago pomagajo, kadar zamudimo predavanja zaradi športnih obveznosti. Moja smer, statistika, zahteva veliko sprotnega dela, zato je največji izziv kako zbrati dovolj energije za sprotno delo in učenje po napornih dnevih v predavalnici in na igrišču. Ob koncu  tedna smo načeloma proste, vendar pa prosti čas večinoma porabimo za učenje in dodaten trening. Prav veliko časa za zabave običajno ne ostane.
Na leto igramo približno 11 turnirjev na celem območju ZDA.. Večina turnirjev vključuje 3 tekmovalne kroge po 18 lukenj in trening rundo dan pred začetkom. Do sedaj sem obiskala veliko lepih krajev. Najbolj mi je ostal v spominu turnir, ki smo ga letos meseca februarja igrali v kraju Palos Verdes, nekaj kilometrov od Los Angelesa, v Kaliforniji. Iz igrišča je bilo mogoče videti tudi napis Holywood ,ki leži na hribu nad mestom«.

Ana obišče domače dvakrat letno, po končanih obveznostih na univerzi, letos je bila doma že konec maja s končanim prvim letnikom študija. Poleti je opravila še izpit za sodnico golfa in hodila še na učenje francoščine. S študijem na Duke univerzi je izredno zadovoljna.
Da je golf lahko odskočna deska za študij, kariero in športno pot v ZDA in po Evropi so in še bodo spoznavali tudi nekateri mladi iz Slovenije: Urša Orehek, Tim Gornik, Katja Pogačar, Gaber Burnik, Žan Luka Štirn, Nastja Banovec, Žiga Avsec, Brigita Brumec, Gregor Slabe in Enej Šarkanj.


Vsi ti in še kdo so iskali in našli ravnotežje med šolskimi obveznostmi in igranjem golfa.

Mirko Kunšič

Fotografije Reagan Lunn in Mirko Kunšič

 

 


 

Več iz te teme:

Komentarji: